3 voedzame vleesvervangers
1. Tofu
Tofu (waarschijnlijk de meest bekende vleesvervanger) wordt
gemaakt van sojamelk waar stremsel aan wordt toegevoegd. Het lijkt daarom een
beetje op kaas en zit vol eiwitten, magnesium, calcium en ijzer. Goed kruiden
of marineren is wel de boodschap want tofu zelf is vrij neutraal van smaak. Je
kan het bakken, frituren en koken maar let erop dat je het voor gebruik goed
laat uitlekken.
2. Peulvruchten
Niet alle peulvruchten zijn bruikbaar als vleesvervanger, ze
moeten immers veel eiwitten bevatten. Linzen, kikkererwten, sojabonen, witte en
bruine bonen zijn zeer geschikt. Ze bevatten tevens veel vezels en kunnen
cholesterolverlagend werken. Je kan ze op verschillende manieren verwerken. Zo
zijn linzen en bonen ideaal in stoofpotjes en zijn kikkererwten (verwerkt als
humus) te gebruiken als dip of broodsmeersel. Bonen verhogen bovendien de
voedingswaarde van gerechten en onderdrukken het hongergevoel. Ideaal dus als
je wilt afslanken!
3. Tempeh
Net als tofu wordt tempeh gemaakt van sojabonen maar deze
worden gefermenteerd waardoor het makkelijk verteerbaar wordt en het
vitaminegehalte stijgt. Het is ook steviger dan tofu zodat het meer ‘bite’
heeft. Verder neemt het heel goed smaken op dus marineren is ook hier aan te
raden. Het kan gebakken worden in een grillpan of als gehakt verwerkt worden in
bijvoorbeeld spaghettisaus. Bovendien is het door zijn bereidingsmethode een
uitstekend probioticum!