$type=slider$snippet=hide$cate=0$author=0$comment=0$show=home

Stuifmeelpollen (bijenpollen): Compleet en aansterkend voedsel

 


Stuifmeelpollen behoren samen met honing, propolis en koninginnenbrij tot het kwartet van bijenproducten die de gezondheid van de mens kunnen verbeteren. Stuifmeelpollen bevatten een zeer complete samenstelling waardoor ze beschouwd kunnen worden als een natuurlijk ‘multipreparaat’ om tekorten aan te vullen en algemeen versterkend te werken. Daarnaast bieden stuifmeelpollen ook nog op een paar specifieke terreinen hulp.


Voedsel voor bijenlarven
Pollen worden dor bijen aangemaakt uit het poederachtige stof, dat op de helmknoppen van bloemen ligt. Met een doorsnee van 0.0025 tot 0.25 mm omgeven door een stevige wand, zijn die stuifmeelpollen het mannelijk erfgoed van een plant, bedoeld om vrouwelijke eicellen via de stempel te bestuiven. Bijen verzamelen die pollen met hun achterpoten, voegen er wat speeksel of nectar aan toe en verkleven ze tot kleine bolletjes die via de achterpoten naar de bijenkorf worden gebracht. Daar dienen ze als voedsel voor de bijenlarven. Een bij kan per vlucht zo’n 15 mg pollen verzamelen. Voor 1 kg pollen zijn dus circa 70.000 vluchten nodig! De mens verzamelt de bijenpollen door bijen te verplichten door ‘pollenvallen’ te kruipen om in de bijenkorf te raken, waardoor de pollen worden afgeschraapt.
 
Historisch voorvoedsel
Grieken en Romeinen noemden het ‘fijn meel’ met genezende eigenschappen, Assyrische priesters en Indianenstammen gebruikten pollen in vruchtbaarheidsrituelen en Maori’s en oude inwoners van India makten koeken van pollen als krachtvoedsel. Vikingen namen op hun lange reizen het wondervoedsel ‘Ambrosia’ mee: een mengeling van honingraten en stuifmeelpollen om hun lichamelijke prestaties te ondersteunen. De Russische professor Dr. Wassilewitch merkte op dat onder 100-jarigen in een goede lichamelijke en geestelijke conditie, zich opmerkelijk veel imkers bevonden. De meesten van hen waren arm, zodat ze hun honingvoorraad verkochten zich voedden met de resten die zich nog in de honingraten bevonden; een residu dat vooral bestond uit stuifmeelpollen. 
 
Hoge voedingswaarde: versterkend
Het minste wat men kan zeggen is dat stuifmeelpollen door hun complete samenstelling als een natuurlijke ‘multi’ een goede aanvulling vormen op de voeding. Daardoor kunnen ze tekorten wegwerken en het zelfgenezend vermogen van het organisme versterken. Zo is in dierenproeven aangetoond dat stuifmeelpollen aan het voer toevoegen, zorgt voor een hoger hemoglobinegehalte, meer rode bloedcellen, een betere vruchtbaarheid en een langere levensduur. Bijenpollen voederen aan zwangere dieren zorgde voor een hoger gewicht van het moederdier, meer moedermelk, een sterkere groei van de foetus en van de borelingen, met een grotere overlevingskans daarvan. Ook de hoge antioxiderende waarde van stuifmeelpollen is bij analyse aangetoond. Dat alles suggereert dat stuifmeelpollen nuttig kunnen zijn bij:
 
-       Vermoeidheid, herstel na ziekte of operatie of verwonding
-       Anemie (bloedarmoede)
-       Intensief sporten: om kracht, uithouding en zuurstofopname te verbeteren
-       Verminderde eetlust, ondergewicht
-       Vroegtijdige ouderdomsverschijnselen
-       Verminderde vruchtbaarheid bij man en vrouw, zwangerschap
-       Verminderd concentratievermogen, stressgevoeligheid, angst, depressiviteit


Overgangs- en prostaatklachten
Wie bij uitstek gebruik kunnen maken van bijenpollen, zijn de rijpere vrouw en man. Waarschijnlijk zijn naast de hoge voedingswaarde hierbij in het bijzonder de fytosterolen (plantaardige hormoonachtige stoffen) van belang. Met name bij de vrouw in de menopauze kunnen overgangsklachten zoals warmteopwellingen, nachtzweten, vermoeidheid, en emotioneel onevenwicht door pollen verlicht worden. Zo werd in een studie aangetoond dat bijenpollen de overgangsklachten verlichtten van vrouwen die borstkanker hadden doorgemaakt en antihormonale middelen innamen. Maar ook de man met plasproblemen door goedaardige prostaatvergroting, kan vaak door stufimeelpollen geholpen worden. Dat is aangetoond met gefermenteerde pollen van rogge.


Immunomodulerend
Vooral op basis van de bioflavonoïden en van de direct antimicrobiële werking van bepaalde componenten, mag gesteld worden dat bijenpollen helpen het immuunsysteem moduleren. Dat betekent dat ze enerzijds de afweer tegen vreemde indringers kunnen versterken, maar anderzijds een overdreven en onnodige ‘hyperimmuniteit’ kunnen afremmen. In verband met dit laatste, is vastgesteld dat bijenpollen de activatie afremmen van de mastcellen, die een belangrijke rol spelen in allergische reacties. Om deze redenen kunnen stuifmeelpollen ingezet worden bij:
-       Zwakke weerstand tegen virussen, bacteriën en schimmels
-       Griep en luchtwegeninfecties: voorkomen of verminderen in duur en ernst
-       Hooikoorts: vanaf ongeveer zes weken voor het verwachte hooikoortsseizoen pollen innemen, die verzameld werden in het gebied waard patiënt woont.
-       Eczema, astma: afname van de ernst van de allergie.
 
Overige positieve effecten
Nog een aantal andere gunstige aspecten van stuifmeelpollen zijn gekend vanuit de volksgeneeskunde of kwamen door bepaalde studies aan het licht. Ze kunnen ook nuttig zijn bij:
-       Verminderde leverfunctie (door o.a. medicijnen, toxische belasting)
-       Broze haren en nagels, haaruitval
-       Neveneffecten van radio- en chemotherapie: misselijkheid, braken, vermoeidheid, gewichtsverlies en bloedarmoede.
Opmerkingen
- Kwaliteit is zeer belangrijk: gebruik alleen pollen van bijen die in een onbezoedelde natuur stuifmeel van diverse planten kunnen verzamelen. Een goed pollenpreparaat mag geen klompen aaneengeklitte pollen bevatten.
-       De stevige pollenwand wordt moeilijk verteerd door menselijke spijsverteringsenzymen, waardoor niet alle nuttige stoffen eruit worden gehaald. Eén methode om de werkstoffen beter te kunnen opnemen is het microfijn verpulveren van stuifmeelpollen. Anders wordt aangeraden stuifmeelpollen zeer grondig te kauwen en te mengen met speeksel.
-       In zeldzame gevallen (bij ongeveer 0.05% der mensen) kan men allergisch reageren op stuifmeelpollen. Begin altijd eerst met een klein beetje pollen in te nemen: als kort hierna uitslag, piepende ademhaling of ander ongemak optreedt, afzien van verdere inname.
-       Het effect van pollen vergroot nog bij gelijktijdige inname van koninnenbrij. Vandaar dat deze twee soms gecombineerd worden in voedingssupplementen.


Bron: Biogezond juni 2024 pag. 22-23 

$type=three$h=0$cate=0$count=3$meta=0$p=1$show=/p/promotie.html

$type=one$count=5$comment=0$author=0$p=1$show=/p/agenda.html

$type=two$c=10$author=0$comment=0$rm=0$p=1$show=/p/tips-advies.html

$type=blogging$c=5$meta=0$rm=0$p=1$show=/p/faq.html

$type=one$count=5$comment=0$author=0$p=1$show=/p/nieuws.html

In de kijker_$type=sticky$count=4$cate=1$meta=0$hide=home

Naam

faq,5,in de kijker,126,nieuws,376,promotie,61,tips,337,
ltr
item
Bioplaza Overpelt: Stuifmeelpollen (bijenpollen): Compleet en aansterkend voedsel
Stuifmeelpollen (bijenpollen): Compleet en aansterkend voedsel
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhuMRd_xWdVn9zuIC6KcpT-SeRhXWc4UQaYVpHHaX0Jq0Wj8DVu_RscXEfrUVxY7ndK5hKt3hjC67uajAsCw7gCaPF2z-HwGHFwGGrQpi5mW7co88xRM5UJLkuSlOqC4z0IEe3_RSKmIM2xcT7pqVbQgBuzzz08YqjKvWhJRjr4rs4Ubzgiw7fLTuFVZag3/s16000/Afbeelding%20bijenpollen.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhuMRd_xWdVn9zuIC6KcpT-SeRhXWc4UQaYVpHHaX0Jq0Wj8DVu_RscXEfrUVxY7ndK5hKt3hjC67uajAsCw7gCaPF2z-HwGHFwGGrQpi5mW7co88xRM5UJLkuSlOqC4z0IEe3_RSKmIM2xcT7pqVbQgBuzzz08YqjKvWhJRjr4rs4Ubzgiw7fLTuFVZag3/s72-c/Afbeelding%20bijenpollen.jpg
Bioplaza Overpelt
https://www.biowinkelen.be/2024/08/stuifmeelpollen-bijenpollen-compleet-en.html
https://www.biowinkelen.be/
https://www.biowinkelen.be/
https://www.biowinkelen.be/2024/08/stuifmeelpollen-bijenpollen-compleet-en.html
true
5807069159555777854
UTF-8
Alle berichten Geen berichten gevonden BEKIJK ALLES Lees meer Antwoord Cancel antwoord Delete Door Home BLZ BERICHTEN Bekijk alles AANBEVOLEN LABEL ARCHIEF ZOEK ALLE BERICHTEN Geen berichten gevonden Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September October November December Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec zopase 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Gisteren $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Volgers Volg BELANGRIJKE INHOUD Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy