$type=slider$snippet=hide$cate=0$author=0$comment=0$show=home

Biologische voeding heeft een hogere voedingswaarde dan conventionele voeding

Biologische voeding heeft een hogere voedingswaarde dan conventionele voeding

Wie zaken in rekening neemt zoals een lagere ecologische voetafdruk, een grotere biodiversiteit van planten en dieren en een betere kwaliteit van de bodem en waterwegen, vindt het al logisch om voor bio te kiezen. Maar is bio ook beter voorde gezondheid? De reguliere voedingsindustrie doet ons nog steeds geloven dat biologische voedingsmiddelen geen meerwaarde voor de gezondheid opleveren. Dit zo hard gelogen, want de laatste jaren hebben de grondigste en grootst uitgevoerde studies ooit, aangetoond dat bio-voeding gewoon veel beter is voor je gezondheid. Helaas zwijgen de mainstream media deze studies dood.

Wat is Bio?

Een bioboer dient zich nauwgezet te houden aan de Europese regelgeving. Deze regelgeving komt vooral neer op: het mijden van kunstmest (dus gebruik maken van organische meststoffen), het mijden van chemische verdelgingsmiddelen (pesticiden) en van genetisch gemanipuleerde gewassen (GMO). Wat betreft biologische veeteelt zijn de belangrijkste regels: voldoende ruimte geven met een vrije uitloop, aangepaste stallingen voorzien, niet vastbinden, niet verminken, verschaffen van biovoeding en het vermijden van GMO’s, groeistimulatoren, veevoer van dierlijke oorsprong, synthetische aminozuren, veevoederadditieven en preventieve toediening van antibiotica.

Beter voor natuur, milieu en dier 

Het is niet moeilijk om te begrijpen dat biolandbouw door het vermijden van de met veel energie geproduceerde kunstmest en pesticiden al een lagere koolstofuitstoot heeft. Biolandbouw geeft door het gebruik van organische mest ook koolstofdioxide terug aan de bodem. Zo blijft er meer koolstofverwerkend groen rondom de akkers staan. Volgens de FAO (Food and Agriculture organisation) ligt de broeikasemissie per hectare bij biologische systemen liefst 48 tot 66% lager dan bij conventionele systemen! Ook is het niet meer dan logisch dat bio stukken beter is voor de biodiversiteit door het mijden van pesticiden (= meer insecnteneters) en door het gebruik van biodierlijke mest (= meer wormen, spinnen, kevers en micro-organismen in de bodem). Zo zorgde conventionele landbouw voor 70% afname van aan grasland gevonden vlinders en voor 20 à 25% afname van akker-en weidevogels. En minstens even verontrustend is de sterke afname van het bijenbestand door de reguliere landbouw. Met daarbij komend nog: de verarming van de bodem (door kunstmest en pesticiden, door minder organische bemesting, door onvoldoende wisselteelt) en de afname van de kwaliteit van en het leven in de waterwegen (door pesticiden en antibiotica in de veeteelt. Er zijn zo al redenen genoeg om biolandbouwproducten te verkiezen boven conventionele. En wat betreft bioveeteelt: hier wordt er meer rekening gehouden met het welzijn van dieren en het beperken van dierenleed. Dit leidt uiteraard tot minder ‘stressvlees’. Dus de conclusie is dat zelfs zonder rekening te houden met het gezondheidsaspect, een keuze voor biogewassen, - vlees en – gevogelte zo logisch is als wat.

Biogewassen sowieso gezonder

In 2014 werd door een onderzoekersgroep aan de Universiteit van Newcastle, onder leiding van professor Leifert, ondubbelzinnig bewezen dat biolandbouwgewassen ook pertinent beter zijn voor de gezondheid. Professor Leifert vond maar liefst 17.193 studies die biogewassen met reguliere gewassen vergeleken. Hiervan waren er 343 correct uitgevoerde studies die werden weerhouden voor een grondige ‘meta-analyse’. De conclusie luidde:
- * Biolandbouwgewassen bevatten gemiddeld 17% meer van de klassieke antioxidanten (vitamine A, C, E, Selenium,…) dan conventioneel gekweekte landbouwgewassen.
-Biolandbouwgewassen bevatten liefst 18 – 69% meer ‘secundaire’ plantenstoffen (naargelang de onderzochte groep: fenolzuren, flavanonen, stilbenen, flavonen, flavonolen en anthocyanen).
*Omdat veel van deze secundaire plantenstoffen zelf ook een (nog sterkere) antioxiderende werking uitoefenen dan de klassieke antioxidanten, betekent dit uiteindelijk dat biogewassen gemiddeld 20 – 40% meer antioxidanten aanvoeren.
 * Conventioneel geteelde landbouwgewassen bevatten vier keer vaker sporen van synthetische verdedigingsmiddelen (pesticiden) dan biologische gewassen, maar dit vooral in concentraties die wel tien tot honderd keer hoger liggen dan in biogewassen. 
*Conventioneel geteelde landbouwgewassen bevatten opmerkelijk meer van het zware metaal cadmium.

Alles samen betekent dit ondubbelzinnig dat biolandbouwgewassen bijdragen tot een betere bescherming tegen degeneratieziekten zoals hart- en vaatziekten, type 2 diabetes, zenuwziekten, artritis en kanker.

De meerwaarde van biozuivel

De onderzoekers van voorgaande studie waren gelukkig niet ontmoedigd door het feit dat de media (uiteraard gesponsord door bedrijven die met bio geen uitstaan hebben) nauwelijks reageerden op hun baanbrekend werk. In 2016 gingen zij ook na of zuivel, verkregen uit biologische veeteelt een meerwaarde voor onze gezondheid kon bieden. Ditmaal werden van 15.194 studies uiteindelijk 196 correct uitgevoerde studies weerhouden voor een meta-analyse, die concludeerde:

  
  * Biozuivel (vooral vanwege meer grasvoeding) bevat in vergelijking met gewone zuivel maar liefst 69% meer alfalinoleenzuur (ALA, plantaardige omega-3-vetzuren) en een imponerende 57% meer EPA + DHA + DPA (dierlijke omega – 3 – vetzuren, vooral gekend van vette vis).

 *  Biozuivel vertoont 48% meer CLA of geconjugeerd linolzuur.

 Biozuivel bevat significant meer ijzer, vitamine E (alfatocoferol) en carotenen (vitamine A-groep) dan reguliere zuivelproducten.

In onze westerse wereld vertonen zeer veel mensen een gebrek aan omega-3-vetzuren. Een hogere inname omega-3-vetzuren is gelinkt aan een lager risico op hart- en vaatziekten, aan een betere ontwikkeling van het zenuwstelsel, aan minder ontstekingsverschijnselen en aan een betere immuniteit. We mogen dus besluiten dat biozuivel een significante bijdrage levert tot onze gezondheid. Het minder gekende vetzuur CLA of geconjugeerd linolzuur is vrij belangrijk voor een goede spier-vet-verhouding in het lichaam, voor een ideaal lichaamsgewicht en voor een optimale immuniteit.

De meerwaarde van biovlees en – gevogelte

Als laatste ging dezelfde onderzoeksgroep na of er ook een verschil was tussen biologisch vlees en gevogelte en hun tegenhangers uit conventionele veeteelt. Deze keer werd er een grondige meta-analyse gedaan van 69 correct uitgevoerde studies uit een selectie van 724 studies. De belangrijkste conclusies waren ditmaal:

-     Biologisch vlees bevat in vergelijking met vlees uit reguliere veeteelt 23% meer poly-onverzadigde vetzuren en 47% (!) meer omega-3-vetzuren (EPA en DHA).

    Conclusie

Het is dus wel degelijk waar en wetenschappelijk onderbouwd dat biologische voeding niet alleen beter is voor onze planeet, het milieu en de dieren, maar ook beter is voor onze gezondheid.

Bron: Zin in leven? November-december 2019 pag. 20-21. 


                                                                
$type=three$h=0$cate=0$count=3$meta=0$p=1$show=/p/promotie.html

$type=one$count=5$comment=0$author=0$p=1$show=/p/agenda.html

$type=two$c=10$author=0$comment=0$rm=0$p=1$show=/p/tips-advies.html

$type=blogging$c=5$meta=0$rm=0$p=1$show=/p/faq.html

$type=one$count=5$comment=0$author=0$p=1$show=/p/nieuws.html

In de kijker_$type=sticky$count=4$cate=1$meta=0$hide=home

Naam

faq,5,in de kijker,120,nieuws,368,promotie,61,tips,331,
ltr
item
Bioplaza Overpelt: Biologische voeding heeft een hogere voedingswaarde dan conventionele voeding
Biologische voeding heeft een hogere voedingswaarde dan conventionele voeding
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhc3Pbo7LxbOQ0SUzVey8Gi5nXuKJSSE3vYEOEsePlC56rKdvnmmNPvgG1NlcyTiFfmMqnPz9sLEaqpoXMXN0FtNVvRIcEVPL80_-wYH8DGIT_wMYLoGiDtm1fvquTJ3Iu3hiRWAO_Gl5VS/s1600/biologische+teelt+afbeelding+nieuwsbrief+januari2020.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhc3Pbo7LxbOQ0SUzVey8Gi5nXuKJSSE3vYEOEsePlC56rKdvnmmNPvgG1NlcyTiFfmMqnPz9sLEaqpoXMXN0FtNVvRIcEVPL80_-wYH8DGIT_wMYLoGiDtm1fvquTJ3Iu3hiRWAO_Gl5VS/s72-c/biologische+teelt+afbeelding+nieuwsbrief+januari2020.jpg
Bioplaza Overpelt
https://www.biowinkelen.be/2019/12/biologische-voeding-heeft-een-hogere.html
https://www.biowinkelen.be/
https://www.biowinkelen.be/
https://www.biowinkelen.be/2019/12/biologische-voeding-heeft-een-hogere.html
true
5807069159555777854
UTF-8
Alle berichten Geen berichten gevonden BEKIJK ALLES Lees meer Antwoord Cancel antwoord Delete Door Home BLZ BERICHTEN Bekijk alles AANBEVOLEN LABEL ARCHIEF ZOEK ALLE BERICHTEN Geen berichten gevonden Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September October November December Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec zopase 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Gisteren $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Volgers Volg BELANGRIJKE INHOUD Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy