$type=slider$snippet=hide$cate=0$author=0$comment=0$show=home

Salvestrolen in de preventie en aanpak van kanker


Salvestrolen in de preventie en aanpak van kanker

Steeds meer gezondheidsprofessionals zien in dat de immense golf van westerse degeneratieziekten voor een groot deel toe te schrijven is aan een verkeerde voeding. Maar er is wel nog veel werk voor de boeg om hen de juiste voedingsmiddelen te laten adviseren. Er wordt bijvoorbeeld nog veel te weinig ingezien dat er in biologische groenten en fruit een schat schuilt aan bijzondere beschermende plantenstoffen, die ingezet kunnen worden in de strijd tegen kanker. Deze stoffen noemt men salvestrolen.BIO, de beste leerling van de klas

In de grote media wordt het nog steeds doodgezwegen, maar een paar jaar geleden is onomstotelijk aangetoond dat biologische gewassen belangrijke nutritionele voordelen bieden ten opzichte van reguliere landbouwgewassen. Een onderzoeksgroep aan de Universiteit van Newcastle concludeerde, na het uitvoeren van de grootste studie (“meta-analyse”) ooit, dat biologische gewassen in vergelijking met conventionele landbouwgewassen gemiddeld 20 tot 40% meer antioxidanten bevatten, uiteraard veel minder pesticiden bevatten en merkwaardig minder van het toxische metaal cadmium bevatten. Dit zijn allemaal elementen die suggereren dat BIO voeding ons wel eens beter zou kunnen beschermen tegen kanker. Het baanbrekende werk van de professoren Dan Burke en Gerry Potter heeft ons een nog belangrijker argument bezorgd om te claimen dat biologische voeding beter beschermt tegen kanker dan gangbare voeding: ze is 4 tot 30 maal rijker aan beschermende salvestrolen.

Selectief kankercellen treffen

Eén van de grootste frustraties van de moderne geneeskunde in de strijd tegen kanker is het feit dat met therapieën als radiotherapie en chemotherapie naast de kwaadaardige cellen ook gezonde cellen getroffen worden. Hierdoor ontstaan niet alleen vervelende nevenwerkingen, ze ondermijnen ook de immuniteit van de patiënt, wat dan weer de lichaamseigen afweer tegen de oprukkende kankercellen vermindert. Om deze reden zijn bepaalde wetenschappers al een tijdje op zoek naar een element of een kenmerk, waarin kankercellen wezenlijk verschillen van gezonde cellen, waardoor deze op een zeer selectieve manier zouden kunnen aangevallen en geëlimineerd worden (zonder daarbij de gezonde cellen aan te tasten). Zo ontdekte professor Dan Burke met zijn team van de Universiteit van Aberdeen een bepaald enzym, dat heel specifiek in menselijke (pre)kankercellen voorkwam en niet in gezonde weefselcellen: CYP1B1. Professor Gerry Potter kwam hierdoor tot de volgende denkpiste: als men nu een onschadelijk medicijn of “prodrug” kon ontwikkelen die gezonde cellen onaangetast liet, maar die door dit kankerspecifiek enzym CYP1B1 binnenin (!) een kankercel werd omgezet tot een toxische stof, wat vervolgens leidt tot de dood van de kankercel, dan zou men een ideaal kankermedicijn hebben. Deze veilige en inactieve prodrug zou dus als een “paard van Troje” door een kankercel worden opgenomen, om vervolgens door het enzym CYP1B1 omgezet te worden tot een kankerdodende stof.


Gezocht: natuurlijke “prodrugs”Terecht vroegen Burke en Potter zich af of er in de natuur geen dergelijke stoffen voorkwamen, die gezonde cellen ongemoeid lieten, maar die binnenin een kankercel door het betreffende CYP1B1-enzym werden omgezet tot kankerdodende substanties. Stoffen die, gezien de enorme toename van kanker in onze samenleving, waarschijnlijk ook minder en minder voorkomen in onze westerse voeding. Uiteindelijk kwamen Burke en Potter inderdaad voedingsstoffen in groenten, kruiden en fruit op het spoor, die gezonde cellen ongemoeid laten, maar heel selectief door het enzym CYP1B1 in kankercellen worden omgezet tot voor de kankercellen toxische stoffen: “Salvestrolen”. Salvestrolen zijn dus voedingscomponenten die ontaarde cellen in ons lichaam een halt kunnen toeroepen in hun ontwikkeling. Ze oefenen hun werking uit als antioxidanten gefaald hebben en er toch kwaadaardige cellen zijn ontstaan, door deze laatste tot celdood te dwingen. Ze kunnen dus ook een belangrijke bijdrage leveren in de natuurlijke preventie van kanker of bij de ondersteuning in geval van kanker. Tot hun niet geringe verbazing vonden Burke en Potter deze stoffen bijna niet terug in gangbaar geteelde gewassen en dus te meer in biologische planten.

Verdediging van de plant

Salvestrolen zijn een heterogene groep van bittere stoffen, die een plant in de natuur aanmaakt om zich te verdedigen tegen vreemde organismen zoals schimmels, bacteriën, virussen en insecten. Om deze reden worden de salvestrolen begrijpelijkerwijs vooral aangetroffen in de schil, zaden en wortels van planten. Uiteraard is het zo, dat als planten behandeld worden met fungiciden (schimmelwerende middelen) of andere pesticiden, ze niet of nauwelijks gestimuleerd worden om zelf beschermende salvestrolen aan te maken. Burke en Potter stelden vast dat niet-biologisch geteelde gewassen gemiddeld 4 tot 30 maal minder salvestrolen bevatten dan biologisch geteelde gewassen!

Westerse voeding arm aan salvestrolen

Gangbare groenten en fruit zijn dus door het gebruik van pesticiden een heel stuk armer aan salvestrolen dan biologische gewassen, omdat ze niet meer geprikkeld worden om deze beschermende stoffen aan te maken. Salvestrolen hebben van nature ook een bittere of scherpe smaak. De laatste decennia is er veel aan plantenselectie en – veredeling gebeurd, waarbij er helaas steeds minder bittere rassen van salvestrolenrijke landbouwgewassen werden geteeld. Zo deden bijvoorbeeld veel zoetere en minder bittere rassen van appels, peren, wortels en andere gewassen hun intrede, die helaas ook armer waren aan salvestrolen. Daarnaast is het ook nog zo dat veel producenten van vruchtensappen en oliën vaak (ongewild) de salvestrolen verwijderen, om hun product minder bitter, troebel en donker te maken. Burke en Potter schatten dan ook dat de hedendaagse voeding 80 tot 90% minder salvestrolen bevat dan pakweg 50 à 100 jaar geleden, wat mogelijk één van de oorzaken zou kunnen zijn in de toename van kanker in de westerse wereld.

Belangrijkste bronnen in BIO

We kunnen dus concluderen dat wie optimaal gebruik wil maken van het feit dat salvestrolen als onschadelijke plantenstoffen  gezonde cellen ongemoeid laten, maar wel kankercellen stimuleren tot apoptose of “geprogrammeerde celdood”, voor biologische gewassen moet kiezen en deze in voldoende hoeveelheid dient te verorberen! Er zijn ondertussen al heel wat biologische gewassen onderzocht op hun gehalte aan salvestrolen. In groenten worden ze vooral aangetroffen in groene groenten, alle koolsoorten, artisjokken, asperges, waterkers, rucola, pepers, wortelen, selder, komkommer, spinazie, pompoen, courgette en aubergine. Onder het fruit zijn de toppers vooral alle bessensoorten (inclusief frambozen, druiven, aardbeien, moerbeien), appels, pruimen, vijgen, mandarijnen, sinaasappels, peren, meloenen, olijven, avocado, ananas en mango. Ook heel wat kruiden zijn rijk aan salvestrolen: peterselie, basilicum, rozemarijn, tijm, salie, munt, paardenbloem, rooibos, weegbree, rozenbotten, mariadistel, meidoorn(bes), kamille, agrimonie en citroenverbena.

Bescherming voorbij de antioxidanten

Wie zich dus op een natuurlijke manier wil beschermen tegen kanker, doet er om te beginnen goed aan om meer groenten en fruit te eten. Het halen van minstens 5 à 9 porties, zou voldoende antioxidanten moeten aanvoeren om onze lichaamscellen zoveel mogelijk te beschermen tegen vrije radicalen en het ontstaan van kwaadaardige cellen helpen te voorkomen. Nu we ook weten dat er met de salvestrolen natuurlijke componenten bestaan die – eens de antioxidanten het ontstaan van kwaadaardige cellen niet volledig hebben kunnen voorkomen – kankercellen tot celdood kunnen prikkelen, maken we zonder twijfel met biologische groenten en fruit de beste keuze. Ook zou het de moeite lonen om oude groenten- en fruitvariëteiten, die geen selectie veredeling ondergingen om ze zoeter of minder bitter te maken en die zodoende meer salvestrolen bevatten, in eer te herstellen.

Ook als voedingssupplement

Voor diegenen die zeker willen zijn dat ze voldoende salvestrolen binnenkrijgen of voor mensen die meer salvestrolen nodig hebben dan wat een royale dagelijkse hoeveelheid biologische voeding bevat, bestaan er tegenwoordig ook voedingssupplementen met een hoge concentratie salvestrolen. Ze zijn in de complementaire geneeskunde inmiddels van onschatbare waarde geworden in de ondersteuning bij kanker.


Bron: Biogezond juni 2019 pag. 46-48.

$type=three$h=0$cate=0$count=3$meta=0$p=1$show=/p/promotie.html

$type=one$count=5$comment=0$author=0$p=1$show=/p/agenda.html

$type=two$c=10$author=0$comment=0$rm=0$p=1$show=/p/tips-advies.html

$type=blogging$c=5$meta=0$rm=0$p=1$show=/p/faq.html

$type=one$count=5$comment=0$author=0$p=1$show=/p/nieuws.html

In de kijker_$type=sticky$count=4$cate=1$meta=0$hide=home

Naam

faq,5,in de kijker,119,nieuws,367,promotie,60,tips,330,
ltr
item
Bioplaza Overpelt: Salvestrolen in de preventie en aanpak van kanker
Salvestrolen in de preventie en aanpak van kanker
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjzzsGz8GGv3fFihJmQMj2CzV0N2MqdAfUengTkCASsYJusAXu-s-6a0me0j4iiCsr3TR50hz-zs0idlfj-eAtv2vOUWTv5odBL3NPBHL2aak3HsgJJPahtYT9MWERBFdoP_w_cktVxjgvW/s1600/afbeelding+salvestrolen1.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjzzsGz8GGv3fFihJmQMj2CzV0N2MqdAfUengTkCASsYJusAXu-s-6a0me0j4iiCsr3TR50hz-zs0idlfj-eAtv2vOUWTv5odBL3NPBHL2aak3HsgJJPahtYT9MWERBFdoP_w_cktVxjgvW/s72-c/afbeelding+salvestrolen1.jpg
Bioplaza Overpelt
https://www.biowinkelen.be/2019/06/salvestrolen-in-de-preventie-en-aanpak.html
https://www.biowinkelen.be/
https://www.biowinkelen.be/
https://www.biowinkelen.be/2019/06/salvestrolen-in-de-preventie-en-aanpak.html
true
5807069159555777854
UTF-8
Alle berichten Geen berichten gevonden BEKIJK ALLES Lees meer Antwoord Cancel antwoord Delete Door Home BLZ BERICHTEN Bekijk alles AANBEVOLEN LABEL ARCHIEF ZOEK ALLE BERICHTEN Geen berichten gevonden Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September October November December Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec zopase 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Gisteren $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Volgers Volg BELANGRIJKE INHOUD Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy