Biologische voeding heeft een hogere voedingswaarde dan conventionele voeding
Wie
zaken in rekening neemt zoals een lagere ecologische voetafdruk, een grotere
biodiversiteit van planten en dieren en een betere kwaliteit van de bodem en
waterwegen, vindt het al logisch om voor bio te kiezen. Maar is bio ook beter
voorde gezondheid? De reguliere voedingsindustrie doet ons nog steeds geloven
dat biologische voedingsmiddelen geen meerwaarde voor de gezondheid opleveren. Dit
zo hard gelogen, want de laatste jaren hebben de grondigste en grootst
uitgevoerde studies ooit, aangetoond dat bio-voeding gewoon veel beter is voor
je gezondheid. Helaas zwijgen de mainstream media deze studies dood.
Wat is Bio?
Een
bioboer dient zich nauwgezet te houden aan de Europese regelgeving. Deze
regelgeving komt vooral neer op: het mijden van kunstmest (dus gebruik maken
van organische meststoffen), het mijden van chemische verdelgingsmiddelen
(pesticiden) en van genetisch gemanipuleerde gewassen (GMO). Wat betreft
biologische veeteelt zijn de belangrijkste regels: voldoende ruimte geven met
een vrije uitloop, aangepaste stallingen voorzien, niet vastbinden, niet
verminken, verschaffen van biovoeding en het vermijden van GMO’s,
groeistimulatoren, veevoer van dierlijke oorsprong, synthetische aminozuren,
veevoederadditieven en preventieve toediening van antibiotica.
Beter voor natuur, milieu en dier
Het is
niet moeilijk om te begrijpen dat biolandbouw door het vermijden van de met
veel energie geproduceerde kunstmest en pesticiden al een lagere
koolstofuitstoot heeft. Biolandbouw geeft door het gebruik van organische mest
ook koolstofdioxide terug aan de bodem. Zo blijft er meer koolstofverwerkend
groen rondom de akkers staan. Volgens de FAO (Food and Agriculture
organisation) ligt de broeikasemissie per hectare bij biologische systemen
liefst 48 tot 66% lager dan bij conventionele systemen! Ook is het niet
meer dan logisch dat bio stukken beter is voor de biodiversiteit door het
mijden van pesticiden (= meer insecnteneters) en door het gebruik van
biodierlijke mest (= meer wormen, spinnen, kevers en micro-organismen in de
bodem). Zo zorgde conventionele landbouw voor 70% afname van aan grasland
gevonden vlinders en voor 20 Ã 25% afname van akker-en weidevogels. En minstens
even verontrustend is de sterke afname van het bijenbestand door de reguliere
landbouw. Met daarbij komend nog: de verarming van de bodem (door
kunstmest en pesticiden, door minder organische bemesting, door onvoldoende
wisselteelt) en de afname van de kwaliteit van en het leven in de waterwegen
(door pesticiden en antibiotica in de veeteelt. Er zijn zo al redenen genoeg om
biolandbouwproducten te verkiezen boven conventionele. En wat betreft
bioveeteelt: hier wordt er meer rekening gehouden met het welzijn van dieren en
het beperken van dierenleed. Dit leidt uiteraard tot minder ‘stressvlees’. Dus
de conclusie is dat zelfs zonder rekening te houden met het gezondheidsaspect,
een keuze voor biogewassen, - vlees en – gevogelte zo logisch is als wat.
Biogewassen
sowieso gezonder
In
2014 werd door een onderzoekersgroep aan de Universiteit van Newcastle, onder
leiding van professor Leifert, ondubbelzinnig bewezen dat biolandbouwgewassen
ook pertinent beter zijn voor de gezondheid. Professor Leifert vond maar liefst
17.193 studies die biogewassen met reguliere gewassen vergeleken. Hiervan waren
er 343 correct uitgevoerde studies die werden weerhouden voor een grondige
‘meta-analyse’. De conclusie luidde:
- * Biolandbouwgewassen bevatten
gemiddeld 17% meer van de klassieke antioxidanten (vitamine A, C, E,
Selenium,…) dan conventioneel gekweekte landbouwgewassen.
-* Biolandbouwgewassen bevatten
liefst 18 – 69% meer ‘secundaire’ plantenstoffen (naargelang de onderzochte
groep: fenolzuren, flavanonen, stilbenen, flavonen, flavonolen en anthocyanen).
*Omdat veel van deze secundaire
plantenstoffen zelf ook een (nog sterkere) antioxiderende werking uitoefenen
dan de klassieke antioxidanten, betekent dit uiteindelijk dat biogewassen
gemiddeld 20 – 40% meer antioxidanten aanvoeren.
* Conventioneel geteelde
landbouwgewassen bevatten vier keer vaker sporen van synthetische
verdedigingsmiddelen (pesticiden) dan biologische gewassen, maar dit vooral in
concentraties die wel tien tot honderd keer hoger liggen dan in biogewassen.
*Conventioneel geteelde
landbouwgewassen bevatten opmerkelijk meer van het zware metaal cadmium.
Alles
samen betekent dit ondubbelzinnig dat biolandbouwgewassen bijdragen tot een
betere bescherming tegen degeneratieziekten zoals hart- en vaatziekten, type 2
diabetes, zenuwziekten, artritis en kanker.
De
meerwaarde van biozuivel
De
onderzoekers van voorgaande studie waren gelukkig niet ontmoedigd door het feit
dat de media (uiteraard gesponsord door bedrijven die met bio geen uitstaan
hebben) nauwelijks reageerden op hun baanbrekend werk. In 2016 gingen zij ook
na of zuivel, verkregen uit biologische veeteelt een meerwaarde voor onze
gezondheid kon bieden. Ditmaal werden van 15.194 studies uiteindelijk 196
correct uitgevoerde studies weerhouden voor een meta-analyse, die concludeerde:
* Biozuivel (vooral vanwege meer
grasvoeding) bevat in vergelijking met gewone zuivel maar liefst 69% meer
alfalinoleenzuur (ALA, plantaardige omega-3-vetzuren) en een imponerende 57%
meer EPA + DHA + DPA (dierlijke omega – 3 – vetzuren, vooral gekend van vette
vis).
* Biozuivel vertoont 48% meer CLA
of geconjugeerd linolzuur.
* Biozuivel bevat significant
meer ijzer, vitamine E (alfatocoferol) en carotenen (vitamine A-groep) dan
reguliere zuivelproducten.
In
onze westerse wereld vertonen zeer veel mensen een gebrek aan omega-3-vetzuren.
Een hogere inname omega-3-vetzuren is gelinkt aan een lager risico op hart- en
vaatziekten, aan een betere ontwikkeling van het zenuwstelsel, aan minder
ontstekingsverschijnselen en aan een betere immuniteit. We mogen dus besluiten
dat biozuivel een significante bijdrage levert tot onze gezondheid. Het minder
gekende vetzuur CLA of geconjugeerd linolzuur is vrij belangrijk voor een goede
spier-vet-verhouding in het lichaam, voor een ideaal lichaamsgewicht en voor
een optimale immuniteit.
De
meerwaarde van biovlees en – gevogelte
Als
laatste ging dezelfde onderzoeksgroep na of er ook een verschil was tussen
biologisch vlees en gevogelte en hun tegenhangers uit conventionele veeteelt.
Deze keer werd er een grondige meta-analyse gedaan van 69 correct uitgevoerde
studies uit een selectie van 724 studies. De belangrijkste conclusies waren
ditmaal:
- Biologisch vlees bevat in
vergelijking met vlees uit reguliere veeteelt 23% meer poly-onverzadigde
vetzuren en 47% (!) meer omega-3-vetzuren (EPA en DHA).
Conclusie
Het
is dus wel degelijk waar en wetenschappelijk onderbouwd dat biologische voeding
niet alleen beter is voor onze planeet, het milieu en de dieren, maar ook beter
is voor onze gezondheid.
Bron: Zin
in leven? November-december 2019 pag. 20-21.