$type=slider$snippet=hide$cate=0$author=0$comment=0$show=home

De Vergeten Groente Yacon Is Terug. Wat Is Het En Wat Kan Je Ermee Doen?

Wie het nieuws gisteren gevolgd heeft, heeft het zeker en vast gehoord. De yacon is terug en zal binnenkort in verschillende supermarkten te vinden zijn. Dat dit groot nieuws is, verbaasd ons echter wel. Want de yacon is reeds jaren te verkrijgen in de bio- en natuurwinkels en dit zelfs in de biologische vorm. 
Wat is yacon nu eigenlijk? De yacon (Smallanthus Sonchifolius) is ook wel bekend als "De gezonde Zonnewortel uit de Andes." Andere benamingen zijn: appelwortel, grondappel, apple of the earth en diabetes kartoffel.
De yacon is een knolsoort die oorspronkelijk uit Peru komt. Deze knolsoort heeft een overheerlijke frisse smaak en is zeker niet slecht voor de gezondheid. Hier waren zelfs de oude Inca's al van overtuigd. In veel Zuid-Amerikaanse landen is yacon dan ook in allerlei vormen te vinden zoals vers, siroop, poeder, capsules,...

Maar de yacon is vanwege meerdere aspecten zeer geliefd. Ten eerste omwille van de bijzondere en subtiele zoete smaak en ten tweede voor zijn gezondheidsondersteunende eigenschappen. Ze heeft een frisse, zoete smaak waardoor ze toepasbaar is in vele gerechten. De yacon is ook rijk aan antioxidanten en is lang te bewaren. Ze bevat weinig calorieën en is een uitstekend alternatief als zoetstof. Ze bevordert een goede spijsvertering en is daarom ook een boost voor het afweersysteem.

De smaak van de verse rauwe knol varieert van appel en meloen tot peer. Wie al eens de yaconsiroop geproeft heeft, heeft zeker al de mix van stroop en karamel, gecombineerd met een melange van hars en bloemen ervaren. De natuurlijke smaakstof inuline geeft de zachte en mild zoete smaak.

De yacon heeft een aantal bijzondere eigenschappen die goed zijn voor onze gezondheid. Zo heeft ze bijvoorbeeld een zeer lage glycemische index. Dit betekent dat de natuurlijke suikers uit de knol alleen langzaam en zeer gelijkmatig in het spijsverteringsstelsel worden opgenomen en dus ook langer een voller gevoel en energie geven. Tevens bevat de grondappel maar weinig calorieën. Dit maakt van de yacon een bijzonder geschikt zoetmiddel en dus een gezond alternatief voor alle dik- en ziekmakende geraffineerde en kunstmatige zoetstoffen. Let er wel op dat een te hoge consumptie winderigheid kan veroorzaken. Bij verhitting van de knol worden de suikers omgezet in een langere vorm wat de positieve eigenschappen teniet doet.
Verder heeft de yacon, door de inuline, een prebiotische werking op het lichaam. Dit houdt in dat het eten van de zonnewortel de gezonde bacteriegroei in de darmen stimuleert en de schadelijke en toxische ontwikkeling van bacteriën in onze darmen afremt. Dit betekent dat de yacon een boost is voor ons afweersysteem. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat yacon een positieve invloed heeft op onze hele spijsverteringssysteem en bijzonder rijk is aan kalium en antioxidanten.

Yacon is verkrijgbaar in diverse vormen. Zo is de grondappel uitstekend geschikt om er rauwe snacks mee te maken of te verwerken in een frissen zomersalade omwille van de lekkere 'bite'. De knol kan lang (vorstvrij) bewaard worden. De smaak en frisheid blijven behouden.
Verhitting van de yacon door te bakken, frituren, stoven,... maakt de knol nog zoeter. In appelgebak (taart, flappen, beignets) kan de appel vervangen worden door yacon, en zonder verdere toevoeging van suiker ontstaat er een heerlijk gebak dat geschikt is voor iedereen die caloriearm wil eten. Ook kan je van yacon heel goed chips maken.
Tip: Bak de yacon als appelschijfjes in enkel wat boter of olie, zonder verdere toevoegingen. Of bak kleine stukjes mee in pannenkoeken of wafels. De structuur blijft behouden tijdens het bakken. Het lijkt alsof er rozijnen toegevoegd werden aan het deeg. In een zuurkool-ovenschotel kan yacon prima de stukjes ananas vervangen die er vaak aan toegevoegd worden.

In Japan is het gebruik van Yacon-thee heel normaal. De thee wordt gemaakt van de bladeren van de yaconplant en bevat stoffen die een positieve invloed hebben op het glucosegehalte in het bloed.

Yaconsiroop is dan weer heerlijk op wafels, poffertjes en pannenkoeken en ook heerlijk als zoetmiddel in smoothies en shakes. Ook is het in de keuken te gebruiken als vervanger van suiker in allerlei soorten desserts, taarten en cakes. Ook in yoghurt of bij de ontbijtgranen kan je yacon zeer goed inzetten als suikervervanger.

Yacon wordt slechts in zeer beperkte mate in Europa (biologisch) gekweekt. Het is dus een vrij uniek, erg gezond en lekker product!

$type=three$h=0$cate=0$count=3$meta=0$p=1$show=/p/promotie.html

$type=one$count=5$comment=0$author=0$p=1$show=/p/agenda.html

$type=two$c=10$author=0$comment=0$rm=0$p=1$show=/p/tips-advies.html

$type=blogging$c=5$meta=0$rm=0$p=1$show=/p/faq.html

$type=one$count=5$comment=0$author=0$p=1$show=/p/nieuws.html

In de kijker_$type=sticky$count=4$cate=1$meta=0$hide=home

Naam

faq,5,in de kijker,117,nieuws,361,promotie,59,tips,325,
ltr
item
Bioplaza Overpelt: De Vergeten Groente Yacon Is Terug. Wat Is Het En Wat Kan Je Ermee Doen?
De Vergeten Groente Yacon Is Terug. Wat Is Het En Wat Kan Je Ermee Doen?
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjOMJdsmTi83womUyYr4lrKxyx9-4-2zoUoayHxvADT0SR3M7I09mZ3dXVgTHMeY9ri7v6bs7LmSMZjCjGU1kWtLkTSXzGbbrmKp32nwUc1Om04AhZ2YFGvRExw1A3GDF69TqS1XurO0svN/s1600/yacon.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjOMJdsmTi83womUyYr4lrKxyx9-4-2zoUoayHxvADT0SR3M7I09mZ3dXVgTHMeY9ri7v6bs7LmSMZjCjGU1kWtLkTSXzGbbrmKp32nwUc1Om04AhZ2YFGvRExw1A3GDF69TqS1XurO0svN/s72-c/yacon.jpg
Bioplaza Overpelt
https://www.biowinkelen.be/2017/11/de-vergeten-groente-yacon-is-terug-wat.html
https://www.biowinkelen.be/
https://www.biowinkelen.be/
https://www.biowinkelen.be/2017/11/de-vergeten-groente-yacon-is-terug-wat.html
true
5807069159555777854
UTF-8
Alle berichten Geen berichten gevonden BEKIJK ALLES Lees meer Antwoord Cancel antwoord Delete Door Home BLZ BERICHTEN Bekijk alles AANBEVOLEN LABEL ARCHIEF ZOEK ALLE BERICHTEN Geen berichten gevonden Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September October November December Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec zopase 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Gisteren $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Volgers Volg BELANGRIJKE INHOUD Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy