Commerciële babyvoeding nader bekeken
In het
voedingslandschap beweegt er de laatste tijd heel wat. De Wereldgezondheidsorganisatie
(WHO) nam de voorbije jaren een heleboel babyvoedingsproducten onder de loep. Een
onderzoek dat leidde tot een rapport van 120 bladzijden in juli 2019.
Tussen
november 2017 en januari 2018 onderzocht de Europese afdeling van de WHO bijna
8000 producten in babyvoeding, exclusief de poedermelken. Het researchteam
bekeek de verkrijgbaarheid, samenstelling en marketing ervan en gaf ook algemene
adviezen voor een optimale samenstelling.
Gezonde voeding is cruciaal tijdens de eerste levensjaren
Aan
de basis van een optimale groei en ontwikkeling van je kind, ligt een goede
voeding in de eerste levensjaren, zelfs al tijdens je zwangerschap. Sterker
nog, het is de basis van een goede gezondheid doorheen zijn hele leven, en het
is belangrijk om ondervoeding, overgewicht, obesitas en tal van andere
aandoeningen te voorkomen.
Wat is gezond en hoe creëer je goede gewoonten?
Borstvoeding
of biologische zuigelingen- of opvolgmelk staan
natuurlijk centraal.
Daarnaast vormen groenten en ongeraffineerde, volkoren granen de basis van een
dagelijkse gezond voeding voor baby’s en peuters. Fruit, eiwitten, peulvruchten,
eieren, yoghurt, notenpasta een variatie van ongeraffineerde oliën vormen een
ideale aanvulling. Dat je beter kiest voor biologische ingrediënten is
een understatement. Vanaf zes maanden mag je kindje naast melk ook
plat, mineraalarm water drinken.
De ingrediënten van een volwaardig dagmenu zijn dus heel uiteenlopend. Je kindje krijgt op deze manier niet alleen alle gezonde voedingsstoffen binnen, maar leert ook alle smaken kennen. Door bijvoorbeeld veel groenten, plantaardige eiwitten en ongeraffineerde granen aan te bieden, leg je automatisch de nadruk op hartige smaken. Geef je kindje niet te veel zoets zoals zoet broodbeleg, vruchtensappen en zelfs fruit. Dit om te vermijden dat het een zoetekauw wordt die later moeite krijgt met gezond eten. Vers fruit mag zeker, maar beperk dit tot twee stukken per dag.
De ingrediënten van een volwaardig dagmenu zijn dus heel uiteenlopend. Je kindje krijgt op deze manier niet alleen alle gezonde voedingsstoffen binnen, maar leert ook alle smaken kennen. Door bijvoorbeeld veel groenten, plantaardige eiwitten en ongeraffineerde granen aan te bieden, leg je automatisch de nadruk op hartige smaken. Geef je kindje niet te veel zoets zoals zoet broodbeleg, vruchtensappen en zelfs fruit. Dit om te vermijden dat het een zoetekauw wordt die later moeite krijgt met gezond eten. Vers fruit mag zeker, maar beperk dit tot twee stukken per dag.
Kinderen
en kilocalorieën
De
hoeveelheid kilocalorieën die een baby per dag nodig heeft, stijgt uiteraard
met de leeftijd. 600kcal is ideaal voor de leeftijd van zes tot acht maanden en
900kcal voor twaalf tot drieëntwintig maanden. Vanaf zes maanden drinkt een baby
nog gemiddeld 500ml moeder- of poedermelk per dag. Dit levert ongeveer 345kcal
aan. De rest moeten de kinderen dus uit de bijvoeding halen.
Een baby heeft een klein maagje en daarom is het belangrijk om de maaltijden te spreiden en dat de voeding die je tussendoor geeft ook rijk is aan energie en voedingsstoffen. Vermijd lege calorieën uit koekjes en andere snacks. Als je je baby graag een koekje geeft, opteer dan voor een kleine, gezonde koek en geef deze zeker na het eten en niet voordien. Kies bij voorkeur een koek op basis van volkoren granen, gezoet met fruit of vruchtensap in plaats van met vruchtenconcentraat, suikers of andere zoetmakers.
Een baby heeft een klein maagje en daarom is het belangrijk om de maaltijden te spreiden en dat de voeding die je tussendoor geeft ook rijk is aan energie en voedingsstoffen. Vermijd lege calorieën uit koekjes en andere snacks. Als je je baby graag een koekje geeft, opteer dan voor een kleine, gezonde koek en geef deze zeker na het eten en niet voordien. Kies bij voorkeur een koek op basis van volkoren granen, gezoet met fruit of vruchtensap in plaats van met vruchtenconcentraat, suikers of andere zoetmakers.
Wat je moet weten over suiker, zout en vet
Het totale “suikergehalte” van een product is de som van de vrije suikers en de van nature aanwezige suikers in fruit, groenten en zuivel.
De WHO
raadt zowel volwassenen als kinderen aan om minder dan 10% van de totale
energie van een product te halen uit vrije suikers. Ideaal is om slechts 5% van
de energie uit vrije suikers te halen. De van nature aanwezige suikers in
fruit, groenten en zuivel zijn uiteraard geen probleem. Wanneer we het
specifiek over kinderen hebben, adviseert de WHO om geen vrije suikers toe te
voegen.
In
maar liefst de helft van de producten getest door WHO werden echter toegevoegde
suikers teruggevonden. De meest gebruikte toegevoegde suikers zijn gewone
suiker en geconcentreerd vruchtensap. Geconcentreerd vruchtensap klinkt misschien nog
gezond, maar het bevat veel meer suiker dan vruchtensap, gezien de kleinere
hoeveelheid water. Net daarom wordt “geconcentreerd vruchtensap” vaak gebruikt
als “suikervervanger”, zonder dat men daadwerkelijk “suiker” heeft toegevoegd. Gewoon
fruit of ongezoet vruchtensap geniet duidelijk de voorkeur in kindervoeding.
Het
zeer hoge gehalte aan suikers in commerciële producten voor zuigelingen en
jonge kinderen is erg zorgwekkend. Een teveel aan suiker verhoogt het risico op
overgewicht en uiteraard cariës. In veertig jaar tijd is obesitas bij kinderen
en jongeren wereldwijd vertienvoudigd. Deze trend blijft zich nog steeds voortzetten.
Ook
baby’s en peuters hebben vetten nodig. Ze leveren hen de nodige vetzuren aan en
garanderen de opname van vetoplosbare vitaminen. De vetbehoefte neemt echter af
wanneer je kind ouder wordt. Hoewel de WHO een daling in het vetgehalte
in de voeding aanraadt naarmate je kind ouder wordt, neemt het totale
vetgehalte net toe in de commerciële babyvoeding. Vooral babyvoeding op
basis van vlees of vis blijkt te veel vet te bevatten, net als uiteraard desserts,
zoete en hartige koekjes. Waar niet over gesproken wordt in de studie is het
onderscheid tussen gezonde en ongezonde vetten, het belang van de omega-3 en de
omega-6 vetzuren. Men spreekt niet over de kwaliteit van vetten. Men ziet alle
verzadigde vetten als ‘slecht’ terwijl dit niet zo is. Dit is heel jammer,
vooral als je weet dat ook moedermelk voor meer dan de helft uit verzadigd vet
bestaat.
Aan
eten voor baby’s en peuters voeg je best geen zout toe. Een te hoog zoutgehalte
kwam veel minder vaak voor in babyvoeding. Toch bevatte een aanzienlijk deel
van de babyvoeding met vis, vlees of kaas, soepen en hartige en zoete koekjes
een te hoog zoutgehalte.
Conclusie:
Producenten van babyvoeding zouden nog
veel meer moeten streven naar een gezonde samenstelling en de kwaliteit van
verse babyvoeding zoals je ze thuis maakt.
Bron:
Biogezond september 2019 pag 38-40.