$type=slider$snippet=hide$cate=0$author=0$comment=0$show=home

Magnesium: superbelangrijk voor de gezondheid, in de geneeskunde vaak misleidend en verwaarloosd


Magnesium is één van de belangrijkste factoren in het menselijk lichaam en heeft ontelbare fysiologische functies. De meeste van deze fysiologische functies zijn zelfs van vitaal belang voor het leven. Denk maar aan de energieproductie, botopbouw, spier- hart- en zenuwfuncties,… Kortom magnesium is een uiterst belangrijk mineraal dat betrokken is bij wel duizenden reacties en biologische processen in het lichaam.

Magnesium (Mg) komt in de natuur vooral voor in bodem- en (bron)water. Maar dan wel als anorganische, moeilijk opneembare moleculen. Planten nemen deze op en verwerken ze vervolgens tot organische verbindingen die de mens kan opnemen. Groene planten zijn voor de mens de beste bron van magnesium.
Helaas zijn de meeste bodems arm, of verarmd, waardoor onze voeding meestal te weinig voedingsstoffen bevat. Magnesiumtekorten komen dus zeer veel voor bij zowel planten, dieren en mensen. Het is onmogelijk om nog voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen via (gezonde!) voeding. De ‘moderne’ nutriëntenarme industriële voeding, maakt dit uiteraard nog veel moeilijker.

Magnesium in het lichaam


Ons lichaam bevat 21-28 gr magnesium. 60% in het skelet, 35% in de spiercellen en slechts 5% extracellulair (buiten de cellen). Het meten van Mg in het bloed is dus totaal zinloos, maar een meting erythrocytair (in de rode bloedcellen) geeft wel een goed beeld. Bij 84% van de mensen die overlijden aan een hartinfarct, is er voldoende magnesium in de bloedbaan, maar onvoldoende in het hartspierweefsel.


De behoefte aan magnesium in totale rust is 250 mg/dag, maar met gezond, biologisch eten kan je maximum 200 mg halen! In supplementen komt Mg niet puur voor, maar gebonden aan andere ‘drager’moleculen, die een groot deel van het gewicht innemen. Voor een goede opname is de dragermolecule van groot belang. Wat je opneemt, is altijd maar een deel van wat je inneemt. Het is dan ook aanbevolen om de magnesiuminname te verdelen over de dag. 

Hogere behoefte in dagelijks leven


Stress, arbeid en ook sporten vraag van het lichaam veel Mg. Want dat vraagt energie en Mg is cruciaal om energie te kunnen opslaan in onze cellen. Een tekort aan Mg heeft ernstige gevolgen want het is de oorzaak van veel gezondheidsproblemen.

Belangrijkste functies


Magnesium is nodig voor quasi alle fysiologische processen in het menselijk lichaam. Hieronder zetten we even de belangrijkste op een rijtje:

Skelet en tanden

Zeker zo belangrijk als calcium. Enerzijds maakt Mg deel uit van de minerale structuur van bot en tandglazuur, dus belangrijk voor groei en stabiliteit maar anderzijds reguleert het ook de activiteit van de osteoblasten en de osteoclasten. Dit zijn cellen die de botstructuren opbouwen en afbreken. Magnesium speelt ook een rol in de regeling van de calciumhuishouding, samen met vitamine D en de bijschildklierhormonen.

De energieproductie

Door tekort aan Mg faalt de energieproductie. Met als gevolgen: vermoeidheid en spierzwakte, hartproblemen, tremoren en krampen, convulsies, CVS,… Ook de B-vitamines (B6!) zijn hier belangrijk als cofactoren!

Metabole reacties

Magnesium is een cofactor in ontelbare metabole enzymatische reacties: synthese eiwitten, nucleïnezuren en DNA, celgroei en celdeling, bescherming celmembranen, regulatie van absorptie én het actief transport doorheen de celwand van mineralen, hormonen en neurotransmitters. Ook reguleert magnesium de calciumhuishouding én neutraliseert het vrije zuren en voorkomt zo ook verzuring.

Spieren

Magnesium is een essentieel mineraal voor de prikkeloverdracht in spiercellen. Zowel voor spiertonus als ontspanning, en dus ook voor de hartfunctie en de bloeddrukregeling (ontspanning van de vaatwanden). Het heeft een ook beschermende werking tegen de ontwikkeling van atherosclerose.

Verlaagt risico op hartinfarct

Voldoende magnesium verlaagt het risico op hartinfarct, ritmestoornissen én het overlijdensrisico. En ook essentieel voor het hart: energie!

Zenuw- en hersenwerkingAandacht, geheugen en cognitieve functies zijn sterk geassocieerd aan de beschikbare magnesiumhoeveelheid. Mg is belangrijk voor de juiste prikkelvoerdracht in neuronen-zenuwcellen. Dit is cruciaal voor de regulering van spierwerking én de pijnreceptor. Het zorgt ervoor dat prikkels naar de hersenen geleid worden, waardoor we kunnen leren, maar ook pijn kunnen voelen. Wanneer er geen prikkeling nodig is, brengt Mg deze receptoren in rust. Wanneer er een tekort is aan Mg en cofactoren blijft deze receptor de hersenen overprikkelen. Dit verhoogt het risico op (chronische) pijn, angst, piekeren, slapeloosheid, depressie,… en zelfs op Alzheimer en andere neurodegeneratieve ziekten.

 Nog enkele andere effecten van magnesium

Minder vermoeidheid en snellere recuperatie
Bindt zuren, regelt dus de zuur-basenbalans
Betere insulinegevoeligheid, cholesterol- en gewichtsbeheersing
Verbetert humeur en stressbestendigheid, concentratie en geheugen
Verlicht pijnlijke menstruatie en verbetert het libido
Gezondere huid en haren, preventie van rimpels

Goede vormen van magnesium

Magnesiumbisglycinaat is de best opneembare verbinding en is ook ideaal voor sporters
Magnesium N-acetyltaurinaal (ATA magnesium) heeft een hoge biobeschikbaarheid en is ideaal voor neuronen en hart.
Magnesiumgycerofosfaat passeert vlot de darmbarrière en celmembranen.
Magnesiumcitraat, - lactaat, - ascorbaat en – pidolaat behoren ook tot de beter opneembare vormen.

Vermijd zeker magnesiumoxide en magensiumchloride want dit zijn anorganische vormen en dus zeer moeilijk opneembaar. Ze zijn goedkoop maar waardeloos. Controleer dus altijd de inhoud van je supplement!


Vermijd de risico’s van magnesiumtekorten en de ernstige gevolgen ervan. Eet gezond, liefst biologisch én vul aan met goede, betrouwbare magnesiumsupplementen.

Bron: Biogezond december 2019 pag. 42-44


$type=three$h=0$cate=0$count=3$meta=0$p=1$show=/p/promotie.html

$type=one$count=5$comment=0$author=0$p=1$show=/p/agenda.html

$type=two$c=10$author=0$comment=0$rm=0$p=1$show=/p/tips-advies.html

$type=blogging$c=5$meta=0$rm=0$p=1$show=/p/faq.html

$type=one$count=5$comment=0$author=0$p=1$show=/p/nieuws.html

In de kijker_$type=sticky$count=4$cate=1$meta=0$hide=home

Naam

faq,5,in de kijker,119,nieuws,367,promotie,60,tips,330,
ltr
item
Bioplaza Overpelt: Magnesium: superbelangrijk voor de gezondheid, in de geneeskunde vaak misleidend en verwaarloosd
Magnesium: superbelangrijk voor de gezondheid, in de geneeskunde vaak misleidend en verwaarloosd
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg-kPznt-oGL6h5bubt-sIhdmDIL7AOcZkixnd96ox341cm3e7rEjq0Bhyphenhyphenv9QpdSFoVMyFKYEZa_cFFt756kjFWc4KoO3KJTJ9xDcsXLOE_7menbDSCXrk1d_5-iNdL5Y328DEL3mXn5X6Z/s1600/magnesium+afbeelding+blog.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg-kPznt-oGL6h5bubt-sIhdmDIL7AOcZkixnd96ox341cm3e7rEjq0Bhyphenhyphenv9QpdSFoVMyFKYEZa_cFFt756kjFWc4KoO3KJTJ9xDcsXLOE_7menbDSCXrk1d_5-iNdL5Y328DEL3mXn5X6Z/s72-c/magnesium+afbeelding+blog.jpg
Bioplaza Overpelt
https://www.biowinkelen.be/2020/02/magnesium-superbelangrijk-voor-de.html
https://www.biowinkelen.be/
https://www.biowinkelen.be/
https://www.biowinkelen.be/2020/02/magnesium-superbelangrijk-voor-de.html
true
5807069159555777854
UTF-8
Alle berichten Geen berichten gevonden BEKIJK ALLES Lees meer Antwoord Cancel antwoord Delete Door Home BLZ BERICHTEN Bekijk alles AANBEVOLEN LABEL ARCHIEF ZOEK ALLE BERICHTEN Geen berichten gevonden Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September October November December Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec zopase 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Gisteren $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Volgers Volg BELANGRIJKE INHOUD Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy