$type=slider$snippet=hide$cate=0$author=0$comment=0$show=home

Ben je suikerverslaafd?




We weten inmiddels allemaal dat suiker en zoetigheid niet gezond voor ons is. Velen van ons willen afkicken van dit verslavende goedje maar dat valt niet mee. Wat kan je daar bij helpen? In deze blog zetten we 10 voedingsmiddelen op een rijtje die je van je suikerverslaving kunnen af helpen.

Is suiker net zo verslavend als cocaïne?

Even om je een hart onder de riem te steken: als je verslaafd bent aan suiker, weet dan dat dit geen gebrek aan wilskracht is. Het is niet zo dat je geen ruggengraat hebt of geen doorzettingsvermogen. Suiker en zijn net zo verslavend als opium, marihuana en zelfs cocaïne. Wie twijfelt er aan de sterk verslavende werking van cocaïne?  Niemand. Suiker heeft op je hersenen een vergelijkbaar, verslavend effect als cocaïne.

Dr. Serge Ahmed, een wetenschapper gespecialiseerd in verslavingen van de Universiteit van Bordeaux, deed onderzoek bij ratten. Het bleek dat 94% van de ratten liever intense zoetigheid had dan cocaïne. Er is veel onderzoek dat aantoont dat ratten makkelijk en snel verslaafd raken aan suikers. Om een slag om de arm te houden zeggen wetenschappers dat meer onderzoek bij mensen nodig is.

Suikerverslaafd: cold turkey of stapje voor stapje afkicken?

Er zijn veel verschillende adviezen in omloop over hoe je het beste kunt afkicken van suiker. De een adviseert cold turkey ofwel (een tijdlang) helemaal stoppen met het consumeren van suiker, een ander adviseert het stapje voor stapje te doen. Het beste is om het stap voor stap te doen maar wel met forse stappen. Je hoeft producten die zoet smaken niet helemaal te vermijden, je lichaam heeft een beetje suikers ook gewoon nodig, maar kies wel bewust de vorm van suikers die je toelaat. Stop om te beginnen zoveel mogelijk met het eten van kant en klaar gebak, koeken, snoepgoed, ijs, chocola, zoete snacks en alles waarvan het overduidelijk is dat er veel suikers inzitten. Als je deze stap neemt ben je al een heel eind op de goede weg.

Vervang ze door gezondere dingen, die ook nog best zoet mogen zijn, maar dan wel een gezondere vorm van zoet, zoals zoet fruit. De volgende stap, afbouwen, wordt dan al gemakkelijker want je zult snel merken dat je smaakpapillen je komen helpen: ze signaleren al vrij snel dat veel bewerkte producten extra gezoet zijn en je gaat ze steeds minder lekker vinden. Wees je hiervan bewust en maak steeds vaker gezondere, minder zoete keuzes. Wat kan je bij het afkicken van zoetigheid nog meer helpen? Hieronder volgen 10 verschillende voedingsmiddelen, in willekeurige volgorde. 

1. Kokosolie voor een boost extra energie (maar alleen de beste kwaliteit)

Vaak gebruiken we suikers om snel ons energieniveau op te krikken. Hier zijn natuurlijk veel meer manieren voor, zoals diep ademhalen, even snel een trap op en af lopen, een frisse neus halen enz. Je kunt hier ook kokosolie voor gebruiken. Als je suikers grotendeels gaat weglaten uit je menu, voeg dan gezonde vetten toe; dat worden je nieuwe energiegevers. Vooral extra virgin, biologische kokosolie (verpakt in glas, niet in plastic!) kan je snel een boost geven; de vetten ervan worden gelijk omgezet in energie en het smaakt heerlijk. Een dubbele portie energie? Roer dan een lepeltje kokosolie door je koffie! Bulletproof koffie wordt dat genoemd.

2. Gedroogde abrikozen voor de dip rond 4 uur

Als je bloedsuikerspiegel nog erg schommelt (als gevolg van het jarenlang te veel suiker te eten) kan je nog een tijdlang last hebben van een enorme behoefte aan suiker. Probeer roze koeken en andere zoete snoep voortaan te vermijden en zorg dat je altijd wat gedroogde abrikozen bij de hand hebt. Kies de ongezwavelde, donkerbruine, variant. Ongezwavelde abrikozen zijn een vorm van suikers waarvan je bloedsuikerspiegel niet gelijk weer omhoog schiet. Eet ze samen met wat ongebrande noten zodat je tegelijkertijd wat gezonde vetten binnen krijgt. Eet bewust, kauw goed, proef en geniet ervan. Dit hapje zit vol met gezonde voedingsstoffen en smaakt lekker zoet; dat is waar je lichaam energie van kan maken.

3. Noten, zaden en pitten: gezonde bron van plantaardige eiwitten

Het eten van eiwitten is ook een prima manier om een sterke behoefte aan suiker tegen te gaan. De voorkeur gaat uit naar plantaardige eiwitten, omdat je daarmee zoveel meer andere gezonde voedingsstoffen binnen krijgt. Net vernoemden we al ongebrande noten. Denk hierbij aan amandelen, hazelnoten, macadamia's en/of paranoten. Denk ook aan zonnebloempitten, pompoenpitten en allerlei zaden: sesamzaad, hennepzaad, chiazaad. Zorg dat je hier altijd wat van op voorraad hebt en strooi ze over je salade of eet ze als snack. Kies ook eens een notenpasta zoals amandelpasta, cashewnotenpasta of pompoenpittenpasta. Je kunt hier een heerlijke dressing mee maken, je kunt ze toevoegen aan een groene smoothie of er een boterham mee besmeren. 

4. Kaneel voor een stabiele bloedsuiker

Kaneel is een perfect kruid om je drang naar zoet te verminderen. Kaneel staat erom bekend dat het je helpt om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden; het helpt op deze manier mee om je behoefte aan zoet te verminderen. Hoe minder bloedsuikerpieken, des te minder dalen er ook zullen zijn en dus ook minder drang in zoet. Dat zijn de momenten waarop je voelt dat je snel energie nodig hebt. Als je bloedsuikerspiegel stabiel is zal je merken dat je behoefte aan zoet is verminderd. Gebruik kaneel waar jij ook maar denkt dat het lekker is: over een kommetje fruit, een havermoutontbijt, in een smoothie, over stukjes appel of banaan of door je warme maaltijd als het past bij de andere kruiden.

5. Zoete aardappel (bataat); voeding voor je gezonde darmbacteriën.

Nog zo'n zoet smakend voedingsmiddel dat echter veel gezonder is dan de meeste andere zoete producten. Een zoete aardappel is een heel ander product dan een gewone aardappel. Zoete aardappelen zijn een bron van inuline en ook inuline helpt je om je bloedsuikerspiegel in balans te houden. Daarbij geeft het je een langer gevoel van verzadiging en het zetmeel in zoete aardappel behoort tot de categorie resistent zetmeel: dit is waardevolle voeding voor je darmbacteriën. Ondanks het feit dat zoete aardappelen echt zoet smaken zorgen ze niet voor een stijging van je bloedsuikerspiegel. Ze bevatten ook nog eens veel antioxidanten en vitamine C. Wat wil je nog meer? Zet regelmatig zoete aardappel op je menu!

6. Avocado's voor een gezond, verzadigd gevoel

Let's go green want van alleen zoet kan je niet leven. Je lichaam heeft een grote variatie nodig aan vitamines en mineralen, want uiteindelijk maken de mitochondriën in al je lichaamscellen dáár jouw energie van. Als je behoefte voelt aan eten (zoet) heeft je lichaam in werkelijkheid vaak behoefte aan vocht of aan échte voeding, die verzadigt en gezonde voedingsstoffen bevat. Voordat je rond 4 uur in die lekkere koek bijt, drink een groot glas water op kamertemperatuur en lepel een halve avocado uit met wat versgemalen peper en zout. Je mag hiermee ook een (liefst glutenvrije) cracker of rijstwafel beleggen. Avocado's bevatten volop voedende stoffen en gezonde vetten waardoor je snel verzadigd raakt. Toch zin in iets zoet? Gooi een avocado in je blender met het sap van een sinaasappel en een lepel rauwe cacao en wat stukjes gedroogde abrikoos. Blenden en langzaam oplepelen. Wedden dat je geen behoefte meer hebt aan koekjes?

7. Spirulina; voeding voor je hongerige brein

Nog meer groen: het algje spirulina. Als je regelmatig 's avonds om 10 uur onrustig wordt en last van eetbuien krijgt is de kans groot dat het niet je buik maar je brein is dat je op pad stuurt. Je brein heeft behoefte aan een dopaminestoot als tegenhanger voor het feit dat je moe wordt. Het beste is natuurlijk om op tijd naar bed te gaan. Lukt dat niet, zorg dan dat je brein wat dopamine krijgt. De grondstof voor dopamine is een aminozuur dat tyrosine heet en dat vind je onder andere in spirulina. Spirulina wordt ook wel de 100% natuurlijke multivitamine genoemd. Het is ook een prima bron van goed opneembare eiwitten. Drink een groot glas water op kamertemperatuur en neem enkele tabletten spirulina. Zie ze als voeding, niet als medicijnen, ook al zijn ze niet zo lekker.

8. Volop groenten voor je lichaam van morgen

Iedere voedingsdeskundige is het er wel over eens; we zouden veel meer groenten moeten eten. Niet alleen groene, maar in alle kleuren van de regenboog. Iedere kleur heeft zo haar eigen voedingsstoffen voor ons. Groenten zitten vol met stoffen die de als plant beschermen tegen schimmels, insecten en ziektes. Precies deze zelfde stoffen beschermen ons ook tegen allerlei ziektes, schimmels en virussen. Al deze stoffen samen voeden al onze cellen, waarin onze energiefabriekjes zitten. Je lichaam verandert voortdurend; iedere seconde. Het bouwt zich op uit wat je vandaag eet. Je lichaam van morgen ligt vandaag op je bord.

9. Pure chocola

Wie kent niet het lekkere gevoel dat je krijgt van chocola? Chocola bevat tryptofaan, dat je lichaam omzet in serotonine; Serotonine geeft je een goed gevoel. Pure chocola bevat ook magnesium, een rustgevend stofje dat veel vrouwen tekort komen, vooral als ze stress hebben. Bedenk dat afkicken van suiker voor je lichaam ook een vorm van stress is. Pure chocola bevat ook theobromine en cafeïne, waarvan je brein een boost krijgt, en daarnaast volop antioxidanten. Kies rauwe cacao of pure chocola met minimaal 70% cacao. Hoe donkerder hoe beter. Wil je juist afkicken van een chocoladeverslaving (herkenbaar!) koop dan 90% of zelfs 99% en rasp dit 's morgens over je (fruit)ontbijt. Erg lekker!

10. Eieren; vooral voor een suikervrije start van de dag

Als er iets is waarmee je het jezelf moeilijk maakt om suikervrij de dag door te komen, dan is het door te starten met een zoet ontbijt. De meeste ontbijten zijn te zoet voor mensen met een schommelende bloedsuikerspiegel. Vooral boterhammen. Brood reageert als suiker in je lichaam. Een goede start van de dag is daarom iets met eieren. Maak een omelet met wat groenten (toevallig nog wat over van gisteren?) of een roerei met veel groene kruiden en wat zoete aardappel, wilde zalm of feta erdoor. Of probeer eens een kommetje warme havermout met stukjes avocado en een gepocheerd eitje erover. Bestrooi met wat (sesam)zaadjes. Echt top! Eieren en sesamzaadjes bevatten net als spirulina ook tyrosine, dat je een goed gevoel geeft.

Afkicken van zoet valt niet mee. Schrap vooral zoveel mogelijk bewerkte voedingsmiddelen: aan 80% daarvan is suiker toegevoegd. Speel het verslavende spel van de voedingsmiddelenindustrie niet meer mee en stap eruit. Je zult er heel veel gezondheid en energie voor terugkrijgen.

$type=three$h=0$cate=0$count=3$meta=0$p=1$show=/p/promotie.html

$type=one$count=5$comment=0$author=0$p=1$show=/p/agenda.html

$type=two$c=10$author=0$comment=0$rm=0$p=1$show=/p/tips-advies.html

$type=blogging$c=5$meta=0$rm=0$p=1$show=/p/faq.html

$type=one$count=5$comment=0$author=0$p=1$show=/p/nieuws.html

In de kijker_$type=sticky$count=4$cate=1$meta=0$hide=home

Naam

faq,5,in de kijker,126,nieuws,376,promotie,61,tips,337,
ltr
item
Bioplaza Overpelt: Ben je suikerverslaafd?
Ben je suikerverslaafd?
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjMJ70UEAg5HVSGl2y4zPz4EnVVXdtC2iQf1kV05KQZsorSVGFB_hlqx7oJ5P3GEYBkNBmSq9cG4XV7WS1CRZxupbHf78EdlTkI7acpossVFYBoBvHFeLwDU2PlatRcya0bd34GweUeDR208esqYnUmdwzqyqPMTgy7SLrG5VkdbPp8tP45L_rK6_TwuA/s16000/6-etenswaren-waar-je-niet-van-verwacht-dat-het-gevaarlijke-hoeveelheden-suiker-bevat-1024x576.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjMJ70UEAg5HVSGl2y4zPz4EnVVXdtC2iQf1kV05KQZsorSVGFB_hlqx7oJ5P3GEYBkNBmSq9cG4XV7WS1CRZxupbHf78EdlTkI7acpossVFYBoBvHFeLwDU2PlatRcya0bd34GweUeDR208esqYnUmdwzqyqPMTgy7SLrG5VkdbPp8tP45L_rK6_TwuA/s72-c/6-etenswaren-waar-je-niet-van-verwacht-dat-het-gevaarlijke-hoeveelheden-suiker-bevat-1024x576.jpg
Bioplaza Overpelt
https://www.biowinkelen.be/2023/03/ben-je-suikerverslaafd.html
https://www.biowinkelen.be/
https://www.biowinkelen.be/
https://www.biowinkelen.be/2023/03/ben-je-suikerverslaafd.html
true
5807069159555777854
UTF-8
Alle berichten Geen berichten gevonden BEKIJK ALLES Lees meer Antwoord Cancel antwoord Delete Door Home BLZ BERICHTEN Bekijk alles AANBEVOLEN LABEL ARCHIEF ZOEK ALLE BERICHTEN Geen berichten gevonden Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September October November December Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec zopase 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Gisteren $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Volgers Volg BELANGRIJKE INHOUD Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy