Onze microflora in onze darmen bestaat uit meer dan 1000 verschillende bacteriestammen. Dit bacterieel evenwicht is zeer belangrijk. Het verteert onze voeding, het bepaalt grotendeels ons immuunsysteem, stofwisseling enz elfs ons gedrag en gevoelens.
Een goed functionerend immuunsysteem is uiteraard cruciaal, zeker in tijden van verkoudheden en griep. Maar wat kunnen we zelf met voeding doen om ons immuunsysteem zo goed mogelijk te ondersteunen?
Onmisbaar in een gezond voedingspatroon zijn vezelrijke groenten. Groenten die rijk zijn FOS en inuline vormen een voedingsbodem voor de groei van onze gunstige probiotische stammen (voornamelijk de bifidobacteriën). Groenten die hiervoor zeer geschikt zijn, zijn alle kolen en alle knol- en wortelgewassen (zoals zoete aardappel, radijzen, koolrabi, daikon, knolselder, rode biet, pastinaak,...). Naast het eten van vezelrijke groenten, is het belangrijk om koolhydraten uit onder andere granen en aardappelen zoveel mogelijk te beperken. Koolhydraten stimuleren de groei van pathogene darmbacteriën.
Vezelrijke groenten zijn zeer geschikt om te fermenteren. Ze zitten barstensvol goede pre- en probiotica die onze darmen nodig hebben. Fermenteren is eigenlijk heel eenvoudig. De kans dat er iets fout gaat is heel klein, zeker wanneer er proper gewerkt wordt en de basisprincipes van fermenteren goed opgevolgd worden.
Een goed functionerend immuunsysteem is uiteraard cruciaal, zeker in tijden van verkoudheden en griep. Maar wat kunnen we zelf met voeding doen om ons immuunsysteem zo goed mogelijk te ondersteunen?
Onmisbaar in een gezond voedingspatroon zijn vezelrijke groenten. Groenten die rijk zijn FOS en inuline vormen een voedingsbodem voor de groei van onze gunstige probiotische stammen (voornamelijk de bifidobacteriën). Groenten die hiervoor zeer geschikt zijn, zijn alle kolen en alle knol- en wortelgewassen (zoals zoete aardappel, radijzen, koolrabi, daikon, knolselder, rode biet, pastinaak,...). Naast het eten van vezelrijke groenten, is het belangrijk om koolhydraten uit onder andere granen en aardappelen zoveel mogelijk te beperken. Koolhydraten stimuleren de groei van pathogene darmbacteriën.
Vezelrijke groenten zijn zeer geschikt om te fermenteren. Ze zitten barstensvol goede pre- en probiotica die onze darmen nodig hebben. Fermenteren is eigenlijk heel eenvoudig. De kans dat er iets fout gaat is heel klein, zeker wanneer er proper gewerkt wordt en de basisprincipes van fermenteren goed opgevolgd worden.
Hoe kan je fermentatie goed sturen?
Zuur: de aanwezige melkzuurbacteriën op de groenten zetten de suikers om in melkzuur. Hierdoor verlaagt de PH naar een niveau waarop bederf- en ziekmakende bacteriën uitgeschakeld worden.
Zout: het toevoegen van zout is een andere manier om ongewenste bacteriën te onderdrukken. Melkzuurbacteriën kunnen als één van de weinige bacteriën leven in een zoute omgeving. Zout kan toegevoegd worden door middel van droogzouten of doro de groenten onder een pekel of zoutoplossing zetten.
Zuurstof: door de groenten af te sluiten van zuurstof rem je de ongewenste micro-organismen en schimmels af.
Temperatuur: bij groentenfermentaties groeien melkzuurbacteriën het best tussen 15°C en 30°C. In de koelkast gaat de fermentatie quasi stoppen.
Natuurlijke fermentatie of starterculturen?
Werk vooral met biologische groenten. Deze bevatten micro-organismen die van nature aanwezig zijn op de groenten. Hierdoor kan de natuurlijke fermentatie goed op gang komen. Je kan ook een starter toevoegen om de fermentatie starten of versnellen.
Materialen
Als beginnende fermenteerder kan je voor eenvoudige fermentatie snel aan de slag met slechts enkele materialen die je zeker liggen hebt: proper snijvlak, scherp mes, nauwkeurige weegschaal, weckpot met rubber, water, ongeraffineerd zeezout. Er zijn ook starters en fermentatie-emmers verkrijgbaar voor wie het iets of wat groter ziet! Succes!