$type=slider$snippet=hide$cate=0$author=0$comment=0$show=home

Hoe Herken Je Een Goede Olijfolie?

Het is niet altijd gemakkelijk om te weten of je nu een olijfolie van goede kwaliteit koopt of juist niet. Er zijn 11 kwaliteitscriteria die zorgen voor een perfecte olijfolie. We zetten ze hier even op een rij.

1) Extra Vierge Olijfolie
Er zijn strenge criteria vooraleer een olijfolie de naam "Extra Vierge" mag dragen. Zo mag ze onder meer alleen mechanisch geperst worden zonder de toevoeging van solventen. Ze moet koud geperst worden onder een temperatuur van 28°C en mag van nature maximaal 0.8% vrije vetzuren bevatten. Deze vetzuren bepalen de zuurtegraad van de olie. Dit  betekent dat als er geen extra vierge op de fles staat, de olijfolie minder goed is voor je gezondheid. Olijfolie bevat veel minder squaleen, betacaroteen, polyfenolen en vitamine E ten opzichte van extra vierge olijfolie. Kies dus altijd voor extra vierge olijfolie, zowel om koud te gebruiken als om te verhitten.

2) Een rechtvaardige prijs
Er wordt heel erg gesjoemeld om de prijs van olijfolie naar omlaag te krijgen. Grote merken werken reeds in 2007, 2009, 2010, 2014 en 2015 op de vingers getikt wegens het verkopen van gelabeld "extra vierge" terwijl ze niet voldeden aan de kwaliteitscriteria. Een onderzoek uit 2007 bewees dat maar liefst 70% van de Italiaanse olijfolie vervalst zou zijn. Afvalolie raffineren en vermengen met palmolie en Italiaanse olijfolie is hier maar een voorbeeld van. Gelukkig zijn er ook nog olijfboeren die een rechtvaardige prijs vragen voor hun passie en hun arbeid.

3) Verpakt in een donkere glazen of keramieken fles
Extra vierge olijfolie is gevoelig voor licht. Uit respect voor je gezondheid en de smaak van de olie is het dus best de olie te verpakken in een donkere fles. Glas of keramiek is sowieso te verkiezen boven plastiek. De monomeren uit de plastiek komen in de olijfolie terecht. Dit is slecht voor de smaak van de olie maar vooral schadelijk voor je gezondheid. Er zijn voldoende onderzoeken die bewezen hebben dat de monomeren van plastiek, kankerverwekkend zijn en onze hormoonbalans aantasten.

4) Keurmerk van herkomst "D.O.P."
Italië verkoopt meer olijfolie dan ze produceert. Met andere woorden wordt er gesjoemeld met de herkomst ervan. Wij verkiezen eerder Spaanse olijfolie. Het D.O.P.-systeem (Denominacio de Origen Protegida) is opgericht om de kwaliteit en herkomst beter te beschermen. Dit systeem is opgericht door het Spaanse Ministerie van Landbouw en is erkend door Europa.

5) Telen, persen en bottelen op één domein
Enerzijds zijn er grote industriële groepen die overal de goedkoopste olijven of olijfolie opkopen om ze vervolgens te mengen en zo goedkoop verkopen. Anderzijds zijn er de zeer kleine olijfboeren die geen eigen molen hebben. Hierdoor blijven de olijven langer staat totdat er tijd is in de molen van iemand anders om te persen. Hoe langer de tijd is tussen oogsten persen, hoe minder de kwaliteit van de olijfolie. De beste kwaliteit olijfolie komt van de middelgrote familiale of coöperatieve bedrijven die telen, persen en bottelen op één domein. Geperst binnen de 6 uur na de oogst.

6) Behaalde awards
In de wereld zijn er veel wedstrijden. Maar wat is hiervan de waarde? Eigenlijk drukken ze wel degelijk een teken van kwaliteit uit. Er zijn heel veel extra vierge olijfoliën die meedingen om de eerste prijs. Goud, zilver of brons halen op wedstrijden staat voor liefde voor het vak en voor de kwaliteit van de extra vierge olijfolie.

7) Lage zuurtegraad
Wettelijk gezien moet de zuurtegraad van extra vierge olijfolie van nature onder de 0.8% liggen. Hoe lager de zuurtegraad, hoe beter de kwaliteit van de gebruikte olijven. Hoe lager de zuurtegraad, hoe minder vrije vetzuren, hoe beter de smaak, geur en kwaliteit van de olie. Wat zijn factoren die de zuurtegraad doen stijgen? Gebruik maken van olijven die aangetast werden door schimmels, micro-organismen en olijfvliegjes. Een uitgestelde oogst. Gebruik maken van beschadigde olijven of olijven die langer werden opgeslagen. De allerbeste extra vierge olijfolie behaalt een zuurtegraad van minder dan 0.25%. Deze oliën kunnen tot 180°C verhit worden terwijl olijfolie van een mindere kwaliteit slechts tot 130°C à 160°C kan verhit worden.

8) Lage peroxidatie
Peroxidatie is een kwaliteitsmeter. Deze geeft aan in hoeverre olijfolie beschadigd is door zuurstof. De beste olijfoliën komen tijdens het persen en opslag met zeer weinig zuurstof in aanraking. De opslagtanks zijn voorzien van een hermetisch gesloten deksel dat de hoogte van de olijfolie volgt. Hierdoor kan de extra vierge olijfolie tijdens de opslag zuurstofvrij gestockeerd worden in roestvrijstalen opslagvaten. Doordat het deksel de hoogte van de olijfolie volgt, kan er geen lucht tussen de olie en het deksel komen. Een lage peroxidatie geeft ook weer dat de olijfolie zeer rijk is aan antioxidanten. De peroxidatiegraad mag bij extra vierge olijfolie wettelijk maximaal 20 zijn. De beste extra vierge olijfolie hebben een peroxidatie van minder dan 10.

9) Laag wax gehalte
Ook dit is een kwaliteitsmeter waarmee men kan zien of er met de olijfolie geknoeid is geweest. Hoe hoger het wax gehalte, hoe waarschijnlijker dat er geknoeid is geweest. Wax komt voor in de schil van de olijven. De schil verdwijnt grotendeels in de perskoek. De wax komt vrij bij de tweede persing van de perskoek. Wanneer men deze 2de persing vermengt met de 1ste koude persing, dan stijgt het wax gehalte in de olijfolie. Bij extra vierge olijfolie mag het wax gehalte wettelijk maximaal 250 deeltjes per miljoen zijn. De beste extra vierge olijfoliën hebben paximaal 125 deeltjes per miljoen wax van nature.

10) Minder k 270
Kappa 270 geeft de zuiverheid van de olijfolie weer. Onzuiverheden zoals takjes, blaadjes en andere substanties die niet afkomstig zijn van de olijf. Hoe lager k 270, hoe beter en hoe zuiverder je olijfolie. Bij extra vierge olijfolie mag dit wettelijk maximaal 0.20 zijn. Bij de beste extra vierge olijfoliën is dit minder dan 0.12.

11) Bio
Wie voor bio kiest, laat de natuur zijn werk doen. We zeggen nee tegen allerlei pesticiden. Bio is beter voor zowel de natuur als voor je gezondheid. Insecticiden bevatten stoffen die de hersenen van insecten verlammen. Als je dit weet, weet je ook dat dit niet goed kan zijn voor de mens. Kies daarom steeds voor bio.

$type=three$h=0$cate=0$count=3$meta=0$p=1$show=/p/promotie.html

$type=one$count=5$comment=0$author=0$p=1$show=/p/agenda.html

$type=two$c=10$author=0$comment=0$rm=0$p=1$show=/p/tips-advies.html

$type=blogging$c=5$meta=0$rm=0$p=1$show=/p/faq.html

$type=one$count=5$comment=0$author=0$p=1$show=/p/nieuws.html

In de kijker_$type=sticky$count=4$cate=1$meta=0$hide=home

Naam

faq,5,in de kijker,117,nieuws,364,promotie,59,tips,327,
ltr
item
Bioplaza Overpelt: Hoe Herken Je Een Goede Olijfolie?
Hoe Herken Je Een Goede Olijfolie?
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgKpGOTE6kMIPK9hi5qmAE93961UK2s_rX-Vv20fHw9rXNVP-dKYT3080k-wL8e8i21nHzEZZgsQxAIWvLeAxT8cbklSjzSgcbu4HeviOfUxwRQmMES8rjRJ81hfhCvPqWlNd5ciRuHJHtB/s1600/Olijfboom-1024x768.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgKpGOTE6kMIPK9hi5qmAE93961UK2s_rX-Vv20fHw9rXNVP-dKYT3080k-wL8e8i21nHzEZZgsQxAIWvLeAxT8cbklSjzSgcbu4HeviOfUxwRQmMES8rjRJ81hfhCvPqWlNd5ciRuHJHtB/s72-c/Olijfboom-1024x768.jpg
Bioplaza Overpelt
https://www.biowinkelen.be/2017/09/hoe-herken-je-een-goede-olijfolie.html
https://www.biowinkelen.be/
https://www.biowinkelen.be/
https://www.biowinkelen.be/2017/09/hoe-herken-je-een-goede-olijfolie.html
true
5807069159555777854
UTF-8
Alle berichten Geen berichten gevonden BEKIJK ALLES Lees meer Antwoord Cancel antwoord Delete Door Home BLZ BERICHTEN Bekijk alles AANBEVOLEN LABEL ARCHIEF ZOEK ALLE BERICHTEN Geen berichten gevonden Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September October November December Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec zopase 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Gisteren $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Volgers Volg BELANGRIJKE INHOUD Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy