Omdat ze zo rijk is aan celbeschermende oxidanten, chronische ontsteking vermindert, de lichaamsontgifiting bevordert, de bloedaanmaak stimuleert, de bloedsuikerspiegel helpt te regelen, het darmmicrobioom versterkt, de immuniteit stimuleert en uiteindelijk ook het energiepeil verhoogt, gebruiken heel wat mensen dagelijks de blauwgroene alg spirulina. Omdat ‘oxidatieve stress’ door een gebrek aan antioxidanten, een verhoogd ontstekingsniveau en een verstoord microbioom, mee aan de basis liggen van het ‘prikkelbaredarmsyndroom’ (IBS, Irritable Bowel Syndrome), wilden onderzoekers nagaan in welke mate spirulina daarbij kon helpen. Voor een gerandomiseerde, placebogecontroleerde studie werden 60 patiënten (18-50 jaar) geselecteerd met een beeld van IBS, waarin constipatie domineert (IBS-C). Ze werden verdeeld in twee groepen, waarbij de ene helft dagelijks gedurende 12 weken 1 gram spirulina in capsules kreeg en de andere groep een placebo in capsules die er hetzelfde uitzagen. Voor en na de studies werden in beide groepen bepaald: de levenskwaliteit (Qol, Quality of life), de ernst van de IBS (IBS-Severity system core), de anti-oxiderende capaciteit van het bloedplasma (TAC, plasma total antioxidant capacity), het niveau van het vrije radicaal malondialdehyde (MDA) en de bloedspiegel van zonuline (merker voor de schade aan het darmslijmvlies).
Na afloop van de studie zag men dat spirulina (in deze lage dosis!) ten
opzichte van het placebo leidde tot zowel een significante toename van de
levenskwaliteit en de antioxidanten bloedspiegels, als tot een significante
daling van de ernst van de IBS en de bloedspiegels van malondialdehyde en zonuline.
Zeker als de inname wordt geruggensteund door een gevarieerde en onbewerkte
voeding zonder suiker en industriële vetzuren, kan dit voor mensen met IBS een
betekenisvolle hulp zijn. Denk hierbij zeker ook aan psylliumvezels, pre- en
probiotica.
Bron:
Biogezond Oktober 2025 pag. 37
