Voeding is veel meer dan gewoon een verzameling van stofjes.
Deze benadering houdt helemaal geen rekening met aspecten zoals vitaliteit,
veerkracht en eigenheid. Dit zijn kenmerken van ‘de hele plant’ of ‘het hele
dier’ waarvan onze voeding afkomstig is. Wanneer je een gangbare komkommer in
plakjes snijdt, deze plakjes stevig tegen elkaar drukt en vervolgens 16 dagen
laat liggen, dan is deze komkommer helemaal verrot. Doe je ditzelfde met een
biodynamische komkommer, dan is deze komkommer terug helemaal aan elkaar
gegroeid. Deze levensprocessen zijn via de kristallisatiemethode goed
zichtbaar.
Onderzoeker Paul Doesburg denkt dat de focus op de
weerbaarheid en de veerkracht van voeding wel eens van levensbelang kan zijn voor
de gezondheid van de landbouw, het dier én de mens.
De kristallisatiemethode is een methode die al in 1930, in de Rudolf Steiner-tijd, werd ontwikkeld. Ze geeft inzicht op de zeer complexe samenhang van een voedingsplant of dier.
De kristallisatiemethode is een methode die al in 1930, in de Rudolf Steiner-tijd, werd ontwikkeld. Ze geeft inzicht op de zeer complexe samenhang van een voedingsplant of dier.
De kristallisatiepatronen die ontstaan in de voeding, hebben
te maken met de teeltwijze, de ontwikkeling en de mate van bewerking van een
voedingsproduct. Je kan hiermee letterlijk de kwaliteit van het voedingsproduct
in beeld brengen. In Europa zijn er gestandaardiseerde beoordelingscriteria
ontwikkeld die de verschillen laten zien tussen producten uit de gangbare,
biologische en biodynamische landbouw.
Er is een dringende behoefte aan verduurzaming van onze
voedselproductie. Hierbij staan we voor een keuze. Kiezen we voor
hoogtechnologische voedselproductie in de vorm van voedselflats? Of kiezen we
voor duurzaam, grondgebonden biologisch en biodynamisch? Vitaliteit en
veerkracht valt nu nog buiten de benadering van de voedingswetenschap. Het
verbreden van die benadering, dà à r wil Paul Doesburg graag een bijdrage aan
leveren.
Paul Doesburg is een onderzoeker die de wereld van het
kankeronderzoek verliet toen hij besefte dat er puur gekeken wordt naar een
‘mechanische verstoring’ en hierbij de mens als geheel individu buiten
beschouwing gelaten wordt. Op het Louis Bolkinstituut ontdekte hij in het jaar
2000 de kristallisatiemethode tijdens zijn zoektocht naar research waar ziekte
en gezondheid vanuit een meer
holistische visie benaderd worden. Ondertussen heeft hij zijn eigen
laboratorium ‘Crystal Lab’ waar hij met wetenschappers uit diverse landen
onderzoekt hoe kristallisatie de vitaliteit van voeding zichtbaar kan maken.
Bron: Ekoplaza