Waarom kiezen voor biologische voeding?
Biologische voeding is lekker en puur. Bioboeren werken zoveel mogelijk samen met (het ritme van) de natuur. De hele biocyclus zet in op een krachtige gezondheid. Dit gaat van een gezonde en levende bodem voor planten tot sterke dieren in de veeteelt. Bioboeren werken met respect voor het milieu. De bodem waarop ze telen dient levend, veerkrachtig en vruchtbaar te blijven. Dit bekomen ze door om de 5 jaren hun teelt te roteren. Deze manier van telen noemen we biodynamische landbouw. Dieren die leven op een biologische boerderij worden goed verzorgd. Ze worden gevoederd met biologisch voer en hebben voldoende ruimte zowel in de stal als buiten. Hierdoor zijn ze in staat om natuurlijk gedrag te vertonen en kunnen ze ook met hun soortgenoten omgaan.
Biologische landbouw houdt ook rekening met de draagkracht van de aarde en maakt
gebruik van het voorzorgsprincipe waarbij chemische stoffen, hormonen en antibiotica
zoveel mogelijk worden vermeden. Ook worden GMO’s uiteraard vermeden.
De voedzaamheid van biologische voeding is groter dan bij conventionele
voeding. Biologisch geteelde gewassen bevatten actieve stoffen, bijvoorbeeld
salvestrolen, die je niet meer terugvindt bij conventioneel geteelde gewassen.
Actieve stoffen zijn een onderdeel van het immuniteitssysteem van de plant en
worden enkel aangemaakt als de plant zichzelf kan verweren en beschermen tegen
ziektes, parasieten, schimmels, indringers van buitenaf. Bij conventionele
gewassen worden er zoveel middelen ingezet dat deze planten zich niet meer
hoeven te verweren en ze deze stoffen dus bijgevolg ook niet meer hoeven aan te
maken. Biologisch geteelde gewassen bevatten dus veel meer nutriënten die op
hun beurt weer goed zijn voor ons eigen immuunsysteem.
De kwaliteit en de smaak van biologische voeding is zoveel malen beter dan die
van niet-biologische voeding. Dit wordt mede bepaald door stikstof. In een
biologische bodem komt de stikstof langzaam vrij waardoor de planten op een
rustig en natuurlijk tempo kunnen groeien. Een bodem die wordt bespoten met chemische
bestrijdingsmiddelen bevat vele malen meer stikstof waardoor fruit en groenten veel
sneller groeien wat de kwaliteit lang niet altijd ten goede komt.
Hierbij
wil ik graag drie boeken extra in de kijker zetten die uitgebreid ingaan op het
belang van gezonde voeding.
De
eerste twee boeken zijn geschreven door Gezondkok Ludo Slaets.
Ludo
Slaets is opgeleid tot kok aan het Piva in Antwerpen en heeft daarna 25 jaar
met de klassieke Fransen keuken gewerkt. In 1995 is hij zich langzaam beginnen
omscholen via de macrobiotiek en de biologische keuken. Na zijn opleiding tot
voedingsconsulent heeft hij de klassieke keuken vaarwel gezegd en zich helemaal
gewijd aan gezond en biologisch koken.
Het is nog steeds vanuit de achtergrond van de Franse keuken dat hij zijn recepten
ontwerpt. Hij gaat steeds op zoek naar gezonde alternatieven en gebruikt
hierbij invloeden uit de macrobiotiek, de ayurvedsiche keuken en de mediterrane
keuken. Het is zijn bedoeling om mensen te toen dat gezond koken ook heel
lekker en zelfs feestelijk kan zijn en geen uren voorbereiding vraagt in de keuken.
Velen pinnen gezond eten nog vast aan een blad sla en een wortel. Zijn boeken
tonen aan dat het veel meer kan zijn dan alleen dat en ruimen een heleboel
vooroordelen uit de weg.
‘Gezond en biologisch koken, een handleiding naar een gezonde keuken’ is een
compilatie van 54 gerechten die eerder in het magazine BioGezond zijn
verschenen. De gerechten zijn rijkelijk aangevuld met nooit eerder gepubliceerde
informatie over de voedingswaren, met hun voedingswaarde in hun in vloed op de
gezondheid. Het boek bevat veel tips over gezonde voeding en hoe je er praktisch
mee aan de slag kan. Het legt in begrijpbare taal uit hoe het zuur-base
evenwicht werkt, wat gezonde voedselcombinaties zijn en waarop te letten bij de
aankoop van producten.
Gezonde suikers en vetten, hoe je best je keukenmateriaal kiest en het waarom
daarvan worden duidelijk uitgelegd aan de hand van voorbeelden. Verder is er
een handige index van de voedingsstoffen zodat je snel de gerechten met die
bepaalde nutriënten kan terugvinden.
In ’Gezonde
voeding – Gezond leven’ legt Ludo op een eenvoudige manier uit hoe je begint
met gezonde voeding. Bij de 35 eenvoudig te bereiden vegetarische recepten vind
je uitleg over de vitaminen, mineralen, hun effect op je gezondheid en de kwaliteit
van de ingrediënten.
Naast recepten voor ontbijt, lunch, diner en nagerechten vind je ook uitleg
over vasten, gewicht, bewerkte voeding, hormoonwerking, vetten, vlees, suiker,
bio,…
Het is een praktisch boek dat je gemakkelijk in de hand neemt en met informatie
en een stappenplan je op weg helpt naar bewuste, gezonde voeding.
De
boeken, geschreven door Ludo Slaets, zijn ook verkrijgbaar bij ons in de
winkel.
Het derde boek dat ik graag wil meegeven als tip is geschreven door de Lommelse huisarts Staf Henderickx.
‘Dit slik ik niet meer!’
Wat zit er écht in je eten?
Ontdek hoe ultrabewerkte voeding je lichaam saboteert en hoe het anders kan!
Een
supermarktbrood, een pot chocopasta, een doos ontbijtgranen... de producten
lijken zo onschuldig in onze winkelkar. En toch vormen ze een steeds grotere
bedreiging voor onze gezondheid. In 'Dit slik ik niet meer!' onthult arts Staf
Henderickx de ware impact van ultrabewerkte voedingsmiddelen, en hoe ze
sluipenderwijs onze samenleving ziek maken. Gestoeld op diepgaande research en
zijn jarenlange ervaring als arts legt Henderickx de veelal onderbelichte
gezondheidsrisico's voor ons lichaam - en zelfs voor ons brein - een voor een
bloot. Hij schetst hoe het zover is kunnen komen en hoe ons natuurlijke
eetpatroon evolueerde tot het verontrustende fabrieksvoer van vandaag. En hij
legt zijn vergrootglas op de monopolie van de voedselindustrie, die ons met
allerlei smaakjes, geuren en texturen bewust verleidt om dit te blijven
slikken.
Inmiddels
is 70% van de voeding in de supermarkt ultrabewerkt.
Toch
brengt dit baanbrekende boek ook een positief pleidooi, met een oproep tot
actie. Praktische tips en slimme strategieën zetten je aan om je eigen
eetgewoonten te verbeteren, zonder dat je je volledige levensstijl hoeft om te
gooien. Zo leer je kunstmatige ingrediënten te ontmaskeren, misleidende
marketing te doorprikken en puurdere voeding op je menu te zetten. Een
must-read voor iedereen die geeft om zijn eigen gezondheid, die van zijn
dierbaren en de toekomst van onze planeet!