In het oude Egypte was het gewas met de witte wortel al bekend. Bij ons was de pastinaak vroeger een mineraalrijk en vullend basisvoedsel voor mens en dier. Totdat het werd vervange door aardappelen en wortelen. Bij de Engelse groeteboer zal je altijd pastinaak vinden en ook hier wordt ze terug meer en meer geteeld. Deze witte wortel wordt soms ook wel pinksternakel genoemd en is minder zoet dan wortel maar geeft wel een zalig aroma aan soepen, stoofpotjes en zelfs spaghettisaus. Gare pastinaak in plakjes opbakken zoals aardappelen is ook een verrassende optie!
Recept: Groentepuree met pastinaak
Ingrediënten: ca. 6 gare aardappelen - 1 pastinaak - 1/2 knolselder - 1 ui - 1 el olijfolie - snuifje thijm - kruidenzout - peper.
Zo maak je het: Was de pastinaak en de knolselder. Snij ze in stukken en kook of stoom ze gaar (samen). Snipper ondertussen de ui. Fruit de ui wat in verwarmde olie. Haal de ui, de gare groenten en de aardappelen door de roerzeef. Roer de puree op een matig vuur nog eens goed door en breng hem op smaak met peper en zout. Smakelijk!
Recept: Groentepuree met pastinaak
Ingrediënten: ca. 6 gare aardappelen - 1 pastinaak - 1/2 knolselder - 1 ui - 1 el olijfolie - snuifje thijm - kruidenzout - peper.
Zo maak je het: Was de pastinaak en de knolselder. Snij ze in stukken en kook of stoom ze gaar (samen). Snipper ondertussen de ui. Fruit de ui wat in verwarmde olie. Haal de ui, de gare groenten en de aardappelen door de roerzeef. Roer de puree op een matig vuur nog eens goed door en breng hem op smaak met peper en zout. Smakelijk!