Je hebt het maar aan de hand. Je bent verzot op kaas maar hebt een lactoseintolerantie. Wat nu? Wel, het geheim is simpel. Maak je eigen kaas van noten en zaden! In het fermentatieproces geeft elke noot haar typische karakter prijs. Cashewnoten zijn geschikt voor een smeuïge smeerkaas, terwijl macadamianoten dan weer zeer geschikt zijn voor een stevige kaas. Voor een licht, korrelig effect dat je doet terugdenken aan ricotta, ga je best voor amandelen.
Gepeperde kaas
Tools: Een schone kaasoek en keukenhanddoek - Plastic zeef (géén metaal) - Glazen kom - Glazen bokaaltje gevuld met water als gewicht - Blenders
Ingrediënten: 2 koppen geweekte (1 nacht) en ontpelde amandelen (giet er gekookt water over en druk de noot uit de pel) - 1 kop bronwater - 1/2 theelepel probioticapoeder of open 2 capsules - 1 theelepel zee- of himalayazout - 1 geperst teentje knoflook - Grove zwarte peper of pepermix - Klein stukje fijngeraspte uit naar smaak OF 1 eetlepel nutritional yeast (edelgist) ipv ui.
Bereiding:
Stap 1: Blend de noten en water tot een gladde, smeuïge massa. Voeg de probiotica toe aan de laagste snelheid of met de hand. Leg een kaasdoek in een zeef op een kom en giet daar de kaas in. Vouw de randen naar binnen zodat de kaas verpakt is en stevig aangedrukt. Zet er gewicht op (een bokaal met water) en dek af met schone handdoek. Laat alles fermenteren en uitlekken op een warme plaats gedurende 12 à 16 uren (hoe warmer, hoe sneller klaar: proef af en toe na 12 uren).
Stap 2: Vermaal zwarte peper in een kom. Maak een bol van de kaas. Rol de kaas doorheen de peper door met de kom te draaien (geeft mooie vorm). Indien nodig, maal meer peper in de kom. Laat de kaas opstijven in de koelkast tot gebruik of snij meteen aan.
Tips:
- De fermentatie is klaar als je kaas 'gekeerd' is, ietsje zurig is en niet meer naar amandelen smaakt. Experimenteren met vormen en smaken. Als je deze kaas prakt met een vork krijg je een luchtige 'ricotta'. Je kan de kaaas ook mengen met verse kruiden en/of door verse kruiden rollen.
- Rozijntjes, dadels en cacaonibs laten zich ook heel goed verwerken bij deze kaas.
- Bewaar in de koelkast, best in bakpapier. Zo kunnen er geen schimmels ontstaan door het vocht. Je kan de kaas maanden in de koelkast laten rijpen tot een meer 'belegen' versie.
Gepeperde kaas
Tools: Een schone kaasoek en keukenhanddoek - Plastic zeef (géén metaal) - Glazen kom - Glazen bokaaltje gevuld met water als gewicht - Blenders
Ingrediënten: 2 koppen geweekte (1 nacht) en ontpelde amandelen (giet er gekookt water over en druk de noot uit de pel) - 1 kop bronwater - 1/2 theelepel probioticapoeder of open 2 capsules - 1 theelepel zee- of himalayazout - 1 geperst teentje knoflook - Grove zwarte peper of pepermix - Klein stukje fijngeraspte uit naar smaak OF 1 eetlepel nutritional yeast (edelgist) ipv ui.
Bereiding:
Stap 1: Blend de noten en water tot een gladde, smeuïge massa. Voeg de probiotica toe aan de laagste snelheid of met de hand. Leg een kaasdoek in een zeef op een kom en giet daar de kaas in. Vouw de randen naar binnen zodat de kaas verpakt is en stevig aangedrukt. Zet er gewicht op (een bokaal met water) en dek af met schone handdoek. Laat alles fermenteren en uitlekken op een warme plaats gedurende 12 à 16 uren (hoe warmer, hoe sneller klaar: proef af en toe na 12 uren).
Stap 2: Vermaal zwarte peper in een kom. Maak een bol van de kaas. Rol de kaas doorheen de peper door met de kom te draaien (geeft mooie vorm). Indien nodig, maal meer peper in de kom. Laat de kaas opstijven in de koelkast tot gebruik of snij meteen aan.
Tips:
- De fermentatie is klaar als je kaas 'gekeerd' is, ietsje zurig is en niet meer naar amandelen smaakt. Experimenteren met vormen en smaken. Als je deze kaas prakt met een vork krijg je een luchtige 'ricotta'. Je kan de kaaas ook mengen met verse kruiden en/of door verse kruiden rollen.
- Rozijntjes, dadels en cacaonibs laten zich ook heel goed verwerken bij deze kaas.
- Bewaar in de koelkast, best in bakpapier. Zo kunnen er geen schimmels ontstaan door het vocht. Je kan de kaas maanden in de koelkast laten rijpen tot een meer 'belegen' versie.