$type=slider$snippet=hide$cate=0$author=0$comment=0$show=home

5 tips tegen winterblues

Wanneer de dagen korter worden en de avonden langer worden, krijgen we weleens de vraag "Wat kunnen we zelf preventief doen om de winter door te komen?".
Hier volgen alvast 5 tips:

1) Een gezonde levensstijl

Een eerste zeer belangrijke tip is het optimaliseren van je levensstijl. Hierbij denken we vooral in de eerste plaats aan je bioritme en je slaappatroon. Een verstoorde of een te korte nachtrust heeft een negatieve invloed op ons immuunsysteem. Hierdoor worden we vatbaarder voor infecties. Zorg er dus voor dat je voldoende slaapt (minimum 8 uur). Probeer ook om niet te laat te eten en de laatste 2 uur voor je gaat slapen al tot rust te komen. Dit kan je doen door felle prikkels te vermijden zoals te fel blauw lichtstraling uit de Ipad, PC en TV-schermen. 
Ook een tekort aan beweging is een verstorende factor van ons immuunsysteem. Door wekelijks enkele uren intenst te sporten ben je al minder vatbaar om ziek te worden. Als je een zittend beroep hebt, is het goed om tijdens de inactieve uren overdag, sitting breaks toe te passen. Eén minuutje bewegen na een uur zitten is vaak al voldoende.

2) Gezonde voeding

Een gezonde, gevarieerde voeding met voldoende groenten (en wat fruit) is natuurlijk onontbeerlijk voor een goede weerstand. Zo krijgen we de noodzakelijk vitaminen, mineralen, vezels en flavonoïden binnen die noodzakelijk zijn om ons immuunsysteem te optimaliseren. Probeer ook zoveel mogelijk belastende voeding te vermijden. Belastende voeding zijn onder andere melkproducten, kant-en klaarmaaltijden, suikers en vervangsuikers.

3) Prebiotica en probiotica

Onder het vorige kopje heb ik  besproken welke voeding we het beste vermijden om een zo goed mogelijke weerstand op te bouwen. Maar waaruit moet een gezonde voeding dan wel bestaan?
Prebiotica kennen we ook als inuline of FOS, fructooligosachariden. Deze vind je voornamelijk terug in knollen en kolen. Hiermee stimuleer je vooral de groei van de probiotische bacteriën. Dit komt omdat prebiotica niet in de dunne darm wordt opgenomen waardoor de inuline ongeschonden aankomt in de dikke  darm. In de dikke darm kunnen de bifidobacteriën, onder invloed van het enzyme inulase, de inuline en FOS goed afbreken. Hierdoor wordt een zuur milieu gecreëerd waarop gunstige bacteriën goed kunnen reproduceren en ongunstige bacteriën moeilijk kunnen koloniseren.
Naast het eten van veel kolen en knollen kan het nuttig zijn om tijdelijk een goed pre- en probioticasupplement bij te nemen om het evenwicht in de darmen goed op punt te zetten. 

4) Medicinale paddestoelen

In China maakt men veel gebruik van medicinale paddestoelen. Maar ook hier, in de Westerse wereld, wordt steeds meer onderzoek gedaan naar deze paddestoelen. Als we aan medicinale paddestoelen denken, denken we vooral aan de maitake, shiitake, cordyceps en oesterzwammen. Dit zijn superkrachtige paddestoelen die omwille van hun 1,3-1,6 betaglucanen, zeer sterke immunomodulerende eigenschappen hebben. Zeker een aanrader voor iedereen die zijn weerstand wil verhogen!

5) Vitamine C en Zink

Vitamine C is een belangrijke vitamine om ons immuunsysteem te activeren. Het is tevens een belangrijke antioxidant en is vooral te vinden in guave, kiwi, rode paprika,, peterselie, bloemkool, boerenkool en spruitjes. Wie vitamine C wil bijnemen als voedingssupplement iest best voor een goed opneembare vorm zoals ontzuurde vormen of ascorbaten.
Ook zink heeft een belangrijke ondersteunende werking op ons immuunsysteem. In onze maatschappij zijn er ook steeds meer mensen met een zinktekort. Risicofactoren voor een zinktekort zijn onder andere roken, alcohol, fosfaten uit frisdranken en de vaak gebruikte zoetstof high fructose corn sirop of glucose fructose stroop. De beste manier om zink uit voeding op te nemen, is het eten van eiwitrijk voedsel en dan voornamelijk oesters. Maar ook vlees, vis, noten en zaden zijn goede bronnen van zink.

We kunnen dus besluiten dat voldoende beweging, een goede nachtrust, een gevarieerde en gezonde voeding met voldoende kolen en knollen ons immuunsysteem al goed kunnen helpen. Daarnaast kunnen nog enkele gerichte voedingssupplementen en kruiden het immuunsysteem nog beter wapenen  tegen de vele pathogenen waarmee tijdens de wintermaanden geconfronteerd worden.



$type=three$h=0$cate=0$count=3$meta=0$p=1$show=/p/promotie.html

$type=one$count=5$comment=0$author=0$p=1$show=/p/agenda.html

$type=two$c=10$author=0$comment=0$rm=0$p=1$show=/p/tips-advies.html

$type=blogging$c=5$meta=0$rm=0$p=1$show=/p/faq.html

$type=one$count=5$comment=0$author=0$p=1$show=/p/nieuws.html

In de kijker_$type=sticky$count=4$cate=1$meta=0$hide=home

Naam

faq,5,in de kijker,117,nieuws,364,promotie,59,tips,327,
ltr
item
Bioplaza Overpelt: 5 tips tegen winterblues
5 tips tegen winterblues
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgx2brsDKX9C_T1VgTsPc5XdLzNUpteT0Yr51g9-tsrOsvi5mlwwBYYlv5DMlldCPbAz_VwqOxc4nh0hnvu_Gv-4ln9AEDKwbAX3-oAkUe-AbIm4D8dJEba7Qjety7DmXoIiW8U7YVsyrSL/s1600/winterblues.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgx2brsDKX9C_T1VgTsPc5XdLzNUpteT0Yr51g9-tsrOsvi5mlwwBYYlv5DMlldCPbAz_VwqOxc4nh0hnvu_Gv-4ln9AEDKwbAX3-oAkUe-AbIm4D8dJEba7Qjety7DmXoIiW8U7YVsyrSL/s72-c/winterblues.jpg
Bioplaza Overpelt
https://www.biowinkelen.be/2017/11/5-tips-tegen-winterblues.html
https://www.biowinkelen.be/
https://www.biowinkelen.be/
https://www.biowinkelen.be/2017/11/5-tips-tegen-winterblues.html
true
5807069159555777854
UTF-8
Alle berichten Geen berichten gevonden BEKIJK ALLES Lees meer Antwoord Cancel antwoord Delete Door Home BLZ BERICHTEN Bekijk alles AANBEVOLEN LABEL ARCHIEF ZOEK ALLE BERICHTEN Geen berichten gevonden Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September October November December Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec zopase 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Gisteren $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Volgers Volg BELANGRIJKE INHOUD Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy