$type=slider$snippet=hide$cate=0$author=0$comment=0$show=home

Leer de signalen van je lichaam tijdig te herkennen en te interpreteren


Alle delen van ons lichaam vormen één geheel. Ze zijn holistisch met elkaar verbonden. Zowel de binnenkant als de buitenkant. Ook ons mentaal en emotioneel welbevinden staat met ons lichaam in verbinding. Vandaar ook de uitdrukking “een gezonde geest in een gezond lichaam”.

Wanneer er iets mis gaat, geeft ons lichaam een signaal. Een signaal in de vorm van pijn, een oncomfortabel gevoel, huiduitslag,… Als kind reageerden we op deze signalen door te laten weten dat er ons iets stoorde. Als reactie kregen we dan vaak te horen dat het wel over zou gaan, en vooral ook dat we niet flauw moesten doen. Met andere woorden hebben we dus geleerd om deze signalen te negeren. Pas wanneer we ons écht ziek voelen, gaan we naar de dokter. We geven de dokter de controle over ons lijf, want hij weet het beter, zo is het ons tenminste geleerd.

In vroegere tijden hadden de mensen alleen maar natuurlijke middelen om zich te verzorgen. De natuur fungeerde als apotheek. Met de komst van de moderne geneeskunde zijn we de natuurlijke middelen uit het oog verloren. Er is een tendens dat men eerst wacht tot het ernstig genoeg om naar de klassieke dokter te gaan. Daarna, indien nodig nog een tweede of derde opinie, en als de artsen het niet hebben kunnen oplossen, dan zal men soms ten einde raad een alternatieve genezer raadplegen, die dan soms ook geen oplossing kan bieden, omdat het probleem al ver gevorderd is.

 Geef eerst de natuur een kans


De ervaringen van vele natuurartsen, gezondheidsbegeleiders en therapeuten is dat de natuurlijke aanpak het beste werkt als we snel genoeg reageren, al vanaf de eerste signalen, symptomen die ons lichaam ons stuurt. Het motto zou kunnen zijn: geef eerst de natuur een kans.

Ons lichaam steekt fantastisch in elkaar. Elke ziekte is een uitdrukking van disharmonie in het bewustzijn. Een symptoom zegt ons via ons lichaam waar we de innerlijke balans zijn kwijtgeraakt. Jammer genoeg begrijpen de meeste mensen de taal van de symptomen niet. Maar er zijn mensen die hierbij wel kunnen helpen, vaak in de alternatieve geneeskunst. Signalen worden eerst altijd aan de periferie gegeven, aan de buitenkant van ons lichaam. Daar kunnen ze het minste kwaad aanrichten, want onze vitale organen zitten goed beschermd van binnen. Als we de tekenen van ons lichaam niet  goed begrijpen, gaan we pijn als lastig en ongewenst beschouwen, en onderdrukken. Belangrijk is om symptomen, indien mogelijk, niet te onderdrukken maar ook niet te negeren. We kunnen oefenen om alert te zijn, en ziekte als een bondgenoot te zien in plaats van een vijand.

Een eerste signaal van ziekte kan een gevoel van emotioneel onbehagen zijn, iets waarmee we zitten, een trauma dat we moeilijk kunnen verwerken… Als kind hadden we de woorden niet om onze emoties uit te drukken, onze trauma’s en emoties zetten zich vast onze cellen, waar ze, soms maar jaren later, als opgestapelde stress naar buiten komen.

Kinderen voelen hun lichaam veel beter aan dan wij, dus zouden we beter hun aanvoelen stimuleren in plaats van ze te leren om flink te zijn en de signalen te negeren. Vroeger was het de gewoonte om de kinderen te dwingen hun bord leeg te eten want dat hoorde zo, maar dan leren ze om niet naar hun lichaam te luisteren.

Ook fysisch staat alles met elkaar in verbinding. Zo staan ook de huid en slijmvliezen met elkaar in verbinding. Oorspronkelijk zijn ze uit dezelfde embryonale cellenlaag gemaakt, het endoderm. Problemen met de huid zijn dan ook vaak gerelateerd aan onze organen die bedekt zijn met slijmvlies, ons spijsverteringsstelsel en ons ademhalingsstelsel. Zo kan bijvoorbeeld uitslag als eczeem leiden tot astma.

Kijk in de spiegel


Vanuit de reflexologie, hier als een vorm van spiegel, zien we ook dat veel zaken met elkaar verband houden. Zo kunnen we ook op het gelaat heel wat waarnemen.

Enkele voorbeelden:

- Gezwollen oogleden, wallen onder de ogen, zitten op de reflexzone van de nieren, en kunnen dus wijzen op een probleem met de vochthuishouding.
-        
  Is de neus heel erg vergroot en hobbelig, zoals een aardbei neus, dan kan dat wijzen op problemen met het hart en de circulatie.
-        
  Couperose op de wangen gaat vaak samen met spataders op de benen en wijst op een probleem met de bloedcirculatie. Soms kan het zijn dat couperose gaat ontsteken, acné rosacea, daar kan je best zo snel mogelijk naar kijken. In de reguliere geneeskunde wordt daarvoor antibiotica zalf voorgeschreven, maar er zijn ook natuurlijke middelen die hiervoor ingezet kunnen worden. Honing is bijvoorbeeld een natuurlijk antibioticum, zeer werkzaam in combinatie met kaneel. Zorg wel voor een honing van goede kwaliteit.
-        
  Opgezwollen ledematen, meestal de benen, voeten, enkels, in uitzonderlijke gevallen ook de armen, wijzen meestal op een lymfatisch probleem met de vochthuishouding, nieren, blaas, lymfe. Deze zwelling kan je maar beter ernstig nemen.
-         
Jeuk is heel vervelend en kan verschillende oorzaken hebben. Soms een droge huid, soms te wijten aan medicatie, soms een onderliggend probleem, zoals een circulatieprobleem. Het is zeker ook iets dat de moeite van het onderzoeken waard is.
-        
  Een opgezwollen, pijnlijke buik, een opgeblazen gevoel, wijst vaak op problemen met de darmen of een ander spijsverteringsprobleem. Misschien zit er een blokkade of een verkleving, werkt de peristaltiek te traag, of drink je te weinig… Normaal moet de buik soepel en niet pijnlijk aanvoelen. Problemen met de stoelgang komen ook vaak voor, constipatie of diarree. Je kan je spijsvertering verbeteren door je voeding aan te passen.
-         
Spierkrampen hebben vaak te maken met een gebrek aan magnesium. Soms zijn ze ook te wijten aan statines, cholesterolverlagende middelen. Deze leiden dan weer tot een tekort aan het co-enzyme Q10, wat op zijn beurt ook weer spierkrampen kan teweegbrengen.
-        
  Kalknagels of schimmelnagels hebben vaak als oorzaak een zeer slechte circulatie in de benen, maar gaan vaak gepaard met schimmels in de darmen. Deze zijn dan weer te wijten aan een algemene verzuring van het lichaam. Maagzuur, oprispingen, wijzen ook op verzuring. Een detox of ontzuringskuur is in dit geval nuttig. Vermijd ook suiker.
-          
Onze hormonen beïnvloeden onze haargroei. Heeft een vrouw op jonge leeftijd haargroei in het gelaat, dan kan dat wijzen op slecht werkende bijnieren, dit komt ook voor vanaf de menopauze.

Alle vormen van pijn zijn een signaal dat er iets mis is op dat moment. Pijnstillers en antidepressiva worden zeer vaak gebruikt, maar de pijn onderdrukken zou slechts tijdelijk mogen zijn. Zo dient koorts er ook voor om het lichaam te helpen vechten tegen ziekteverwekkers. Wanneer de koorts niet te erg is, kan je best gewoon uitzieken. Het best is altijd op zoek te gaan naar de oorzaak van het probleem en deze aan te pakken. Men zoekt naar alternatieven om de klassieke, reguliere geneeskunde een symptoomgeneeskunde is. Geef je lichaam ook de tijd om de balans terug te vinden, maar zoek ook zeker op tijd hulp als het niet lukt, als het kan met natuurlijke middelen.
Blijf gezond!

Bron: Biogezond juni 2020, pag 36-37.


$type=three$h=0$cate=0$count=3$meta=0$p=1$show=/p/promotie.html

$type=one$count=5$comment=0$author=0$p=1$show=/p/agenda.html

$type=two$c=10$author=0$comment=0$rm=0$p=1$show=/p/tips-advies.html

$type=blogging$c=5$meta=0$rm=0$p=1$show=/p/faq.html

$type=one$count=5$comment=0$author=0$p=1$show=/p/nieuws.html

In de kijker_$type=sticky$count=4$cate=1$meta=0$hide=home

Naam

faq,5,in de kijker,56,nieuws,233,promotie,42,tips,223,
ltr
item
Bioplaza Overpelt: Leer de signalen van je lichaam tijdig te herkennen en te interpreteren
Leer de signalen van je lichaam tijdig te herkennen en te interpreteren
https://1.bp.blogspot.com/-EvNrCsf77QY/XvWyrma5LgI/AAAAAAAABOw/Qthofzz19A0ISuV1CaWJ7-lOZwU7gR7EQCLcBGAsYHQ/s1600/afbeelding%2Bblog%2Bgelaatkunde%2Bnieuwsbrief%2Bjuni%2B2020.gif
https://1.bp.blogspot.com/-EvNrCsf77QY/XvWyrma5LgI/AAAAAAAABOw/Qthofzz19A0ISuV1CaWJ7-lOZwU7gR7EQCLcBGAsYHQ/s72-c/afbeelding%2Bblog%2Bgelaatkunde%2Bnieuwsbrief%2Bjuni%2B2020.gif
Bioplaza Overpelt
https://www.biowinkelen.be/2020/06/leer-de-signalen-van-je-lichaam-tijdig.html
https://www.biowinkelen.be/
https://www.biowinkelen.be/
https://www.biowinkelen.be/2020/06/leer-de-signalen-van-je-lichaam-tijdig.html
true
5807069159555777854
UTF-8
Alle berichten Geen berichten gevonden BEKIJK ALLES Lees meer Antwoord Cancel antwoord Delete Door Home BLZ BERICHTEN Bekijk alles AANBEVOLEN LABEL ARCHIEF ZOEK ALLE BERICHTEN Geen berichten gevonden Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September October November December Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec zopase 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Gisteren $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Volgers Volg BELANGRIJKE INHOUD Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy