Wie bewust met voeding bezig is, weet dat kunstmatige zoetstoffen, voorop aspartaam en sucralose, helemaal niet zo veilig zijn als wordt beweerd. Nadat de miljardenindustrie die deze middelen produceert, jarenlang alle mogelijke schadelijke nevenwerkingen glashard ontkende, verschenen de laatste jaren goed onderbouwde studies met zorgwekkende conclusies en die blijken eindelijk door te dringen tot het grote publiek.
Een meta-analyse van niet door de industrie gesponsorde, langlopende
observatiestudies uit 2017 besloot dat het gebruik van kunstmatige zoetstoffen
geassocieerd was met o.a. een grotere kans op overgewicht, diabetes type 2,
hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Die gewichtstoename was al zeer
merkwaardig, want kunstmatige zoetstoffen worden vooral naar voor geschoven als
afslankmiddel, maar het hoger risico op ernstige degeneratieve ziekten was
uiteraard nog erger. In 2019 concludeerde een studie met meer dan 80.000
vrouwen dat minstens tweemaal daags kunstmatige zoetstoffen gebruiken de kans
op beroerte met 31% verhoogde, en bij overgewicht zelf verdubbelde. Vorig jaar
besloot een observatiestudie op meer dan 100.000 mensen dat het gebruik van
kunstmatige zoetstoffen geassocieerd was met globale toename van het risico op
kanker met 13%. Aspartaam zorgde zelfs voor een toename van het risico op
borstkanker met 22%.
Helaas proberen de producenten van kunstmatige zoetstoffen – met behulp van
media en gesponsorde wetenschappers – nu ook de steviosiden uit stevia in hun
val mee te sleuren. Waarom is dit volkomen onterecht? In tegenstelling tot de
kunstmatige en totaal niet in de voorkomende aspartaam en sucralose, zijn steviosiden:
- Gewoon een extract uit een
plantje dat al duizenden jaren in Zuid-Amerika zonder probleem geconsumeerd
werd.
- Volkomen veilig, wat werd
geconcludeerd door uiterst strenge studies (o.m. door Prof. Em. Jan Geuns), die
destijds jammer genoeg niet aan aspartaam en sucralose werden opgelegd voor hun
toelating.
- Stabiel bij verhitting
(aspartaam helemaal niet!).
- In hogere (helaas niet
toegelaten) doses zelfs een goed middel om hoge bloeddruk en –
bloedsuikerspiegel te verlagen.
Uiteraard
zijn steviosiden ook geen wondermiddel tegen overgewicht: daar blijft voeding de
belangrijkste maatregel. Ook komt de zoete smaak ervan niet in alle
voedingsmiddelen even goed tot zijn recht; de beste smaak wordt ons aangeleverd
door rebaudioside A 98%.
Bron:
Biogezond Juni 2023 pag. 21