Het tweede grootste bestanddeel van de aardkorst is Silicium. Het komt net na zuurstof en voor aluminium. Het bedraagt 27% van het gewicht van de aardkorst. Silicium behoort tot 1 van de 12 belangrijkste elementen van de elementaire samenstelling van organismen. Het menselijk lichaam bevat ongeveer 7 gram Silicium. Dat is twee keer meer dan ijzer. Dit geeft het belang ervan aan op biologisch vlak. Het is het belangrijkste bestanddeel van het kraakbeen, bot-, vet- en vaatweefsel. Deze weefsels maken 30 - 40% uit van het bindweefsel.
Verder is Silicium ook aanwezig in verschillende organen en klieren zoals de longen, milt, lever, hart, hersenen, pancreas, bijnieren en thymus. Ook voor de huid, haren en nagels is Silicium een belangrijk een mineraal.
Recent onderzoek geeft aan dat de opname en beschikbaarheid van silicium via onze voeding vermindert. Dit heeft een aantal oorzaken. Door onder andere overbemesting daalt het siliciumgehalte in onze voeding. Tevens wordt er nog maar weinig siliciumrijk voedsel gegeten. Zoals brandnetel, orgaanvlees, schillen van groenten en fruit.... Bovendien vermindert de opname van silicium door de darmen met de jaren.
Het gehalte Silicium in ons lichaam vermindert met verloop van tijd. Reeds vanaf de geboorte. Vanaf een leeftijd van 35 jaar is al meer dan 80% van onze reserve aan Silicium opgebruikt!
Vanaf 35 jaar is het ook nuttig om silicium aan te vullen door middel van een goed voedingssupplement. Kies steeds voor een supplement dat zeer goed wordt opgenomen en diep doordringt tot diep in de kern van de cel.