$type=slider$snippet=hide$cate=0$author=0$comment=0$show=home

Basisadviezen voor een gezond hart en bloedvaten


Ondanks hoogstaande diagnosetechnieken, verfijnde chirurgische ingrepen, de afname van het aantal rokers, de sterk cholesterolverlagende statines en andere medicijnen, blijft sterfte door hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer 1 in onze leefwereld. Hoofdoorzaak hiervan is wellicht het feit dat men zich in de reguliere geneeskunde teveel eenzijdig richt op de (vermeende) grote vijand cholesterol en te weinig kijkt naar het onderliggende chronische ontstekingsproces, dat op veel meer risicofactoren berust. In dit artikel zetten we de belangrijkste tips om atherosclerose of slagaderverkalking, de hoofdoorzaak van hart- en vaatziekten, af te remmen.

Levensstijlaanpassingen

Beweeg meer en sport aeroob

Het is ruimschoots bewezen dat regelmatig bewegen helpt beschermen tegen hart- en vaatziekten. 3 uur joggen per week of dagelijks 1uur wandelen of 45 minuten flink doorstappen is ideaal. Ook zwemmen en fietsen zijn aanraders, zolang we “aeroob” sporten met voldoende zuurstofopname. Intensief sporten met ‘anaerobe belasting” en melkzuurvorming is enkel aanbevolen voor wie cardiologisch gescreend werd, want elk jaar vallen er door competitief sporten helaas (jonge) hartdoden te betreuren.

Vermijd actief en passief roken

Het is evident dat roken nefast is voor hart- en bloedvaten. Men begrijpt dat tabaksrook slecht is voor de luchtwegen, maar beseft nog onvoldoende dat de teerstoffen, zware metalen en koolstofmonoxide erin, ook de binnenwand van de slagaders aantasten. Zélfs passief roken verhoogt de kans op hartziekten, waardoor de enige plaats voor de roker inderdaad buiten is.

Pak overgewicht aan

Overgewicht wil niet zeggen dat je enkel beschikt over extra reserves. Het is met name het “abdominaal” of “visceraal” vet in en rond de buikorganen, dat ontstekingsbevorderende stoffen afscheidt en zo het proces van slagaderverkalking in de vaatwanden bevordert. Bovendien betekent overgewicht ook een extra belasting voor het hart. Afvallen bij overgewicht is dus zeer belangrijk en dat kan vooral door meer bewegen en gezonder te eten(zie verder).
Ontspan en slaap voldoende
Stress en onvoldoende slaap dragen bij tot veel aandoeningen, waaronder ook vaatziekten. Het is dan ook van cruciaal belang om op tijd te ontspannen en te zorgen voor een goede nachtrust. Pak zoveel mogelijk de ware oorzaak hiervan aan en vermijd, indien mogelijk, kalmeermiddelen of slaapmiddelen. Stressgevoelens kunnen beheerst worden door eenvoudige technieken zoals de buikademhaling. Dieper ontspannen kan je leren met “Mind-Body Interventions” zoals Yoga, Tai Chi en Mindfulness, mits ze gebeuren onder leiding van een professional.

Voedingsaanpassingen

Schrap de boosdoeners!

Schrap alles met suiker 

Een zeer groot verband met vaatziekten is aangetoond, maar wordt “doodgezwegen”.


-       Schrap alle industriële en geraffineerde oliën en- vetbereidingen die in duizenden voedingsmiddelen zitten

     Geperst en verwerkt bij hoge temperatuur, geraffineerd in meerdere stappen, gehard, kunstmatige en potentieel toxische antioxidanten. Zo is margarine een ultrabewerkt en sterk geraffineerd voedingsmiddel en helemaal geen gezondheidsbevorderende vetbereiding.

-       Schrap alle light frisdranken

     Kunstmatige zoetstoffen zijn helemaal geen gezond alternatief voor suiker.

-       Schrap alle witmeelproducten

     Deze zijn sterk beroofd van magnesium en vitamines B.

-       Schrap bewerkte vleeswaren en junk food 

     Ze verhogen niet alleen de kans op kanker, maar ook op hart- en vaatziekten.
Wees bovendien zeer matig met rood vlees, beperk je alcoholgebruik tot minder dan een gemiddelde van 1 glas per dag, en probeer het bij maximaal 3 koppen koffie per dag te houden.

De basis: BIO groenten en fruit

Toppers zijn: ui, prei, knoflook, bieslook, daslook, broccoli, spruiten, boerenkool, andere kolen, waterkers, radijzen, rammenas, bosbessen, blauwbes, gojibes, zwarte bes, aroniabes, granaatappel, framboos en aardbei.
Kies hierbij zeker voor Bio-kwaliteit, want deze bevatten gemiddeld 20 a 40% méér  beschermende antioxidanten en 18 – 69% méér secundaire plantenstoffen.

Extra vierge oliën, noten en zaden

Margarineproducten willen ons doen geloven dat verzadigde vetten “verkeerd” zijn en onverzadigde vetten “OK”. Maar het zijn de hierboven reeds aangehaalde industriële oliën en vetten en de duizenden voedingsmiddelen die ze bevatten, die de boosdoeners zijn qua vetten. Kies daarom voor:
- koudgeperste, ongeraffineerde of “extra vierge” olijfolie en andere bronnen van omega-9-vetzuren zoals amandelen en hazelnoten.
- Omega-3-vetzuren: wilde vette vis, walnoten, pompoenpitten, gorene groeten zoals postelein, veldsla en peterselie, chiazaad en extra vierge lijnzaadolie.

Nuttige planten

Het plantje die het meest de gezondheid van hart- en bloedvaten bevordert, is knoflook. Eén tot twee teentjes rauwe knoflook per dag is dan ook aanbevolen. Meer niet want dan kunnen de zwavelstoffen die in knoflook zitten, de slokdarm, maag en lever gaan irriteren. Wanneer je niet zo gek bent op de knoflooklucht, kan je kiezen voor “gefermenteerde” of gerijpte knoflook.
Ook de planten met OPC’s zijn uiterst interessant. Het dagelijks drinken van groene thee, witte thee of matcha, het regelmatig gebruik van granaatappelsap en de inname van een goed kurkumapreparaat, zijn nuttige tips om hart en bloedvaten gezond te houden.

Nuttige voedingssupplementen

- Omega-3-vetzuren: Kies hierbij voor een kwaliteitsvol visoliepreparaat en zorg voor dagelijks 500mg EPA+DHA bij preventie en 1000 mg bij reeds bestaande hart- en vaatziekten.
- Vitamine K2: uit het sojafermentatieproduct natto. Deze vitamine zet niet alleen calcium in de botten neer, maar helpt vooral ook calcium buiten de bloedvaten te houden in het proces van slagaderverkalking.
- Vitamine E: kies hierbij zeker voor de natuurlijke vorm en NIET de synthetische vorm. Vitamine E is een zeer belangrijk vaatbeschermend antioxidans die het bloed op een natuurlijke manier verdunt en de oxidatie van cholesterol afremt.
- De vitamines B: helpen het vrije radicaal homocysteïne, belangrijke risicofactor van hart- en vaatziekten, verlagen.
- Co-enzym Q10: liefst in de vorm van het bioactieve ubiquinol. Dit co-enzym verwijdt de bloedvaten met een betere doorstroming en een bloeddruk. Het bevordert tevens de werking van de hartspier.
- Vitamine C, vitamine D, en gecheleerd magnesium: vitamine C versterkt de collageenwand van bloedvaten en heeft een vaatverwijdende werking. Vitamine D heeft een algemeen ontstekingswerende werking en magnesium zorgt voor een betere bloeddruk, ondersteunt de hartfunctie en bevordert het hartritme.


Bron: Biogezond april 2019 pag. 48-50


$type=three$h=0$cate=0$count=3$meta=0$p=1$show=/p/promotie.html

$type=one$count=5$comment=0$author=0$p=1$show=/p/agenda.html

$type=two$c=10$author=0$comment=0$rm=0$p=1$show=/p/tips-advies.html

$type=blogging$c=5$meta=0$rm=0$p=1$show=/p/faq.html

$type=one$count=5$comment=0$author=0$p=1$show=/p/nieuws.html

In de kijker_$type=sticky$count=4$cate=1$meta=0$hide=home

Naam

faq,5,in de kijker,117,nieuws,364,promotie,59,tips,327,
ltr
item
Bioplaza Overpelt: Basisadviezen voor een gezond hart en bloedvaten
Basisadviezen voor een gezond hart en bloedvaten
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg-5JxpP_TWW4HEN0Ed_Vuwp2ELDw6rYcsG3d2i4TKt7qRtcMomEFo0wzXc_7-Smylch2EVV8lGc9FMp02JLnnbFkSDqDQTasnXqp34A3cUIIw5OdxHZbvvwuuti8FbLndNd4QZ5nH3j5rC/s1600/hart+en+bloedvaten+afbeelding+blog.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg-5JxpP_TWW4HEN0Ed_Vuwp2ELDw6rYcsG3d2i4TKt7qRtcMomEFo0wzXc_7-Smylch2EVV8lGc9FMp02JLnnbFkSDqDQTasnXqp34A3cUIIw5OdxHZbvvwuuti8FbLndNd4QZ5nH3j5rC/s72-c/hart+en+bloedvaten+afbeelding+blog.jpg
Bioplaza Overpelt
https://www.biowinkelen.be/2019/04/basisadviezen-voor-een-gezond-hart-en.html
https://www.biowinkelen.be/
https://www.biowinkelen.be/
https://www.biowinkelen.be/2019/04/basisadviezen-voor-een-gezond-hart-en.html
true
5807069159555777854
UTF-8
Alle berichten Geen berichten gevonden BEKIJK ALLES Lees meer Antwoord Cancel antwoord Delete Door Home BLZ BERICHTEN Bekijk alles AANBEVOLEN LABEL ARCHIEF ZOEK ALLE BERICHTEN Geen berichten gevonden Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September October November December Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec zopase 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Gisteren $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Volgers Volg BELANGRIJKE INHOUD Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy