$type=slider$snippet=hide$cate=0$author=0$comment=0$show=home

Een woordje over biologische thee & koffie


Er zijn massa's warme dranken te vinden op de markt, gaande van glühwein tot soep, koffie of thee. In deze blog gaan we enkel dieper in op biologische thee en biologische koffie.


Thee

Thee is vooral een tropische plant. Ze groeit in Aziatische landen zoals China, India, Japan, Sri Lanka, Indonesië en India. Maar de plant is ook terug te vinden in Kenia, Malawie en Argentinië. Er bestaan 2 verschillende soorten theeplanten. De kwaliteit van de thee hangt af van de hoogteligging, vochtigheid en bodemgesteldheid. Hoe hoger de plant groeit, hoe beter hij groeit. Dat komt omdat de plant daar minder water krijgt en de temperaturen er ook lager zijn. Theeplanten kunnen wel tot 20 meter hoog worden. Op theeplantages worden de theeplanten klein gehouden, tot ongeveer 1 meter hoog. Zo kunnen de blaadjes gemakkelijk geplukt worden. Het duurt 4 tot 5 jaar vooraleer je het eerst kan oogsten van een theeplant. Thee wordt met de hand geplukt. Wereldwijd schenken we jaarlijks ongeveer 5.2 ton thee. Hiervan wordt 55.000 ton biologische thee geproduceerd. Ongeveer 15 miljoen mensen zijn actief in de thee-industrie met ca. 0.07% van alle landbouwgrond die naar de productie van thee gaat. Biologische thee heeft wereldwijd een aandeel van ongeveer 1%. Iets meer dan 20 landen houden zich bezig met de productie. China is hier koploper in met 80% (vooral groene thee), gevolgd door Indië met ongeveer 10% (vooral zwarte thee), en Japan met ongeveer 4%. Biologische thee kwam midden jaren 70 op de markt. Sri Lanka en India waren hierin de belangrijkste producenten. Sindsdien groeide de productie jaarlijks met 10 à 20%, met een stagnatie vanaf 2008. 2008 was het jaar  van de internationale bankencrisis. Vanaf 2015 is er opnieuw een groei. Dit had vooral te maken omdat er via Greenpeace alarmerende berichten opdoken over het gebruik van pesticiden bij de productie van gangbare thee, wat zowel voor de thee zelf als voor de kleine lokale producenten in China en India zeer slechte gevolgen had wat betreft gezondheid. In 2014 hielden IFOAM en Greenpeace samen een pleidooi voor de verduurzaming van de theeproductie en voor het pesticidevrij maken van de sector. Op deze manier zou de theeproductie een voortrekkersrol kunnen spelen voor andere teelten. Dit gebeurde ook. Vooral bij kleinere familieplantages, die de certificeringskosten betaalbaar ielden door groeps- of participatiecertificatie. 

Aanbod

Er is in de supermarkten en de biowinkels een heel groot aanbod van kruiden- en vruchtenthee. De niet-biologische worden geproduceerd door bepaalde ingrediënten toe te voegen aan de thee, zoals (delen van) vruchten en kruiden, oliën en smaakstoffen. Deze voegen een bepaalde smaak toe. In de biologische teelt zijn enkel natuurlijke smaakstoffen toegelaten die afkomstig zijn van plantaardige grondstoffen en niet chemisch gewijzigd zijn.

Koffie

Biologische koffie groeit zonder het gebruik van synthetische stoffen of bestrijdingsmiddelen. Het land heeft genoeg tijd gekregen om zichzelf te ontgiften, zonder het gebruik van genetisch gemodificeerde organismen. De koffie wordt ook verwerkt en verpakt zonder gebruik te maken van chemische stoffen. Logischerwijze is biologische koffie goed voor de gezondheid. Het bevat geen toxische residuen van synthetische meststoffen, pesticiden, herbiciden, kunstmatige smaak-of kleurstoffen of bewaarmiddelen. Al deze stoffen kan je dus niet binnenkrijgen door het drinken van biologische koffie. Andere voordelen van biologische koffie zijn gerelateerd aan het milieu. Omdat er geen chemicaliën worden gebruikt in de productie, de verwerking en het inpakken, wordt het milieu niet vervuild. Ook kleinere dieren zoals vogels, knaagdieren of eekhoorns worden niet vergiftigd en gedood als gevolg van giftige chemicaliën. Hierdoor houdt biologische koffie het milieu dus in balans.

Productie

Biologische koffie wordt verwerkt met behulp van droog malen of nat malen. Droog malen betekent het scheiden van bonen uit gedroogde koffiebessen. Door middel van een machine, of het laten drogen in de zon, worden de koffiebessen nog eens opnieuw gedroogd. Het nat malen van koffiebessen is kostbaar, tijdrovend en niet zo milieuvriendelijk doordat er veel zoet water gebruikt wordt om te wassen. Tenzij het wordt toegepast op koffiebonen waarbij geen chemicaliën worden gebruikt. Dit is één van de meest zekere methoden om hoogwaardige gastronomische bonen te produceren. Grote bedrijven maken gebruik van deze methode.

Roosteren en branden

Men gebruikt biologische koffieroosters voor het sorteren, het roosteren, koelen, stabiliseren en te verpakken. Het branden van koffie kan worden gedaan door de drum te roosteren of the hete-lucht-roosteren. Biologische koffieroosters hebben het voordeel dat ze ervoor zorgen dat er geen chemische zouten, gassen, smaakstoffen of additieven zijn toegevoegd die de smaak beïnvloeden.

Varianten

Er zijn heel wat varianten te vinden in biologische koffie. Zo is er bijvoorbeeld de biologische boskoffie. De biologische boskoffie groeit in e natuurlijke schaduw in tropische gebieen zonder het land te ontginnen voor landbouw. Deze koffie groeit langzaam, maar de koffie is smaakvoller en geeft ook meer aroma. Het allergrootste voordeel van deze koffie is dat er geen bos hoeft te worden gekapt. Het spreekt voor zich dat oo hier geen chemicaliën worden gebruikt.
Een andere variant is de biologische Kona koffie. Deze koffie groeit op de vruchtbare vulkanische bodem van de regio Kona in Hawaï. Kona koffie wordt geproduceerd in boerderijen die geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken. De koffie is helemaal afhankelijk van de vruchtbaarheid van de bodem. De Kona koffie heeft een heel uitgesproken smaak en aroma. Dit komt door het klimaat en de bodem van de regio. Het is belangrijk om altijd te kijken naar de tekst "100% biologische Kona koffie" op de pakketten. Er zijn vele fraudeurs die normale koffie proberen te verkopen met de naam Kona.
De biologische groene koffie wordt dan weer verkregen uit koffieploanten die biologisch geteeld worden. Deze koffie wordt verkregen uit rauwe koffiebonen die niet zijn geroosterd. Uiteraard worden er ook bij deze koffie geen chemicaliën gebruikt bij het produceren. De smaak van biologische groene koffie is afhankelijk van een goede bodem, juiste hoogte, het klimaat en de verwerking ervan. Ze is rijk aan antioxidanten en bevat ook chlorogeenzuur. Chlorogeenzuur heeft meer effect dan antioxidanten in het neutraliseren van vrije radicalen. Chlorogeenzuur versnelt ook de stofwisseling. $type=three$h=0$cate=0$count=3$meta=0$p=1$show=/p/promotie.html

$type=one$count=5$comment=0$author=0$p=1$show=/p/agenda.html

$type=two$c=10$author=0$comment=0$rm=0$p=1$show=/p/tips-advies.html

$type=blogging$c=5$meta=0$rm=0$p=1$show=/p/faq.html

$type=one$count=5$comment=0$author=0$p=1$show=/p/nieuws.html

In de kijker_$type=sticky$count=4$cate=1$meta=0$hide=home

Naam

faq,5,in de kijker,119,nieuws,367,promotie,60,tips,330,
ltr
item
Bioplaza Overpelt: Een woordje over biologische thee & koffie
Een woordje over biologische thee & koffie
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi2EiZjzex1_24FLrKmzGhwblgn1XtjUbP02yh8oiajlCteynjyGlvn0wTaFdYogb40mJt74hDoLXN9U-CLu47HSpgkOvh7MG7z_doj2QcbX8PErojDGAxUkM3YHNef4bsrDvMs9psux4Rc/s1600/thee+blog.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi2EiZjzex1_24FLrKmzGhwblgn1XtjUbP02yh8oiajlCteynjyGlvn0wTaFdYogb40mJt74hDoLXN9U-CLu47HSpgkOvh7MG7z_doj2QcbX8PErojDGAxUkM3YHNef4bsrDvMs9psux4Rc/s72-c/thee+blog.jpg
Bioplaza Overpelt
https://www.biowinkelen.be/2017/12/biologische-thee-koffie.html
https://www.biowinkelen.be/
https://www.biowinkelen.be/
https://www.biowinkelen.be/2017/12/biologische-thee-koffie.html
true
5807069159555777854
UTF-8
Alle berichten Geen berichten gevonden BEKIJK ALLES Lees meer Antwoord Cancel antwoord Delete Door Home BLZ BERICHTEN Bekijk alles AANBEVOLEN LABEL ARCHIEF ZOEK ALLE BERICHTEN Geen berichten gevonden Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September October November December Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec zopase 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Gisteren $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Volgers Volg BELANGRIJKE INHOUD Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy