$type=slider$snippet=hide$cate=0$author=0$comment=0$show=home

De 10 geheimen van een sterk afweersysteem

Virussen, bacteriƫn en schimmels zijn overal aanwezig. Ondanks dat we er veel over weten, verrassen ze ons altijd weer. Niemand had bijvoorbeeld gedacht dat het vogelgriepvirus de mens zou kunnen besmetten, totdat dit virus ineens dodelijk werd voor mensen. Sommige bacteriƫn en schimmels zijn zelfs resistent tegen medicijnen. Moeten we hier bang voor zijn? Neen, maar we kunnen er onszelf wel tegen wapenen. Het beste wapen tegen al deze ziekteverwekkers is ons eigen lichaam zelf. Of beter gezegd, je weerstand! Hieronder zetten we de 10 geheimen neer van een ijzersterke weerstand.

1. Een huid vol bacteriƫn

Onze huid vormt de eerste grens tussen ons lichaam en alles wat ons ziek kan maken. Wanneer een ziekteverwekker deze barriĆØre overleeft, zal de rest van ons lichaam in actie moeten komen. Deze eerste selectie is dus niet onbelangrijk! Onze huidflora bestaat uit acht miljoen bacteriĆ«n per vierkante centimeter. Deze bacteriĆ«n zijn ons eerste, natuurlijke schild tegen ziekteverwekkers. Heel dikwijls onze handen wassen, zeker met antibacteriĆ«le zeep, lijkt heel logisch maar is het zeker niet. Het teveel wassen van je handen verstoort het natuurlijke afweermechanisme van je huid. Hierdoor krijgt een ziekteverwekkende schimmel of bacterie juist de kans om te groeien. Ook het scrubben van je handen is af te raden. Was je huid en je handen zoveel mogelijk met water.
Ook kunnen we onze huid sterk maken van binnenuit. Eet daarvoor voeding met gamma-linoleenzuur, een omega-6-vetzuur dat belangrijk is voor de huid. Dit vetzuur komt vooral voor in teunisbloemolie, vis en ei. Vitamine E en bĆØtacaroteen zijn ook echte huidvitamines. Vitamine E en bĆØtacaroteen kan je terugvinden in verse groenten, oranje gekleurde groenten zoals paprika en tomaat en in granen en noten.

2. Eet vezels, heel veel vezels

Niet enkel en alleen onze huid wordt bevolkt door bacteriĆ«n, onze darmen ook! Deze bacteriĆ«n eten wat wij eten. Ze zorgen voor nageslacht en ze werken voor ons! De bacteriĆ«n in de darmen vormen het centrum van ons immuunsysteem. Ze maken vitaminen aan en schakelen ziekteverwekkers uit. Probeer er steeds aan te denken dat hetgeen je in je mond stopt, niet alleen lekker moet zijn voor jou, maar ook lekker voor de bacteriĆ«n in je darmen. Waar houden ze van? Vezels, heel veel vezels!
Vezels zijn de onverteerbare koolhydraten uit graan, fruit, groenten en peulvruchten. Denk ook aan het eten van gefermenteerde voeding zoals yoghurt en zuurkool. En heb je een antibioticakuur achter de rug? Neem dan zeker en vast probiotica om de gezonde balans in je darmen te herstellen!

3. Knuffel elkaar

Geknuffeld worden is fijn! Een liefdevolle aanraking of kietelpartij is zelfs bewezen goed voor je weerstand. Het zorgt voor de productie van oxytocine. Oxytocine is een hormoon dat je ontspant, de bloeddruk verlaagt en je vrolijker maakt. Wat heeft dit te maken met minder vaak verkouden worden? Alles! Als je boog minder gespannen staat, word je meer weerbaar voor stress. Pak dus je man of  vrouw, hond of kat stevig vast en geef ze een lekkere knuffel!

4. Ga buitenspelen, ook als je een 30-plusser bent!

De opbouw van gezonde botten en sterke spieren vindt vooral plaats in de kindertijd. Daarom is het ook goed om als kind veel buiten te spelen, te rennen en te springen. Maar ook volwassenen hebben genoeg redenen om te kiezen voor touwtjesspringen op straat, stoepranden of schommelen. Buitenlucht is het geheime outdoor-wapen tegen griep- en verkoudheidsvirussen. Wie de hele dag bij de verwarming zit, zal namelijk heel veel niet-verse lucht inademen. Dit is helaas lucht waar virussen en bacteriĆ«n in zitten. De frisse buitenlucht is om die reden inderdaad 'fris'.

5. Zeewier tegen bloedarmoede

Zelfs Popeye wist het al! Te weinig ijzer maakt ons slap. Daarom is het belangrijk om bloedarmoede te voorkomen en om te werken aan een sterke weerstand. Spinazie eten zoals Popeye is dus zeker een goede keuze. Maar zeewier eten, is nog een beter idee. Zeewier is een bijzonder rijke bron van mineralen, zoals ijzer. Zeesla, een groenwier, bevat maar liefst 25 keer meer ijzer dan vlees! De bruinwieren zoals arame, hijiki en wakame bevatten zeker tien keer zoveel calcium als melk. Zin in zeewier? Eet eens een zeewiersalade met zalm en avocado. Lekker en eenvoudig!

6. Laat de zon schijnen met kurkuma

Kurkuma zorgt voor een leuke knalgele kleur op je bord! De curcumine in het specerij wordt al eeuwenlang gebruikt als antioxidant. Het werkt ontstekingsremmend, antibacterieel en schimmelwerend. Sommige deskundigen worden zelfs verleidt tot een advies om elke dag kurkuma toe te voegen aan ons eten, in je salade, groentesoep en smoothie!
Hoe gebruik je kurkuma? Vermeng een kwart theelepel kurkumapoeder met een halve theelepel olijfolie en voeg er zwarte peper aan toe. Gebruik dit mengsel om groenten en soep op smaak te brengen of als basis voor een dressing over een salade. Kurkuma combineren met zwarte peper en olie zorgt ervoor dat de curcumine beter wordt opgenomen.

7. Salie en gember

Salie en gember is een keukenduo dat je helpt bij een otnstoken keel, opgezette klieren en een opkomende verkoudheid. Salie verzacht de pijnlijke keel. Laat wat gedroogde salie trekken in heet water en drink dit als thee. Of gorgel er even mee. Wanneer je dit een paar keer per dag doet, wordt de pijn na een dag beter en voelt de keel alweer een stuk beter. Gember helpt bij niesbuien en kou. Begin je te niezen? Of ben je rillerig? Schil een stuk verse gember ter grootte van een duim, snij deze in plakjes en leg dit in een pan. Giet er een halve liter water op en breng dit aan de kook. Laat tien minuutjes pruttelen met een deksel erop en giet vervolgens alles af met behulp van een fijne zeef. Knijp een citroentje uit en geniet van je glas hete gemberthee. 

8. Zorg voor tijd

Tijdsgebrek is hƩt argument om niet zelf te koken. Wanneer je veel stress hebt of moe bent, staat je hoofd niet naar boodschappen doen, recepten bedenken en in een pan roeren. Maar tijdsgebrek is ook een valkuil. Je racet 's morgens het huis uit, maar je eet wel koekjes. Voeding met weinig voedingsstoffen die je weerstand zullen verlagen. Juist bij stress is goed eten belangrijker dan ooit!

9. Biet it!

Je weerstand eist rode bietjes! Rode bieten zijn niet alleen goed voor je bloeddruk maar ook voor een sterk immuunsysteem omdat ze zoveel vezels bevatten. En remember, wat goed is voor je darmen, is ook goed voor je weerstand. Wie bietjes ook in een smoothie stopt, ze poft met walnoten in de oven of door een salade raspt, eet niet alleen vezels maar ook vitamine C. Per 100 gram biet, eet je vijf milligram vitamine C. En ja, vitamine C is uiteraard de 'RoboCop' als we het hebben over een goede weerstand. Dus voor vezels en vitamine C: biet it!

10. Eet magnesium

Ons lichaam snakt naar magnesium! Zeker in tijden van veel stress. Spanning en stress vreten letterlijk de voorraad magnesium in je lichaam op. En als het op is, is het op. Het gevolg is dat je letterlijk in een kramp (kuitkramp!) schiet. Dit geldt zowel voor lichamelijke spanning als voor geestelijke spanning. Spanning zorgt ervoor dat je minder weerbaar bent voor een ziekteverwekker. Magnesium zorgt op zijn beurt voor ontspanning. Eet dus volop bladgroenten, kropsla, spinazie, boerenkool en andijvie. Hoe groener de groenten, hoe meer magnesium ze bevatten. Ook pompoenpitten, amandelen en sesamzaad bevatten een flinke hoeveelheid magnesium.

Bron: lekkergezond.nl

$type=three$h=0$cate=0$count=3$meta=0$p=1$show=/p/promotie.html

$type=one$count=5$comment=0$author=0$p=1$show=/p/agenda.html

$type=two$c=10$author=0$comment=0$rm=0$p=1$show=/p/tips-advies.html

$type=blogging$c=5$meta=0$rm=0$p=1$show=/p/faq.html

$type=one$count=5$comment=0$author=0$p=1$show=/p/nieuws.html

In de kijker_$type=sticky$count=4$cate=1$meta=0$hide=home

Naam

faq,5,in de kijker,117,nieuws,364,promotie,59,tips,327,
ltr
item
Bioplaza Overpelt: De 10 geheimen van een sterk afweersysteem
De 10 geheimen van een sterk afweersysteem
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg8VB8tvKoJ4nLR3tBsQuGry1wF32bXmBDSYhQ9BqCL-aSea1pDAjIh5QJ7kPYrvRsUdxD-a8S5GZXf3CygRW2yY39knGZ4v3SwuwGGkzluI19MWSfhhbq06EY_KDXJN86yIeEmvG4EShfe/s1600/immuniteit+blog.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg8VB8tvKoJ4nLR3tBsQuGry1wF32bXmBDSYhQ9BqCL-aSea1pDAjIh5QJ7kPYrvRsUdxD-a8S5GZXf3CygRW2yY39knGZ4v3SwuwGGkzluI19MWSfhhbq06EY_KDXJN86yIeEmvG4EShfe/s72-c/immuniteit+blog.jpg
Bioplaza Overpelt
https://www.biowinkelen.be/2018/11/de-10-geheimen-van-een-sterk.html
https://www.biowinkelen.be/
https://www.biowinkelen.be/
https://www.biowinkelen.be/2018/11/de-10-geheimen-van-een-sterk.html
true
5807069159555777854
UTF-8
Alle berichten Geen berichten gevonden BEKIJK ALLES Lees meer Antwoord Cancel antwoord Delete Door Home BLZ BERICHTEN Bekijk alles AANBEVOLEN LABEL ARCHIEF ZOEK ALLE BERICHTEN Geen berichten gevonden Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September October November December Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec zopase 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Gisteren $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Volgers Volg BELANGRIJKE INHOUD Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy