$type=slider$snippet=hide$cate=0$author=0$comment=0$show=home

Biologisch voedsel: bewezen gezonder


Biologisch voedsel is bewezen gezonder

Biologisch voedsel: geen kunstmest en pesticiden

Het belangrijkste verschil tussen conventionele en biologische teelt is dat gewassen in de conventionele teelt op kunstmest verbouwd worden en de gewassen in de biologische teelt op humus verbouwd worden. Bij biologische landbouw komt er geen kunstmest in beeld. Gelukkig maar, want kunstmest is de belangrijkste oorzaak voor het feit dat men pesticiden moet gebruiken.

Humus

Humus is eigenlijk een dikke laag met dode plantenresten die door organismen omgezet wordt in voedingsstoffen voor alles wat eromheen groeit. Vroeger was dit de donkerbruine organische laag die ervoor zorgde dat de boeren een rijke oogst hadden. Wanneer de eerst boeren verder trokken, wanneer de humuslaag uitgeput was, leerden latere generaties de humuslaag te handhaven. Deze kennis werd door de eeuwen heen van vader op zoon doorgegeven en is pas na de tweede wereldoorlog nagenoeg verloren gegaan. Sinds de tweede wereldoorlog maakt men op grootschalig niveau gebruik van kunstmest.
Humus heeft een aantal eigenschappen die belangrijk zijn voor de groei van planten. Humus houdt water en plantenvoedingstoffen vast en is ook een bron van plantenvoedingstoffen. Ze bevat talrijke spoorelementen en zorgt voor de structuur voor een goede gasuitwisseling naar de wortels. Ook staat ze borg voor een stabiele temperatuur en in de humus wemelt het van wormen en micro-organismen, zoals bacteriën, protozoa en schimmels. Humus houdt ook de zuurgraad constant.
De kracht van humus als voedingsbodem blijkt uit het feit dat in beheerde natuurgebieden, zoals heide en duinen, de humus zelfs verwijderd wordt omdat er anders een té weelderige vegetatie zou ontstaan en het gebied in een bos zou veranderen.

Levende bodem

Humus zit vol van allerlei organismen die van enorm belang zijn voor zowel de gezondheid van de plant als de voedingswaarde ervan. Bacteriën, schimmels en andere micro-organismen breken mineralen af en zetten deze om in een vorm die door de plant opgenomen kan worden.
Planthealthcare is een bedrijf dat producten voor biologische landbouw aanbiedt. Zij benadrukken het belang van de interactie van wortels, schimmels en andere micro-organismen: “De opnamecapaciteit van de wortels neemt daardoor met wel 700% toe. De planten nemen veel gemakkelijker voedginsstoffen en water op. En net zo belangrijk: de gunstige schimmels en bodembacteriën bezetten de ruimte rond de wortels waardoor ziekteverwekkers veel minder kansen krijgen. Sommige schimmels doden zelfs actief aaltjes.” Schimmels voorzien de plant tevens van antibiotica.

Ook wormen zijn niet weg te denken voor het plantenleven. Wormen graven horizontale en verticale gangen en dragen zo bij tot een betere structuur van de grond. Door deze betere structuur van de grond is er een betere gasuitwisseling mogelijk en kunnen wortels ook gemakkelijker groeien. De wormen eten grote deeltjes en scheiden via de ontlasting voor de plant bruikbare mest uit. Een worm eet per dag zijn eigen lichaamsgewicht en is de allergrootste en meest essentiële bemester van teelaarde. De landbouwkundige Erhard Hennig heeft in zijn boek De geheimen van een vruchtbare bodem geschreven: “een bodem zonder wormen is een dode bodem.”

Kunstmest verstoord evenwicht

De gezondheid van de plant wordt bepaald door een wisselwerking tussen wortels en micro-organismen. Wanneer dit evenwicht wordt verstoord, wordt de vegetatie vatbaar voor ziekte.
Doordat kunstmest zout en zuur is, wordt het bodemleven beschadigd. De plant krijgt veel minder voedings- en afweerstoffen en wordt des te vatbaarder voor ziekten en aanvallen van insecten. De “oplossing” is dat het spuiten van pesticiden. Bij biologische teelt, zonder kunstmest, zijn de planten weerbaarder en bestaat de noodzaak van het gebruiken van pesticiden niet.

Bij substraatteelt worden gewassen op steenwol, glaswol of kokos geteeld. Ze krijgen water, kunstmest en pesticiden toegediend. Dit maakt het belangrijke evenwicht tussen bodemleven en plant onmogelijk.

Biologisch is gezonder

Biologisch geteeld groenten en granen bevatten naast meer vitaminen en mineralen, 18 tot 69% meer antioxidanten, in de vorm van fytonutriënten, dan die conventioneel verbouwd zijn. Zo blijkt uit een Engelse universitaire studie naar de voedingswaarde van biologische voedingsmiddelen. Dit onderzoek, gefinancierd door de EU en het grootste onderzoek naar biologische voedingsmiddelen ooit, nam 343 studies onder de loep. De uitkomst maakte een einde aan de discussie of biologische gewassen gezonder zijn dan de conventioneel gecultiveerde. Het resultaat was eigenlijk voorspelbaar. Want na enige jaren gebruik van kunstmest wordt een bodem uitgeloogd. Trouwens, de plant neemt alle benodigde mineralen op, terwijl er maar een beperkt aantal door kunstmest wordt aangevuld. Kunstmatige bemesting geeft de plant de mineralen die nodig zijn voor een snelle groei, zoals stikstof, fosfor en kalium, maar door een gebrek aan het gehele spectrum van mineralen gaat uiteindelijk de kwaliteit en daarmee de voedingswaarde van het gewas achteruit.
Naast de hogere voedingswaarde, trof Carlo Leifert, hoogleraar ecologische landbouw aan de Universiteit van Newcastle, in biologische gewassen gemiddeld 48% minder zware metalen aan zoals cadmium, lood en arseen. Hij stelde: “ Deze studie laat zien dat de keuze voor voedsel dat volgens biologische normen geteeld is, kan leiden tot een verhoogde inname van uit voedingsoogpunt wenselijke antioxidanten en een verminderde blootstelling aan zware metalen.”
Humus, en het gebruik van compost blijken ook op kwantitatief vlak een winnaar. Uit een studie van de universiteit van Michigan bleek dat biologische landbouw bij hetzelfde aantal hectare ongeveer hetzelfde of, in ontwikkelingsgebieden, tot drie keer zoveel oplevert als conventionele landbouw

Biologisch is dus zowel kwalitatief als kwantitatief beter!

(Bron: Dodelijke leugens: Artsen en Patiënten misleid, door C. F. van der Horst)

$type=three$h=0$cate=0$count=3$meta=0$p=1$show=/p/promotie.html

$type=one$count=5$comment=0$author=0$p=1$show=/p/agenda.html

$type=two$c=10$author=0$comment=0$rm=0$p=1$show=/p/tips-advies.html

$type=blogging$c=5$meta=0$rm=0$p=1$show=/p/faq.html

$type=one$count=5$comment=0$author=0$p=1$show=/p/nieuws.html

In de kijker_$type=sticky$count=4$cate=1$meta=0$hide=home

Naam

faq,5,in de kijker,120,nieuws,368,promotie,61,tips,331,
ltr
item
Bioplaza Overpelt: Biologisch voedsel: bewezen gezonder
Biologisch voedsel: bewezen gezonder
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiMhOstLdDnzUubQkXxzpSzLiR6ExTq8-4cGu5SgPv3au9nvx1T7ZnP5kye6mvvIF-upV2RTjHVnanPjUjh10xNbgI-1L12FgYZS16m1ePUGP_23Dqr3hvnFSGLT3Fyzc1y7w7DcdSsGo7o/s1600/biologisch+afbeelding+biologisch++bewezen+gezond.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiMhOstLdDnzUubQkXxzpSzLiR6ExTq8-4cGu5SgPv3au9nvx1T7ZnP5kye6mvvIF-upV2RTjHVnanPjUjh10xNbgI-1L12FgYZS16m1ePUGP_23Dqr3hvnFSGLT3Fyzc1y7w7DcdSsGo7o/s72-c/biologisch+afbeelding+biologisch++bewezen+gezond.jpg
Bioplaza Overpelt
https://www.biowinkelen.be/2018/12/biologisch-voedsel-bewezen-gezonder.html
https://www.biowinkelen.be/
https://www.biowinkelen.be/
https://www.biowinkelen.be/2018/12/biologisch-voedsel-bewezen-gezonder.html
true
5807069159555777854
UTF-8
Alle berichten Geen berichten gevonden BEKIJK ALLES Lees meer Antwoord Cancel antwoord Delete Door Home BLZ BERICHTEN Bekijk alles AANBEVOLEN LABEL ARCHIEF ZOEK ALLE BERICHTEN Geen berichten gevonden Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September October November December Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec zopase 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Gisteren $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Volgers Volg BELANGRIJKE INHOUD Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy