$type=slider$snippet=hide$cate=0$author=0$comment=0$show=home

Ongeraffineerde Zoetmiddelen Versus Geraffineerde Suiker

De reguliere voedingsindustrie ontkent het nog zoveel mogelijk, toch weet iedereen dat geraffineerde suiker zeker niet bijdraagt aan een goede gezondheid. Daarom kiezen sommige consumenten bewust en terecht voor ongeraffineerde zoetmiddelen zoals ahornsiroop, echte honing, kokosbloesemsuiker of oersuiker. De klassieke dieetleer vindt dat weggegooid geld want ze bevatten toch evenveel calorieën. Maar wij vinden kwaliteit belangrijker dan calorieën en zien belangrijke voordelen van ongeraffineerde suikers.

Eerst en vooral moet wel gezegd worden dat ook de ongeraffineerde zoetmiddelen best met mate gebruikt worden. Ze bevatten inderdaad ongeveer evenveel calorieën als geraffineerde suiker en ook door hun hoge fructosegehalte kunnen ze een belasting vormen voor de lever.

De maagdelijke witte suikerkristallen zoals we allemaal wel kennen hebben zeer veel onnatuurlijke, industriële raffinagestappen achter de rug. In de raffinaderijen ondergaat de suikerbiet of het suikerriet bewerkingen zoals filteren, centrifugeren, affinatie, carbonatatie en ontkleuring. Hierbij komen bepaalde chemicaliën zoals fosfaten, krijtdeeltjes, zwaveldioxide en technieken zoals ion change, kijken. Alle nuttige stoffen die van nature bij de sucrose zaten, worden grondig verwijderd. Deze nuttige stoffen zijn vitaminen, mineralen, antioxidanten, enzymen,.... Hierdoor blijven er enkel lege calorieën over. Dit is een groot contrast met de eenvoudige winning van ongeraffineerde suikers: bloesem- of boomsap dat gewoon door vochverdamping wordt ingedikt zoals kokosbloesemsuiker en ahornsiroop, perssap dat ingekookt wordt zoals bij oersuiker of raten die koudgeslingerd worden zoals bij echte honing. Met andere woorden komen hier geen raffinagestappen, geen chemicaliën en geen blekingsprocessen aan te pas waardoor de natuurlijke suiker wel nog de noodzakelijke vitaminen, mineralen en antioxidanten bevat.

De voedingsindustrie stelt vaak "Suiker is energie." Dit is waar. Suiker wordt inderdaad verbrand tot energie. Maar de verschillende stoffen of cofactoren die hiervoor nodig zijn zoals magnesium, vitamine B, chroom, zink, mangaan... zijn niet meer aanwezig in de geraffineerde suiker. Met als resultaat dat deze cofactoren uit de eigen lichaamsreserves worden gehaald. Daarom is suiker een nutriëntenrover die magnesium, zink, vitamine B en dergelijke rooft en is ze op langere termijn een belangrijke medeoorzaak van bepaalde gezondheidsproblemen. Ongeraffineerde zoetmiddelen, die enkel een concentratie of indikking hebben ondergaan, voeren wel nog al deze stoffen van nature aan, beroven dus niet het lichaam van nutriënten en liggen niet aan de basis van welvaartsziekten.

Een ander zeer belangrijk verschil tussen deze twee zoetmiddelen, is het feit dat suiker geen of amper antioxidanten bevat. Ongeraffineerde suikers voeren wel antioxidanten aan. Wetenschappers kunnen antioxidanten meten, via het FRAP meetsysteem. Geraffineerde suiker scoort minder dan 0.01 mmol FRAP per 100 g. De antioxiderende waarde van ahornsiroop, oersuiker en honing is maar liefst 20 tot 70 maal hoger ( 0.2 à 0.7 mmol FRAP/100 g) zelfs 490 à 520 maal hoger. In de praktijk betekent dit dat ongeraffineerde suikers onze lichaamscellen bijstaan in de strijd tegen schadelijke vrije radicalen. Er is een studie die ronduit stelt dat als de westerse mens zijn dagelijkse hoeveelheid geraffineerde suiker vervangt dor ongeraffineerde zoetmiddelen, dit neerkomt op 206 mmol FRAP/100 g extra antioxidanten of hetzelfde als een portie bessen of noten die belangrijke leveranciers zijn van antioxidanten.

Geraffineerde sucrose vergt nauwelijks verteringsarbeid en is ontdaan van begeleidende stoffen. Hierdoor doet deze de bloedsuikerspiegel snel oplopen en heeft deze per definitie een hoge glycemische index. Ongeraffineerde suikers doen dit een stuk minder. Deze bevatten nog de begeleidende stoffen die de opname van suikers in de darmen vertragen en de verwerking van de suikers door de lichaamscellen wordt bevorderd. Zo heeft suiker een glycemische index van 63 à 72, terwijl ahornisiroop en oersuiker (glycermische index 54), echte, rauwe honing (Glycemische index 35 à64) en kokosbloesemsuiker (glycemische index 35) beduidend lager scoren. In praktijk betekent dit dat suiker de bloedglucosespiegel het meeste de hoogte injaagt en - omdat ze ook de prancreas verplicht tot een hogere insulinesecretie - sneller leidt tot vetopslag en sneller leidt tot verhoging van triglyceriden in het bloed.

Als besluit kunnen we dus stellen dat als we enkel calorieën in rekening nemen, ongeraffineerde zoetmiddelen niet beter zijn dan suiker. Maar dat zowel wat betreft voedingswaarde, antioxidantengehalte als het beïnvloeden van de suikerspiegel en vetopslag, ze veel beter scoren.

$type=three$h=0$cate=0$count=3$meta=0$p=1$show=/p/promotie.html

$type=one$count=5$comment=0$author=0$p=1$show=/p/agenda.html

$type=two$c=10$author=0$comment=0$rm=0$p=1$show=/p/tips-advies.html

$type=blogging$c=5$meta=0$rm=0$p=1$show=/p/faq.html

$type=one$count=5$comment=0$author=0$p=1$show=/p/nieuws.html

In de kijker_$type=sticky$count=4$cate=1$meta=0$hide=home

Naam

faq,5,in de kijker,36,nieuws,137,promotie,19,tips,139,
ltr
item
Bioplaza Overpelt: Ongeraffineerde Zoetmiddelen Versus Geraffineerde Suiker
Ongeraffineerde Zoetmiddelen Versus Geraffineerde Suiker
https://1.bp.blogspot.com/-hDx0B60vi7c/WeRdcqxgSQI/AAAAAAAAAVo/VgSg2YjqwmIrBOhA-yedmki3qpw4m9LEwCLcBGAs/s1600/honing.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-hDx0B60vi7c/WeRdcqxgSQI/AAAAAAAAAVo/VgSg2YjqwmIrBOhA-yedmki3qpw4m9LEwCLcBGAs/s72-c/honing.jpg
Bioplaza Overpelt
https://www.biowinkelen.be/2017/10/ongeraffineerde-zoetmiddelen-versus.html
https://www.biowinkelen.be/
https://www.biowinkelen.be/
https://www.biowinkelen.be/2017/10/ongeraffineerde-zoetmiddelen-versus.html
true
5807069159555777854
UTF-8
Alle berichten Geen berichten gevonden BEKIJK ALLES Lees meer Antwoord Cancel antwoord Delete Door Home BLZ BERICHTEN Bekijk alles AANBEVOLEN LABEL ARCHIEF ZOEK ALLE BERICHTEN Geen berichten gevonden Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September October November December Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec zopase 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Gisteren $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Volgers Volg BELANGRIJKE INHOUD Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy