$type=slider$snippet=hide$cate=0$author=0$comment=0$show=home

Extra vierge olijfolie, een must voor je gezondheid

 


Op voorwaarde dat ze verkregen werd uit een eerste koude persing en geen raffinage onderging, is olijfolie een absolute aanrader voor onze gezondheid. Deze ‘extra vierge’ olijfolie, een hoeksteen van het alom geprezen mediterrane dieet, wordt tegenwoordig dan ook volop gebruikt in de keuken door al wie bewust met voeding bezig is. Maar waaraan danken we precies de gezondheidsvoordelen van olijfolie?

Even voorstellen

Ooit kwam de olijfboom in het wild voor in West-Azië, Egypte en Syrië, maar tegenwoordig is het een gedomesticeerde plant die wereldwijd wordt geteeld in zonnige en droge gebieden. Deze traag groeiende en zeer oud wordende boom met zijn schilderachtige groeiwijze en zijn gegroefde, gewrongen en knoestige stam, draagt leerachtige, langwerpige grijsgroene bladeren, die onderaan een zilverachtige dons vertonen. Na 6 tot 10 jaar begint hij eivormige tot ronde steenvruchten te dragen: olijven, waarvan het epicarp (de buitenste laag) tijdens het rijpings- en maceratieproces evolueert van groen tot purperachtig zwart. Daaronder zit het vlezige en olierijke sesocarp, dat op zijn beurt een harde pit met een hard endocarp en een zachtere amandel omgeeft.


Wat geschiedenis

 De olijfboom werd al in prehistorische tijden geteeld en is daarmee één van de eerste gecultiveerde planten. Dat olijfolie één van de oudste landbouwproducten is, wordt trouwens bewezen door het woord ‘olie’. Deze naam, die tegenwoordig voor alle oliën wordt gebruikt, is afgeleid van ‘oleum’, de naam die eerst werd gegeven aan het product gewonnen uit de olijf. Olijfolie was al belangrijk voor de Egyptenaren: ze gebruikten olijfolie in hun lichaamsverzorging, als basis voor hun reukoliën en om te koken. Olijfolie wordt ook verschillende malen in de bijbel vernoemd en omdat een duif naar de ark van Noah terugkeerde met een olijftak, is deze een symbool van vrede, goede wil, hoop en voorspoed geworden. Olijfolie werd zeer belangrijk in het Oude Griekenland en Rome, waar het als een geschenk van de goden werd beschouwd. Zijn grote doorbraak in het Westen kende olijfolie toen duidelijk werd dat één van de hoofdredenen waarom het Mediterrane dieet zo beschermend werkt tegen hart- en vaatziekten, het rijkelijk aanwenden van olijfolie was.


Gebruik ‘extra vierge’

Voor olijfolie geldt dezelfde kwaliteitsvereiste als voor alle oliën: gebruik alleen ‘extra vierge’ olie. Dat wil zeggen dat ze moet verkregen worden uit eerste, koude persing en niet door een bij hoge temperaturen uitgevoerde industriële persing. Bij het persen mogen zeker geen solventen (hexanen) aangewend worden: dat zijn potentieel toxische stoffen die weliswaar het rendement van een persing verhogen, maar nadien weer uit een olie moeten gevist worden. Verder mag olijfolie ook geen raffinage ondergaan want alle processen die tot doel hebben een olie te ontgeuren, te ontkleuren of te ontdoen van gommen, bezinksel, zuren e.d., leiden uiteraard ook tot  verlies van nuttige voedingsstoffen.


 Nuttige componenten

Wat olijfolie in de eerste plaats interessant maakt, is het grote aandeel van mono-onverzadigde vetzuren. Dat zijn vetzuren met één enkele dubbelen binding en het is vooral oleïnezuur, een ‘omega-9-vetzuur’ dat de dienst uitmaakt. Maar ook de antioxiderende fenolen, voorop hydroxytyrosol en oleuropeïne dragen bij tot de gezondheidsbevorderende werking van extra vierge olijfolie. Ten slotte dragen ook fosfolipiden (waaronder lecithine), fytosterolen (waaronder bètasitosterol), flavonoïden (waaronder vooral de flavonen apigenine en luteoline), tocoferolen (‘vitamine E’) en bètacaroteen (‘provitamine A’) bij tot de hoge voedingswaarde.


Goed voor hart- en bloedvaten

Nagenoeg iedereen weet dat olijfolie de bloedvaten beschermt en helpt hart- en vaatziekte op basis van atherosclerose (‘slagaderverkalking’) af te houden. En dat dankt olijfolie aan diverse componenten. Zo zijn hydroxytyrosol en oleuropeïne heel sterke antioxidanten die niet alleen de vaatwand tegen (plaquevorming’ of waatwandbeslag beschermen, ze werken ook natuurlijk ‘bloedverdunnend’. Dat betekent dat de bloedplaatjes minder onderling en aan de vaatwand verkleven en dus minder snel bloedstolsels en vernauwingen in de bloedvaten kunnnen vormen. Bovendien verminderen hydroxytyrosol en oleuropeïne de oxidatie van cholesterol tot de ‘echte, slechte’ en aan de vaatwand klittende oxycholesterol. Dat is nog een stuk belangrijker dan het feit dat de fytosterolen in olijfolie de opname van cholesterol in de darm verminderen en dus het totaal cholesterolgehalte in het bloed helpen verlagen. Verder is er de meerwaarde van het oliëinezuur, dat door zijn ene dubbele binding in vergelijking met meervoudige onverzadigde omega-6-vetzuren (van zonnebloem-, soja-, maïs-, saffloer-, druivenpit-, rijstvlies- en koolzaadolie) minder snel wordt ‘geoxideerd’. Dat wil zeggen dat het dragereiwit of ‘lipoproteïne’ van LDL-cholesterol met oleïnezuur erin minder snel wordt geoxideerd dan wanneer het meervoudig onverzadigde vetzuren bevat en dat het dus minder snel deel gaat uitmaken van de ahterosclerotische plaques of vaatwandbeslag. Als je ten slotte nog weet dat olijfolie de triglyceriden in het bloed verminderen en helpt te beschermen tegen bloeddrukstijging, dan begrijp je dat regelmatig gebruik van extra vierge olijfolie een echte weldaad is voor onze bloedvaten. Niet voor niets wordt het mediterrane of Kretense dieet, waarin rijkelijk olijfolie wordt gebruikt en dat de kans op hart- en vaatziekte zo sterk verlaagt, als het ‘gezondste’ dieet beschouwd. Aangeraden wordt om dagelijks 2 à 3 eetlepels extra vierge olijfolie te consumeren. En denk hierbij, wat betreft de bescherming van de bloedvaten, uiteraard aan de combinatie met omega-3-vetzuren uit koudgeperste, ongeraffineerde lijnzaadolie, groene groenten en vette vis!


Preventie van kanker

Op basis van de sterke antioxidanten hydroxytyrosol en oleuropeïne, maar ook door het feit dat ongefilterde en ongeraffineerde olijfolie zeer rijk is aan de bittere ‘salvestrolen’, draagt olijfolie ook bij tot de bescherming tegen kanker. Zo heeft men al kunnen aantonen dat de consumptie van extra vierge olijfolie de ontwikkeling van borstkanker helpt afremmen. Ook zou ze kunnen bijdragen tot de preventie van prostaat- en maagkanker.


Preventie van galstenen

Olijfolie heeft een ‘galdrijvend’ effect, waarmee wordt bedoeld dat ze de lediging van de galblaas bevordert, alsook een ‘galvormend’ effect, wat betekent dat ze zorgt voor een hogere aanmaak van gal door de lever. Daardoor bevordert olijfolie de vetvertering, stimuleert ze de lichaamsontgifting en helpt ze beschermen tegen de vorming van galstenen. Eer wordt in bepaalde reinigingskuren zelfs gebruik gemaakt van hogeren hoeveelheden extra vierge olijfolie om het uitdrijven van reeds bestaande galstenen te bevorderen.


Diabetes controleren

Extra vierge olijfolie is ook een aanrader bij diabetes. Niet alleen omdat ze helpt te beschermen tegen hart- en vaatziekte, waarvoor diabetici extra vatbaar zijn, maar omdat ze bloedsuikerspiegel beter helpt te regelen. Een maaltijd met olijfolie doet de bloedsuikerspiegel minder hoog oplopen dan diezelfde maaltijd met een omega-6-rijke olie of zonder olie.


Hulp bij constipatie

Vooral op basis van de mono-onverzadigde vetzuren, kan olijfolie ook ingezet worden bij constipatie. Dan worden bijvoorbeeld 1 à 2 eetlepels op nuchtere maag aanbevolen.

Bron: Biogezond December 2024 pag. 30-31.

$type=three$h=0$cate=0$count=3$meta=0$p=1$show=/p/promotie.html

$type=one$count=5$comment=0$author=0$p=1$show=/p/agenda.html

$type=two$c=10$author=0$comment=0$rm=0$p=1$show=/p/tips-advies.html

$type=blogging$c=5$meta=0$rm=0$p=1$show=/p/faq.html

$type=one$count=5$comment=0$author=0$p=1$show=/p/nieuws.html

In de kijker_$type=sticky$count=4$cate=1$meta=0$hide=home

Naam

faq,5,in de kijker,136,nieuws,392,promotie,65,tips,351,
ltr
item
Bioplaza Overpelt: Extra vierge olijfolie, een must voor je gezondheid
Extra vierge olijfolie, een must voor je gezondheid
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhoAezU6DSXVLES8fhSXiW4mI8yi2T3_ccPevcxtQ56IYQlhTo8OPW601gorSlFKHUmgi1OuKLqi56dXQpmd5vbBHU_tFKypNE27oDE3QHTX2_YptOVKyTIx_mBaTdHbWvgcdIC9y-7IOCMJCGpDN2G8hERvgpfjPZdup7awfH6qDesipSFO7PEhJEWbrhg/s16000/Afbeelding%20Olijfolie-extra-vierge.webp
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhoAezU6DSXVLES8fhSXiW4mI8yi2T3_ccPevcxtQ56IYQlhTo8OPW601gorSlFKHUmgi1OuKLqi56dXQpmd5vbBHU_tFKypNE27oDE3QHTX2_YptOVKyTIx_mBaTdHbWvgcdIC9y-7IOCMJCGpDN2G8hERvgpfjPZdup7awfH6qDesipSFO7PEhJEWbrhg/s72-c/Afbeelding%20Olijfolie-extra-vierge.webp
Bioplaza Overpelt
https://www.biowinkelen.be/2025/02/extra-vierge-olijfolie-een-must-voor-je.html
https://www.biowinkelen.be/
https://www.biowinkelen.be/
https://www.biowinkelen.be/2025/02/extra-vierge-olijfolie-een-must-voor-je.html
true
5807069159555777854
UTF-8
Alle berichten Geen berichten gevonden BEKIJK ALLES Lees meer Antwoord Cancel antwoord Delete Door Home BLZ BERICHTEN Bekijk alles AANBEVOLEN LABEL ARCHIEF ZOEK ALLE BERICHTEN Geen berichten gevonden Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September October November December Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec zopase 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Gisteren $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Volgers Volg BELANGRIJKE INHOUD Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy