Vasten
Meestal hebben we weinig of geen eetlust wanneer we griep
onder de leden hebben of als een ernstige verkoudheid ons toch getroffen heeft.
Kost wat kost willen eten hoeft dan echt niet. Enkele dagen vasten kan het
zelfgenezend vermogen van het lichaam ondersteunen en zo helpen om infectieverwekkers
te bestrijden. Vasten kan ook helpen om vervelende klachten tot een minimum te
beperken.
Kruideninfusies
Voldoende drinken tijdens het ziek-zijn is wel heel
belangrijk! Als we een stevige griep te pakken hebben dan zijn hibiscus- en
vlierbessenthee-of vlierbessensap de nuttigste dranken om te consumeren.
Andere nuttige warme dranken zijn ook thee van gember en kaneel,
versterken de immuniteit en verlichten de luchtwegen. Vlierbloesem- en
lindebloesemthee, verzachten geprikkelde luchtwegen en bevorderen de
transpiratie. Kamillethee kan je drinken omwille van zijn algemeen verzachtende
eigenschappen. Rooibosthee is dan weer nuttig om zwelling van de slijmvliezen
tegen te gaan. Tijm-en saliethee verhogen de weerstand van de luchtwegen en
groene thee oefent anti-virale effecten uit op het griepvirus.
Biologische groenten & fruit
Als we weer toe zijn aan een ontbijt dan mag vers, liefst
biologisch, fruit zeker niet ontbreken. Aardbeien, zwarte bessen en
citrusvruchten cranberries, druiven en kiwi, verhogen de algemene weerstand.
Papaja, perzik, avocado en abrikozen, ondersteunen de weerstand van de slijmvliezen.
Zwarte bessen, bosbessen, rode druiven en frambozen,
verhogen de weerstand tegen virussen.
Deze vruchten kunnen gecombineerd worden met havermout,
kefir, yoghurt, noten en zaden (combineren goed met fruit en brengen hierdoor
samen zink en VIT. C aan waardoor verkoudheden minder lang duren).
Wanneer we ons klaar voelen om een warme maaltijd of een
maaltijdsalade te gebruiken kunnen we best bio-groenten gebruiken zoals verse
bladgroenten, paprika, tuinkers, peterselie…, dit zijn bronnen van VIT. C en
bioflavonoïden.
Spinazie, andijvie, broccoli, boerenkool, wortel, zoete
aardappel, pompoen, bronnen van VIT. A en goed voor de slijmvliezen.
Spruiten, bloemkool, broccoli, boerenkool, rapen, koolrabi
en mierikswortel, bronnen van glutathion voor een sterke weerstand.
Uien, knoflook, broccoli, spruiten, en rode peper, bronnen
van cysteïne dat de slijmvorming afremt.
Weerstandsverhogende kruiden zijn kruidnagel, oregano,
kurkuma, koriander, tijm, kaneel, salie, gember, ui, knoflook en bieslook.
Schrap alle voedingsmiddelen met toegevoegde suikers en
kunstmatige zoetstoffen, geraffineerde granen, industriële en geraffineerde
vetten, verwerkte vleeswaren en margarines!