$type=slider$snippet=hide$cate=0$author=0$comment=0$show=home

De ene calorie is de andere niet: waarom je van noten niet dik wordt en van chips wel

Dagelijks horen of lezen we wel ergens een bericht waarbij de klassieke dieetleer voedingsmiddelen louter kwantitatief op basis van calorieën vergelijkt. Men vergeet hierbij te kijken naar het allerbelangrijkste criterium, de kwaliteit van een voedingsmiddel. Bovendien erkent men ook niet dat je van de ene calorie veel meer kan bijkomen dan van de andere. Onlangs werd bekend dat Belgische gezinnen in 2016 20% meer noten consumeerden dan in 2012. Er werd al weer snel met de vinger gewezen dat die noten toch zeer calorierijk zijn en dat je van 100gr noten meer zou bijkomen dan van 100gr chips. Wat een absurde vergelijking!

Onbewerkte noten


Noten bevatten niet alleen waardevolle eiwitten en essentiële vetzuren, ze bevatten ook nog mineralen zoals magnesium, calcium en fosfor en de B-vitamines. Dit zijn vitaminen en mineralen die de stofwisseling in het lichaam stimuleren en dus ook de vetverbranding bevorderen. Noten hebben een natuurlijke eiwit-vet-combinatie en deze leiden zowel ter hoogte van de maag als de hersenen tot een sterker verzadigingsgevoel waardoor je minder nood hebt aan snacks en je dus ook minder gaat ‘overeten’. Ook de vezels in de noten werken verzadigend en zorgen ervoor dat de energie uit de darmen traag wordt vrijgesteld. Hierdoor leiden ze amper tot een stijging van de bloedsuikerspiegel, dient er dus ook weinig insuline aangemaakt te worden en grijpt er dus ook minder aanmaak van vetweefsel plaats.


Dikmakers? Integendeel!


Alle bovenstaande elementen samen zorgen ervoor dat noten, met vetten die weliswaar per gram 9 kcal aanvoeren (koolhydraten bevatten 4 kcal/gr), helemaal geen dikmakers zijn en totaal niet te vergelijken zijn met evenveel calorieën chips. De bewijzen hiervoor zijn er. Een grote meta-analyse van 33 klinische studies toonde aan dat noten niet leiden tot een toename van het lichaamsgewicht. Een review van meerdere studies concludeerde dat noten:
-          Verzadigend werken
-          Minder ander voedsel doen eten
-          De vetverbranding bevorderen
-          Het lichaamsgewicht niet verhogen
In een zeer grote studie die naging met welke voedingsmiddelen mensen met overgewicht het best gewicht verloren, kwamen noten op de tweede plaats. Na yoghurt, maar voor fruit en groenten!

Onnatuurlijke chips, de dikmakers


Industriële chips ontstaan door aardappelschijfjes bij zeer hoge temperatuur te bakken. In een geraffineerde olie. De bakolie werd verkregen door een tiental raffinagestappen. Hierdoor bevat deze naast de vetstoffen amper nog vitaminen en mineralen. Chips voeren dus nauwelijks voedingsstoffen aan die de verbranding in het lichaam bevorderen en werken daarom al opslag van vetten in de hand. Nog erger is dat deze onnatuurlijke combinatie van vetten koolhydraten de bloedsuikerspiegel pijlsnel de hoogte injaagt. Hierdoor moet het lichaam veel insuline gaan afscheiden. Insuline is het hormoon dat de bloedsuikerspiegel verlaagt, maar ook de vetaanmaak bevordert. Als je hierbij nog weet dat chips veel minder verzadigende vezels bevatten dan noten,  dan begrijp je dat ze zelfs bij een gelijk aantal calorieën veel eerder tot vetopslag leiden.

Gezond en junk food

Wanneer we de absurde vergelijking qua calorische waarde laten voor wat ze is, dan is de keuze voor rauwe noten nog meer evident. Ze bevatten vezels, fytosterolen en essentiële vetzuren die het cholesterolgehalte het cholesterolgehalte helpen ondersteunen en dragen bij tot de preventie van hart- en vaatziekten. Door de mineralen magnesium en calcium in combinatie met de vitamines B, zijn ze interessant in de strijd tegen stress omdat ze een belangrijke ondersteuning zijn voor ons zenuwstelsel. Aan de ellenlange lijst  van gezondheidsnadelen van chips gaan we niet beginnen. Enkel door het feit dat ze door verhitting  bij hoge temperatuur in een geraffineerde poly-onverzadigde olie aanleiding geven tot peroxiden en aldehyden (zeer schadelijke vrije radicalen), transvetzuren en acrylamide, weet je al dat je er best zo weinig mogelijk van eet.

Conclusie


Ons lichaam is geen rekenmachine die calorieën optelt. Wanneer we de effecten op de stofwisseling, vetopslag en eetgedrag vergelijken, is het meer dan duidelijk dat noten gezonde voedingsmiddelen en geen dikmakers zijn en dat chips junk food zijn en wel tot de dikmakers behoren.
Bron: Zin in ’t leven, maar natuurlijk! Februari – maart 2018.

$type=three$h=0$cate=0$count=3$meta=0$p=1$show=/p/promotie.html

$type=one$count=5$comment=0$author=0$p=1$show=/p/agenda.html

$type=two$c=10$author=0$comment=0$rm=0$p=1$show=/p/tips-advies.html

$type=blogging$c=5$meta=0$rm=0$p=1$show=/p/faq.html

$type=one$count=5$comment=0$author=0$p=1$show=/p/nieuws.html

In de kijker_$type=sticky$count=4$cate=1$meta=0$hide=home

Naam

faq,5,in de kijker,117,nieuws,364,promotie,59,tips,327,
ltr
item
Bioplaza Overpelt: De ene calorie is de andere niet: waarom je van noten niet dik wordt en van chips wel
De ene calorie is de andere niet: waarom je van noten niet dik wordt en van chips wel
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi16PGhfLw4yq4JQWhwNAplWvVA8sDN-tH4tY4WXwLJ1uxSMH6mgSOWWMpd1-xad0IZHxjYKQeh1InE_1AGJm_tSXT-ZSNhUQe5NSOAe2osMmIHjgREZqCcFOKtIAPBDvaaFRHJtVDR2LAR/s1600/Calorie-Facts-1024x777.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi16PGhfLw4yq4JQWhwNAplWvVA8sDN-tH4tY4WXwLJ1uxSMH6mgSOWWMpd1-xad0IZHxjYKQeh1InE_1AGJm_tSXT-ZSNhUQe5NSOAe2osMmIHjgREZqCcFOKtIAPBDvaaFRHJtVDR2LAR/s72-c/Calorie-Facts-1024x777.jpg
Bioplaza Overpelt
https://www.biowinkelen.be/2018/03/de-ene-calorie-is-de-andere-niet-waarom.html
https://www.biowinkelen.be/
https://www.biowinkelen.be/
https://www.biowinkelen.be/2018/03/de-ene-calorie-is-de-andere-niet-waarom.html
true
5807069159555777854
UTF-8
Alle berichten Geen berichten gevonden BEKIJK ALLES Lees meer Antwoord Cancel antwoord Delete Door Home BLZ BERICHTEN Bekijk alles AANBEVOLEN LABEL ARCHIEF ZOEK ALLE BERICHTEN Geen berichten gevonden Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September October November December Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec zopase 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Gisteren $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Volgers Volg BELANGRIJKE INHOUD Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy