Ben je suikerverslaafd?
We weten allemaal ondertussen dat suiker en zoetigheid niet
gezond is voor ons lichaam. Veel mensen willen dan ook heel graag afkicken van
suiker maar dat valt vaak niet goed mee. In dit artikel willen we graag 10
voedingsmiddelen op een rijtje zetten die je kunnen helpen om van je
suikerverslaving af te geraken.
Suiker is net zo verslavend als Cocaïne
Als je verslaafd bent aan suiker, is dit geen gebrek aan
wilskracht. Suikers zijn even verslavend als opium, marihuana en zelfs cocaïne.
Er is niemand die twijfelt aan de sterk verslavende werking van cocaïne. Suiker
heeft op je hersenen een vergelijkbaar, sterk verslavend effect. Dr. Serge
Ahmed is een wetenschapper die gespecialiseerd is in verslavingen. Hij werkt
aan de Universiteit van Bordeaux en deed een onderzoek bij ratten. Het bleek
dat 94% van de ratten liever intense zoetigheid had dan cocaïne. Er zijn
veel onderzoeken die aantonen dat ratten gemakkelijk en snel verslaafd geraken
aan zoetigheid.
Helemaal stoppen of stapje voor stapje afkicken?
Er bestaan verschillende meningen over hoe je het beste van
suiker en zoetigheden kan afkicken. De één adviseert om ineens helemaal te
stoppen met suiker, terwijl de ander adviseert om het stapje voor stapje aan te
pakken. Je kan ook gaan voor de gulden middenweg. Je kan stapje voor stapje
gaan maar tegelijk ook forse stappen zetten. Zo zou je kunnen kiezen voor
zoetigheid die je bewust wel wil toelaten en meteen kunnen stoppen met het eten
van kant-en-klaar gebak, snoepgoed, ijsjes, chocolade, zoete snacks,… kortom
alles waarvan overduidelijk is dat er veel suikers in zitten. Met deze stap
ben je al een heel eind op de goede weg.
Je kan deze zoetigheden vervangen door andere, gezondere
zoetigheden zoals zoet fruit, of zelfgemaakte zoetigheid zonder de
geraffineerde witte suiker. Hierna wordt afbouwen al snel een stuk
gemakkelijker. Je smaakpapillen gaan je komen helpen. Ze merken vrij snel op
dat veel producten extra gezoet zijn en je gaat ze ook steeds minder lekker
vinden. Wees je hiervan bewust. Maak steeds meer minder zoete en gezondere
keuzes.
Tien voedingsmiddelen die je kunnen helpen
1) Kokosolie van de beste kwaliteit, voor een boost extra energie
Suikers gebruiken we heel vaak om snel ons energieniveau op
te krikken. Er zijn natuurlijk vele andere manieren zoals eens diep ademhalen,
een frisse neus halen…. Maar ook kokosolie! Wanneer je suikers voor een
groot deel gaat weglaten uit je menu, voeg dan meer gezonde vetten toe.
Deze gezonde vetten worden je nieuwe energiegevers. Kies voor extra vierge,
biologische kokosolie. Wanneer je nood hebt aan een extra portie energie kan je
een lepeltje kokosolie door je koffie roeren. Dit noemen ze bulletproof koffie!
2) Gedroogde abrikozen
Wanneer je jarenlang teveel zoetigheid gegeten hebt, kan het
zijn dat je bloedsuikerspiegel nog teveel schommelt. Hierdoor kan je nog een
tijdlang last hebben van een enorme behoefte aan zoetigheid. Probeer de roze
koeken en andere ongezonde zoetigheid te vermijden, maar zorg ervoor dat je
bijvoorbeeld altijd een handvol gedroogde abrikozen bij je hebt. Kies
hierbij steeds voor de donkere, ongezwavelde abrikozen. Wanneer je ongezwavelde
abrikozen eet, schiet je bloedsuikerspiegel niet gelijk de hoogte in en het is
toch een vorm van zoetigheid. Je kan ze samen eten met wat noten zodat je
tegelijkertijd ook gezonde vetten binnenkrijgt. Eet bewust, kauw goed, proef en
geniet!
3) Plantaardige eiwitten: Noten, zaden, pitten
Het eten van eiwitten is ook een goede manier om de behoefte
aan suiker tegen te gaan. Amandelen, hazelnoten, macadamia’s, en paranoten.
Ook pitten en zaden zijn een uitstekende bron van plantaardige eiwitten.
Zonnebloempitten, pompoenpitten, sesamzaad, hennepzaad en chiazaad. Je kan
ze als snack eten of over je salade strooien. Ook kan je eens kiezen voor een amandelpasta,
cashewpasta of notenpasta. Hier kan je bijvoorbeeld heerlijke dressings mee
maken, of ze toevoegen aan een groene smoothie of gewoon op de boterham.
4) Kaneel voor een stabiele bloedsuiker
Kaneel staat erom bekend je bloedsuikerspiegel stabiel te
houden. Het helpt ook om je behoefte aan zoetigheid te verminderen. Kaneel
kan je gebruiken bij vele dingen: over een bakje fruit, een havermoutontbijt,
in een smoothie, over een stukje appel of banaan, of door je warme maaltijden indien
het past bij de andere kruiden.
5) Voeding voor je gezonde darmbacteriën: zoete bataat (zoete aardappel)
Dit zoetsmakend voedingsmiddel is veel gezonder dan de
meeste zoetigheid. Een zoete aardappel is iets heel anders dan een gewone
aardappel. Ze zijn een bron van inuline. Inuline helpt ook om je
bloedsuikerspiegel in balans te houden. Het geeft je een langer gevoel van
verzadiging. Bovendien is het zetmeel uit de zoete aardappel resistent zetmeel.
Resistent zetmeel is waardevolle voeding voor je darmbacteriën. Ze bevatten ook
nog eens veel antioxidanten en vitamine C.
6) Een gezond, verzadigd gevoel door de avocado
Je lichaam heeft een grote variatie nodig aan vitaminen en
mineralen. Hier maken de mitochondrieën in je lichaamscellen energie van. Als
je behoefte voelt aan eten of aan zoetigheid, heeft je lichaam vaak behoefte
aan vocht of aan echte voeding. Echte voeding die verzadigt en gezonde
voedingstoffen bevat. Vooraleer je de koekentrommel induikt, drink een groot
glas water. Is je behoefte nog niet voldaan, dan kan je nog een halve avocado
met wat peper en zout uitlepelen. Wanneer je toch iets zoet wil, kan je je
avocado samen met een sinaasappel, een lepel rauwe cacao en wat gedroogde
stukjes abrikoos in een blender doen. Blenden en vervolgens langzaam oplepelen.
Wedden dat je zin in koekjes is verdwenen?
7) Voeding voor je brein: Spirulina
Heel veel mensen en vooral ‘savonds ook nog zin om wat te
knabbelen. Dit heeft vooral te maken met dat je brein nood heeft aan een
dopaminestoot als tegenhanger voor het feit dat je moe wordt. Het allerbeste is
natuurlijk om dan ook op tijd naar bed te gaan. Maar als dat niet lukt, kan je
ervoor zorgen dat je brein wat dopamine krijgt. De grondstof voor dopamine
is het aminozuur tyrosine. Tyrosine vindt je onder andere terug in spirulina.
Spirulina is ook een echte multivitamine. Drink een groot glas water op
kamertemperatuur en neem hierbij enkele tabletten spirulina.
8) Volop groenten
We zouden veel meer groenten moeten eten. En dan nog het
liefst groenten in alle kleuren van de regenboog! Groenten zitten boordevol
stoffen die ze als plant bescherming bieden tegen allerlei virussen, schimmels,
insecten en ziekten. Diezelfde stoffen beschermen ook ons en zijn heel
belangrijk voor een goed immuunsysteem. Al die stoffen samen voeden onze
cellen. In onze cellen zitten onze energiefabriekjes. Je lichaam verandert
voortdurend en het bouwt zich op uit wat je vandaag eet. Volop aan de groenten
dus!
9) Pure chocolade
Chocolade bevat tryptofaan. Tryptofaan wordt op zijn beurt
weer omgezet in serotonine. Serotonine zorgt ervoor dat je je lekker in je vel
voelt. Pure chocolade is ook een goede bron van magnesium. Naast vele
antioxidanten bevat pure chocolade ook nog theobromine en cafeïne. Deze stoffen
zorgen ervoor dat je hersenen een boost krijgen. Kies steeds voor rauwe
cacao of pure chocolade van minimum 70%. Hoe puurder hoe beter! Wanneer je
juist wil afkicken van je chocoladeverslaving koop dan chocolade van 99% of
zelfs rauwe cacaonibs. Rasp of strooi deze ’s ochtends boven je (fruit)ontbijt.
10) Eieren
Een goed begin voor een suikervrije dag is starten met een
suikervrij ontbijt. De meeste ontbijten zijn te zoet voor mensen met een
schommelende bloedsuikerspiegel. Brood en koolhydraten zetten zich in suikers
om in je lichaam. Eieren zijn perfect om de dag mee te beginnen!
Voorbeelden voor een gezond, suikervrij ontbijt zijn: een omelet met groenten,
een roerei met veel groene kruiden en wat zalm of feta erdoor, warme havermout
met stukjes avocado en een gepocheerd eitje erover met wat sesamzaadjes. Eieren
en sesamzaadjes zijn ook bronnen van tyrosine. De voedingsstof die we ook
terugvinden in spirulina en die ons een lekker gevoel geeft.