$type=slider$snippet=hide$cate=0$author=0$comment=0$show=home

Hoe beschermen we onze huid het best in de winter?


Hoe beschermen we onze huid het best in de winter?

Onze huid heeft in de winter vaak te lijden onder gure weersomstandigheden. Daarom is het aangewezen om de verzorging van je huid aan te passen aan de seizoenen. Onze huid heeft, net zoals de rest van ons lichaam, in de winter andere behoeften en kan dus ook anders reageren.
De winter is niet de beste vriend van onze huid. Kou, regen, wind, droge lucht, grote temperatuursverschillen tussen binnen en buiten,… Het zijn allemaal factoren waar onze huid het lastig mee heeft. Zéker als we ouder worden, want onze huid wordt gevoeliger en dunner met de jaren. De verwarming binnen en de koude buitenlucht drogen onze huid uit. Wanneer de huid droger wordt, krijgt ze een tekort aan vocht. Ze dehydrateert. Dit kan ook gebeuren bij een vette huid. Door deze uitdroging kan de huid ook een tekort krijgen aan vetten. Dit kan vooral gebeuren bij een droge, gevoelige, beschadigde of verouderde huid. Maar gelukkig kunnen we hier heel wat aan doen!

Beschermende barrière


De huid vormt een goede bescherming tegen invloeden van buitenaf. Ze bevat een beschermende barrière. Deze barrière bestaat uit een hoornlaag, vetten en andere elementen die de huid intact en gehydrateerd houden. Dit is de hydrolipide film van onze huid. Kou, wind en temperatuurswisselingen kunnen deze natuurlijke beschermende mantel aantasten. Met name de gezichtshuid is hier gevoelig aan en kan dus best iets extra’s gebruiken. Dit omdat onze gezichtshuid van nature namelijk dunner is.

Bleek worden


Bleek worden is een ander verdedigingsmechanisme van ons lichaam tegen felle koude. De kleine bloedvaatjes die dicht onder de huid liggen klappen dan dicht en het bloed wordt dieper in het lichaam omgeleid. Op deze manier gaat er niet te veel warmte van het bloed verloren en blijven de inwendige organen op temperatuur. Dit gaat wel ten koste van de meer uitwendig gelegen lichaamsdelen zoals vingers, tenen, neus en oren. Deze koelen het snelst af in de koude buitenlucht. Wanneer het écht te koud wordt, gaan deze tintelen en pijn doen. Dit is een signaal van het lichaam dat het hoog tijd wordt om een warmere plek op te zoeken. Let zeker op bij extreme koude want deze lichaamsdelen kunnen ook bevriezen!

Welk type huid heb je?


Het is ook goed om even stil te staan bij het feit dat de mate waarin de huid van invloeden van buitenaf te lijden heeft, afhangt van het type huid. Vooral een gevoelige huid, die ook vaak couperose vertoont, heeft extra bescherming nodig. Niet enkel en alleen tegen de kou maar ook tegen temperatuurswisselingen. Ook is de vrouwelijke huid meestal delicater dan die van de man. En met de kinderen moeten we ook extra voorzichtig zijn, vooral in de hoogtezon in de bergen. Als kind ernstig verbranden kan het DNA van de huid aantasten. Dit verhoogt het risico op huidkanker.
Bescherm je gezichtshuid tegen wind en kou met een voedende crème die iets vetter is. Kies ook liever voor een biologische, natuurlijke verzorging. Crèmes op basis van minerale olie, of vaseline, sluiten de huid af en leggen een beschermend laagje. Dit maakt de huid lui en schilfertjes en dode huidcellen kunnen niet weg. Biologische verzorgingsproducten op plantaardige basis herstellen de huid veel beter.

Temperatuurwisselingen


Probeer temperatuurwisselingen te vermijden. Het is beter om niet recht voor de verwarming te gaan zitten als je kou binnenkomt. Drink dan liever iets warms, zodat je van binnenuit opwarmt. Bescherm je huid verder tegen uitdroging door de lucht in huis vochtig genoeg te houden. Dit kan je doen door bakjes water aan de verwarming te hangen of een luchtbevochtiger te plaatsen.
Onze lippen vormen de overgang tussen onze huid en onze slijmvliezen. Ze zijn extra gevoelig en vragen daarom ook extra aandacht. Veel mensen hebben last van gesprongen lippen en kloofjes. Ook hier ligt de bescherming ineen vet product dat de huid herstelt, zoals een balsem of crème op basis van natuurlijke vetten. Best kies je voor een product zonder petrochemische ingrediënten en minerale oliën. Vergeet niet om de balsem regelmatig aan te brengen.
Droge handen gepaard gaande met kloofjes is ook typisch voor de winter. Ook hier droogt de kou de huid uit. Probeer je handen goed te beschermen door ze zo min mogelijk aan droge, koude lucht bloot te stellen. Draag handschoenen en gebruik ook hier weer een vettere crème die als barrière functioneert. Breng de crème aan vooraleer je naar buiten gaat, maar ook nadat je handen zijn blootgesteld aan water.

Winterhanden & Wintervoeten


Wintervoeten en winterhanden kunnen ook een probleem vormen. De tenen of vingers worden paars en kunnen opzwellen. Dit is een pijnlijke zaak waarvan een slechte doorbloeding vaak aan de basis van het probleem ligt. Drink een warme kruidenthee, met kaneel of gember, masseer je voeten en draag handschoenen.
Het spreekt voor zich dat gevarieerd eten belangrijk is. Toch kan het nuttig zijn om in de winter te denken aan extra inname van vitamines en mineralen. Ze zijn van groot belang om onze weerstand en ons immuunsysteem te ondersteunen. Een gezonde huid en een gezond lichaam gaan natuurlijk hand in hand. Nuttige supplementen voor in het koude seizoen zijn vitamine A, B6, C en E en ook de mineralen zink en selenium. Vitamine D maken we normaal aan door blootstelling aan zonlicht, maar dat is er minder in de wintermaanden. We staan vroeg op, gaan in het donker naar het werk en komen in het donker thuis. Hierdoor maakt onze lichaam minder vitamine D aan. Vitamine D is een vitamine die een positieve invloed heeft op ons immuunsysteem. Ze maakt ons minder vatbaar voor virussen en kwaaltjes en zorgt ervoor dat we meer energie hebben en minder vermoeid zijn. Natuurlijke bronnen van vitamine D zijn vette vis en echte boter.

Bron: Biogezond Oktober 2018 pagina 34-36

$type=three$h=0$cate=0$count=3$meta=0$p=1$show=/p/promotie.html

$type=one$count=5$comment=0$author=0$p=1$show=/p/agenda.html

$type=two$c=10$author=0$comment=0$rm=0$p=1$show=/p/tips-advies.html

$type=blogging$c=5$meta=0$rm=0$p=1$show=/p/faq.html

$type=one$count=5$comment=0$author=0$p=1$show=/p/nieuws.html

In de kijker_$type=sticky$count=4$cate=1$meta=0$hide=home

Naam

faq,5,in de kijker,117,nieuws,364,promotie,59,tips,327,
ltr
item
Bioplaza Overpelt: Hoe beschermen we onze huid het best in de winter?
Hoe beschermen we onze huid het best in de winter?
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgowULPQ6VPvBFW5htmZpXsh4T7vqSeQhj2QQ6IoGFyXl91I2Xttcnntodj4qLMF-6RrIlaP5RE8UeYuPegWYcDIKhN2ykBG3RC101QCqzgyxgbG8AkzyELYF_atSqF-QeCXYsGfrk8T5We/s1600/afbeelding+blog+huid+winterklaar.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgowULPQ6VPvBFW5htmZpXsh4T7vqSeQhj2QQ6IoGFyXl91I2Xttcnntodj4qLMF-6RrIlaP5RE8UeYuPegWYcDIKhN2ykBG3RC101QCqzgyxgbG8AkzyELYF_atSqF-QeCXYsGfrk8T5We/s72-c/afbeelding+blog+huid+winterklaar.jpg
Bioplaza Overpelt
https://www.biowinkelen.be/2019/01/hoe-beschermen-we-onze-huid-het-best-in.html
https://www.biowinkelen.be/
https://www.biowinkelen.be/
https://www.biowinkelen.be/2019/01/hoe-beschermen-we-onze-huid-het-best-in.html
true
5807069159555777854
UTF-8
Alle berichten Geen berichten gevonden BEKIJK ALLES Lees meer Antwoord Cancel antwoord Delete Door Home BLZ BERICHTEN Bekijk alles AANBEVOLEN LABEL ARCHIEF ZOEK ALLE BERICHTEN Geen berichten gevonden Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September October November December Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec zopase 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Gisteren $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Volgers Volg BELANGRIJKE INHOUD Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy