$type=slider$snippet=hide$cate=0$author=0$comment=0$show=home

6 bedenkingen waarom melk geen topper is voor slechte botten


In verband met onze voeding worden er een aantal stellingen zo vaak herhaald dat ze op den duur door iedereen geloofd worden. Men beweert nog steeds dat het dagelijks drinken van melk of gebruiken van melkproducten belangrijk is in de preventie van osteoporose of botontkalking. Maar is dit zo? Koemelk, in tegenstelling tot gefermenteerde melkproducten zoals yoghurt, kefir en kwark, zou niet beschermen tegen tot zelfs de kans op botbreuken verhogen…

1)    Osteoporose, de “stille” epidemie


Een onvolwaardige voeding, te weinig beweging en een gebrek aan zonlicht zijn een aantal factoren die ervoor zorgen dat er in onze samenleving steeds meer osteoporose of botontkalking voorkomt. Osteoporose wordt gekenmerkt door een gradueel verlies van zowel de mineralen als de eiwitbasis in de botten, waardoor de botten “poreuzer” worden. Osteoporose geeft doorgaans geen of weinig klachten, totdat er door een kleine impact of een val een breuk of fractuur optreedt. Daarom wordt osteoporose vaak een “stille” epidemie genoemd.

2)    Een té simpele redenering


Melk is inderdaad een rijke bron van calcium en calcium is een belangrijk botmineraal. Hierdoor wordt door sommige gezondheidsprofessionals geconcludeerd dat melk dus goed is voor sterke botten. Maar de gezondheid van onze botten is een veel complexer gegeven en hangt van veel meer factoren af dan van de calciuminname. De belangrijkste determinanten voor sterke botten zijn vitamine D3 (bepaalt de opname van calcium) en vitamine K2 (zet calcium neer in de botten), terwijl magnesium minstens even belangrijk is als calcium voor sterke botten. Het is niet omdat melk rijk is aan calcium, dat je er gegarandeerd veel calcium uit opneemt. Men kan ook niet uitsluiten dat bepaalde andere componenten van melk misschien net niet goed zijn voor de botten, omdat ze bijdragen tot de “stille” of chronische laaggradige ontsteking, die een belangrijke medeoorzaak is van osteoporose. De antwoorden zijn dus niet altijd zo eenvoudig.

3)    Melk “moet” alvast niet


De mens is het enige zoogdier dat nog melk gebruikt na de zoogtijd. Er zijn genoeg voorbeelden van huidige natuurvolkeren en van volkeren in de geschiedenis van de mens, om vast te stellen dat het totaal niet gebruiken van dierlijke melk toch kan leiden tot een solide gezondheid en sterke botten. Melk “moet” dus helemaal niet. Uiteraard kan niet uitgesloten worden dat het consumeren van melk bepaalde gezondheidsvoordelen met zich meebrengt. Laten we eens kijken naar wat goed uitgevoerde studies over het verband tussen de consumptie van melk en osteoporose of breuken door osteoporose, zeggen.

4)    De calciumparadox


Er is een bizarre vaststelling, die de “calciumparadox” wordt genoemd: er komt veel meer osteoporose voor in de westerse zuivel consumerende landen, waar men dus veel calcium inneemt, dan in landen waar melk na de kinderleeftijd nog nauwelijks wordt gebruikt en waar men dus minder calcium met de voeding binnenkrijgt. Zweden is een topgebruiker van melkproducten in Europa, maar daar komen wel het meest heupfracturen ter wereld voor. De laagste inname van melkproducten (met dus een lagere calciuminname, met name minder dan 400mg/dag) stelde men vast op het platteland in Gambia, Cambodja en op Okinawa. Op wereldschaal komt hier ook het minst osteoporose voor. Uit deze epidemiologische gegevens kan men dus al concluderen dat melk eigenlijk niet beschermt tegen osteoporose.

5)    Overtuigende studies


Er bestaan heel wat goed uitgevoerde studies die aantonen dat melk niet beschermt tegen osteoporose:

-       De “Nurse Health Study”. Hierbij werden 77.761 vrouwen gedurende 12 jaar gevolgd (1997). Deze studie concludeerde dat er geen beschermend effect is bij gebruik van melkproducten tegen osteoporose, want grotere melkgebruikers deden niet minder breuken op door osteoporose dan wie er weinig van gebruikte. Meer nog: veel melk consumeren werkt zelfs contraproductief, want vrouwen die twee of meer glazen melk per dag dronken, deden 45% meer beenbreuken dan vrouwen die 1 glas melk of minder per week dronken.

-       Een meta-analyse uit 2011 van zes prospectieve cohort studies, waarbij 195.102 vrouwen werden gevolgd, kwam tot de vaststelling dat melkgebruik niet beschermt tegen het risico op heupfracturen.

-       Een “prospectieve” studie waarbij gedurende 22 jaar, en dit vanaf de kinderleeftijd, meer dan 95.000 mannen en vrouwen werden gevolgd (2013), kwam tot de conclusie dat een grotere melkconsumptie gedurende de kinder- en tienerjaren bij vrouwen helemaal niet beschermde tegen botbreuken. Bij de mannen zag men zelfs dat per glas melk dat per dag meer werd gedronken, het risico toenam p een heupfractuur op latere leeftijd met 9% (en met 6% indien een correctiefactor voor de gestalte werd ingebracht).

-       Een zeer  grote Zweeds studie (2014), waarbij 61.433 vrouwen en 45.339 mannen werden gevolgd gedurende 12 jaar concludeerde: hoe groter het melkgebruik bij mannen en vrouwen, hoe groter het algemene sterfterisico, door onder andere kanker en hart- en vaatziekten. Bij vrouwen zag men dat hoe hoger het melkgebruik was, hoe groter het risico op breuken door osteoporose, voornamelijk heupfracturen. Bij mannen zag men geen beschermend effect tegen breuken door melkgebruik. Een belangrijke nota hierbij is dat de consumptie van gefermenteerde melkproducten zoals yoghurt en kwark, met dus van nature een laag lactosegehalte wel geassocieerd werd met minder breuken.

-       Een zeer grote review van 59 gerandomiseerde- en cohortstudies uit 2015, waarbij 15 studies specifiek keken naar de calciumbronnen in de voeding, kwam tot het besluit dat de inname van calcium uit de voeding, alsook de consumptie van melk- en melkproducten, niet leidt tot minder botbreuken.

6)    Waarom melk niet beschermt


Bovengenoemde studies spreken de stelling dat de consumptie van melk beschermt tegen osteoporose of tegen breuken dus sterkt tegen. Men is er nog niet helemaal uit waarom dat zou zijn, maar volgende argumenten zouden hierbij een rol kunnen spelen:

-       De helft van lactose bestaat uit galactose. Dit is een suikermolecule die de “oxidatieve stress” in het lichaam verhoogt met als gevolg het bevorderen van chronische ontstekingen die onder meer osteoporose in de hand werken. Zure melkproducten zoals yoghurt en kwark bevatten nauwelijks nog lactose, en dus ook nauwelijks galactose, en zouden, mede door de probiotische bacteriën erin, wel bijdragen tot de botgezondheid.

-       Een slechte calcium/fosforverhouding: melk bevat weliswaar veel calcium, maar ook veel fosfor. Fosfor is een mineraal dat in “competitie” treedt met calcium voor opname in de darmen.

-       Door de inwerking van maagzuur op de caseïnes (melkeiwitten) wordt melk gemakkelijk omgezet tot een taaie, kleverige “wrongel”, waaruit de calcium maar zeer moeilijk kan worden opgenomen.

-       Algemeen kan koemelk tot problemen zorgen. Wat uiteindelijk de botgezondheid ook niet ten goede komt. Hier hebben we het vooral over allergie of intolerantie op het koemelkeiwit (caseïne), lactosemalabsorptie of lactose-intolerantie, meer kans op onder andere de ziekte van Parkinson, eierstokkanker, uitgezaaide prostaatkanker…

Besluit

Dat we dus melk moeten drinken voor sterke botten, is een ongegronde of minstens sterk te betwijfelen stelling. Wie toch met melkproducten de botten wil beschermen, zou beter voor zure of gefermenteerde zuivel kiezen, zoals yoghurt, kwark of kefir. Hoogstwaarschijnlijk biedt biologische zure zuivel hierbij de meeste garantie, want die bevat bewezen dubbel zoveel van de ontstekingsremmende omega-3-vetzuren dan hun tegenhangers uit de reguliere landbouw, waardoor de “stille” ontsteking die mee aan de basis ligt van osteoporose, beter afgeremd wordt. Melk drinken omwille van het calciumgehalte hoeft ook al niet, want er bestaan voldoende andere voedingsbronnen van goed opneembare calcium: alle donkergroene bladgroenten, wortelen, witte kool, broccoli, boerenkool, peulvruchten, noten, zaden (sesam!), gierst, haver, boekweit, sardines, zalm…



Bronnen:

Ginaldi L, Di Benedetto MC, De Martinis M. Osteoporosis, inflammation and ageing. Immunity & Ageing: I & A.2005;2:14. Doi:10.1186/1742-4933-2-14.

Joint FAO.WHO expert consultation. Human vitamin and mineral requirements. World health organisation. Rome 2002

Feskanisch D, Willett WC, Stampfer MJ, colditz GA. Milk, dietary calcium, and bone fractures in women: a 12-year prospective study. Am J Public Health. 1997 Jun;87(6):992-7

Bischoff-Ferrari HA, Dawslon-Hughes B, Baron JA, Kanis JA, Orav EJ, Staehelin HB, Kiel DP, Burckhardt P, Henschkowski J, Spiegelman D, Li R, Wong JB, Feskanich D, Willett WC. Milk intake and risk of hip fracture in men and women: a meta-analysis of prospective cohort studies. J Bone Miner Res. 2011 Apr;26(4):833-9. Doi: 10.1002/jbmr.279.

Feskanich D, Bischoff-Ferrari HA, Frazier AL, Willett WC. Milk Consumption During Teenage Years and Risk of Hip Fractures in Older Adults. JAMA pediatr.2013 Nov 18.

Karl Michaëlsson, Alicja Wolk, Sophie Langenskiöld, Samar Basu, EvaWarensjö Lemming Hakan Melhus, Liisa Byberg. Milk intake and risk of mortality and fractures in women and men: cohort studies. BMJ 2014;349:g6015

Calcium intake and bone mineral density: systematic review and meta-analysis. Vicky Tai, William Leung, Andrew Grey, Ian R Reid, Mark J Bolland. BMJ 2015;351:h4183

Srednicka-Tober D, Baranski M, Seal CJ, Sanderson R, Benbrook C, Steinshamn H, Gromadzak-Ostrowska J, Rembialbowska E, Skwarlo-sonta K, Eyre M, cozzi G, Larsen MK, Jordon T, Niggli U, Sakowski T, Calder PC, Burdge GC, Sotiraki S, Stefanakis A, Stergiadis S, Yolcu H, Chatzidimitriou E, Butler G, Stewart Ge, Leifert C. Higher PUFA and N-3 PUFA, conjugated linoleic acid, alfa-tocopherol and iron, but lower iodine and selenium concentrations in organic milk: a systematic literature review and meta-and redundancy analyles. BR J Nutr. 2016 Mar;115(6):1043-60

Biogezond Oktober 2018 pagina 49-50-51

$type=three$h=0$cate=0$count=3$meta=0$p=1$show=/p/promotie.html

$type=one$count=5$comment=0$author=0$p=1$show=/p/agenda.html

$type=two$c=10$author=0$comment=0$rm=0$p=1$show=/p/tips-advies.html

$type=blogging$c=5$meta=0$rm=0$p=1$show=/p/faq.html

$type=one$count=5$comment=0$author=0$p=1$show=/p/nieuws.html

In de kijker_$type=sticky$count=4$cate=1$meta=0$hide=home

Naam

faq,5,in de kijker,117,nieuws,364,promotie,59,tips,327,
ltr
item
Bioplaza Overpelt: 6 bedenkingen waarom melk geen topper is voor slechte botten
6 bedenkingen waarom melk geen topper is voor slechte botten
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgroCXfCafbbGX2HamN4WzGfD39v3hGf5Q7YfptgLI-6UThu4zzidm31S72K2xF2hrDL8X6NloI0uwbPeVZHcKE3bXUb1KbK6qgqnyQWE7gIEl_aJ90gvUNQiJq8k-Qfz-sc6sE_h1wx086/s1600/Melk+blog.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgroCXfCafbbGX2HamN4WzGfD39v3hGf5Q7YfptgLI-6UThu4zzidm31S72K2xF2hrDL8X6NloI0uwbPeVZHcKE3bXUb1KbK6qgqnyQWE7gIEl_aJ90gvUNQiJq8k-Qfz-sc6sE_h1wx086/s72-c/Melk+blog.jpg
Bioplaza Overpelt
https://www.biowinkelen.be/2018/11/6-bedenkingen-waarom-melk-geen-topper.html
https://www.biowinkelen.be/
https://www.biowinkelen.be/
https://www.biowinkelen.be/2018/11/6-bedenkingen-waarom-melk-geen-topper.html
true
5807069159555777854
UTF-8
Alle berichten Geen berichten gevonden BEKIJK ALLES Lees meer Antwoord Cancel antwoord Delete Door Home BLZ BERICHTEN Bekijk alles AANBEVOLEN LABEL ARCHIEF ZOEK ALLE BERICHTEN Geen berichten gevonden Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September October November December Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec zopase 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Gisteren $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Volgers Volg BELANGRIJKE INHOUD Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy