De zoetstof die je in je koffie doet, bepaalt al het risico op depressie! Wetenschappers hebben verbanden gevonden tussen gebruik van zoetstof in koffie en depressie. Koffiedrinkers die aspartaam als zoetstof gebruiken, hebben een 25% groter risico op depressie. Normaal verlaagt koffie het risico op depressie en zelfs het toevoegen van suiker of honing verandert niets aan dat verlaagd risico.
Het is
niet de eerste maal dat wetenschappers een verband vinden tussen depressie en
zoetstoffen. Ook gesuikerde frisdranken zijn geassocieerd met depressie, maar
met kunstmatig gezoete frisdranken is het veel erger gesteld. Het risico op
depressie neemt dan toe per blikje dat je per dag drinkt.
Bronnen:
Guo X, Park Y, Freedman ND et al. Sweetened beverages, coffee, and tea and depression
risk among older US adults. PLoS One. 14;9(4):e94715
Xuguang Guo et
al. Sweetened beverages, coffee, and tea and depression risk among older US
adults. 2014 Apr 17;9(4):e94715. doi: 10.1371/journal.pone.0094715. eCollection
2014.
Arbind Kumar
Choudhary, Yeong Yeh Lee. Neurophysiological symptoms and aspartame: What is
the connection? 2018 Jun;21(5):306-316.doi:
10.1080/1028415X.2017.1288340.
Bron:
ABC Gezondheid 01/02/2022